Nieuws Personeel

Miljoenen voor extra banen mkb

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) werkt wel 20 procent van het personeel onder zijn of haar niveau. Dat zegt Henk van der Beek, voorzitter van het mkb in Rotterdam en omstreken. Betere doorstroming moet nieuwe banen opleveren.

Antti Liukku 10 februari 2016

Asscher MKB Banen

De belangenorganisatie lanceert een project om zeker 400 mensen aan het werk te krijgen in het midden- en kleinbedrijf. Het is onderdeel van het ambitieuze, maar ook bekritiseerde werkgelegenheidsplan van PvdA-minister Lodewijk Asscher, zo schrijft het AD.

AandachtIn de regio Rotterdam worden voor het eerst de pijlen gericht op het mkb. Er is 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar om 400 mensen om te scholen of aan een baan te helpen. Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) geeft vandaag het startschot.

,,Iedereen zegt wel dat het mkb de banenmotor is van Nederland, maar in de praktijk is er weinig aandacht voor,'' zegt Henk van der Beek, voorzitter van mkb in de regio Rotterdam, dat 10.000 bedrijven vertegenwoordigt.

NiveauHet project zoekt niet alleen naar vacatures binnen de sector, ook worden bedrijven geholpen met hun toekomstplannen. Een team zal de komende 2 jaar contact leggen met 2400 bedrijven.

De focus is gericht op werknemers die onder hun niveau werken. En dat zijn er bij het mkb behoorlijk veel, zegt Van der Beek. ,,Dat heeft te maken met de sector. Mensen komen toevallig ergens werken omdat ze via via de baas kennen. Ik schat dat 15 tot 20 procent van de werknemers hoger geschoold is dan de arbeid die ze verrichten. Ze doen dus werk beneden hun kunnen.''

Doorstromen De opdracht is om deze mensen te laten doorstromen. ,,Er is geen tekort aan vacatures, zeker niet aan de bovenkant van de arbeidsmarkt. Als mensen doorstromen, ontstaan er weer banen aan de onderkant.''

Asscher meldde eind vorig jaar dat zijn 'sectorplannen' 19.000 mensen hebben geholpen. Dat kwam hem op kritiek te staan, want het bleek vooral te gaan om leer-werktrajecten.