Nieuws Personeel
Ondergrondse geheimen onthuld

"Ik heb me er vaak over verbaasd dat mensen hier rondlopen, ook Vlissingers, zonder dat ze weten wat hier allemaal onder de grond ligt. Ik ben blij dat ik dat kon helpen verhelpen." Edwin Tilroe, Vlissings ondernemer en geschiedenisliefhebber, is tevreden met het nieuwe informatiepaneel dat sinds donderdag naast de Naald staat bij de Westbeer op Boulevard Bankert. Dat bericht de PZC vrijdag.Het moet nog verankerd worden in de straat. De verordening 'geen winterwerk aan de waterwering' van waterschap Scheldestromen verhindert dat de keilbouten de grond ingaan. Tot het voorjaar heeft het paneel een betonnen sokkel.
Tekst en tekeningen aan weerszijden verklaren in het kort het oude Franse vestingswerk, de militaire betekenis tot in de recente historie en het mysterieuze gangenstelsel dat onder de aardlagen van de huidige wandelboulevard verscholen gaat. "Heel in het kort; het was ontzettend veel schrappen in de informatie", verzucht Tilroe. Hij weet als geen ander hoeveel er te vertellen is over het Napoleontische verdedigingswerk dat ook de Duitse bezettingsmacht zeer strategisch vond. "Misschien wordt het toch een keer een boek." Tilroe had graag gezien dat de gangen onderzocht werden en wellicht opgesteld werden voor het publiek. Maar de tunnels openen en verkennen kost al zeker 12.000 euro. Die krijgt de gemeente Vlissingen niet los bij de rijksinspecteurs. Tilroe bood aan om dan tenminste een informatiepaneel te plaatsen, dat hij uit eigen zak wilde betalen. Het duurde een jaar, maar het is voor elkaar - al heeft hij nog geen rekening gehad van de gemeente. "Ik heb dat aangeboden omdat ik de tongen in Vlissingen die al gauw reppen van 'wat het allemaal niet moet kosten' vóór wilde zijn."
De Westbeer, met zijn gladde ezelsrug en monnik, krijgt dit voorjaar een eigen paneel met uitleg. Er komen er een aantal langs de Boulevard De Ruyter, die ook achtergrondinformatie geven bij landmarks als de Gevangentoren tot het Keizersbolwerk, legt wethouder Sem Stroosnijder uit. De panelen worden betaald uit de opbrengst toeristenbelasting. Ook in de binnenstad moeten op historische punten informatiepanelen komen. "We hopen dat ondernemers daar wellicht aan willen bijdragen", zegt Stroosnijder. Hij complimenteerde Tilroe met zijn gedrevenheid voor de Vlissingse historie en zijn bereidheid bij te dragen aan de bekendheid daarvan.