Nieuws Leiderschap

Slimmer ondernemen: 'De grootste flexibiliteit zit in onze manier van werken'

Veertien jaar geleden begonnen Gerwin Schuring, Pim Berger en Philip Dries voor zichzelf, omdat ze zich bij hun oude werkgever in hun functie opgesloten voelden. Inmiddels hebben ze al 250 medewerkers.

RENE BOGAARTS | Foto: Joni Israeli 28 maart 2017

Gerwin Schuring

Schuberg Philis, zoals het IT-bedrijf van Schuring en zijn partners heet, heeft een omzet van 50 miljoen euro. Er werken 250 mensen, onder wie 25 freelancers.

Flexibiliteit

,,We maken gebruik van flexwerkers om pieken op te vangen, maar de grootste flexibiliteit zit in onze manier van werken. We hebben klantenteams van 5 tot 30 mensen die een grote mate van vrijheid en verantwoordelijkheid hebben. Waar bij andere bedrijven soms wel zes mensen nodig zijn bij een proces, hebben onze collega's meerdere petten op. Ze ontwikkelen niet alleen software, maar ze kopen ook spullen in en zetten ze zelf in elkaar. We hebben geen aparte hr-afdeling. Nieuwe mensen worden door iemand uit het team gecoacht."

Lees ook: Michiel Muller: marktopschudder met startup-mentaliteit

Klantvraag centraal

Schuring beklemtoont dat Schuberg Philis relatief dure medewerkers aanneemt, maar volgens hem is dat zeer rendabel. ,,In onze sector wordt doorgaans gerekend met een omzet van € 100.000 per medewerker. Bij ons zou je dus 500 mensen verwachten. Die hebben we niet. We hebben geen middle management. Iedereen doet alles zelf en we automatiseren al het werk dat zich daarvoor leent."

Onderlinge verschillen

Deze manier van werken, die vooral vanuit de klantvraag wordt gedreven, heeft geleid tot onderlinge verschillen tussen teams. ,,Voor de ene klant houden we ons bezig met software integratie, voor de andere met ontwikkeling. Om te voorkomen dat het helemaal uit de hand loopt, hebben we wel veel overleg", zegt hij lachend. ,,In het bedrijf maken we ook basissoftware, voor de taken die bij alle klanten spelen. Toen iemand opperde om die te gaan verkopen, hebben we ermee geëxperimenteerd. Na een tijdje waren we het er allemaal over eens dat het niet bij ons paste."