PersoneelLeiderschap

Waarom De Rooij de beste ondernemer van Midden-Brabant is? ‘Wij innoveren al vóórdat de markt erom vraagt’

Arie de Rooij, winnaar van de BOV-Trofee, in een van zijn fabrieken in Waalwijk. Foto: Roel van der Aa
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Echt verrassend is dat overigens niet, aldus hetBrabants Dagblad. Als Arie de Rooij ergens aan meedoet, dan gaat hij er ook voor. ,,Dan wil hij winnen”, zegt oudste dochter Manita, die bij het bedrijf de financiën doet. Het is zoals de jury van de BOV-Trofee vorige week zei: ‘De Rooij is altijd aan het kijken hoe het beter kan, anders kan en heeft zijn blik steevast op de toekomst gericht.’

Arie de Rooij, die in Sprang-Capelle woont en in Waalwijk zijn bedrijven heeft, innoveert niet als de markt erom vraagt, maar vóórdat de markt erom vraagt. ,,Daarom zijn we groot geworden.” Een week na de uitreiking kijkt De Rooij er met veel plezier op terug. ,,Het heeft ons even stil laten staan bij wat we eigenlijk allemaal doen, waar we mee bezig zijn. En dan al die reacties en felicitaties. Ja, dat is echt wel een keer leuk.”

Lees ook: Podcast KVK Innovatie Top 100 2022: 'De echte vernieuwers zijn mkb’ers'

Lees verder onder de advertentie

Verkeer in de koeienstal

De Rooij groep in Waalwijk begon in 1996 en bestaat inmiddels uit vier bedrijven: Staltechniek, Milieutechniek, Waste Systems en een verhuurbedrijf. De Rooij begon in de agrarische sector. Als boerenzoon en met een achtergrond als servicemonteur startte hij in zijn schuur een bedrijf in hekwerken en geautomatiseerde systemen voor koeienstallen. ,,Ik leverde een melkrobot en ontwikkelde daaromheen systemen om koeien op een diervriendelijke en milieuvriendelijke manier langs het melksysteem te leiden.”

Mooie deal

De grote melkrobotjongens namen al snel contact met De Rooij op. ,,Ze hadden last van me”, zeiden ze. ,,Ze wilden ook investeren in automatisering van stallen maar zagen dat wij al verder waren.” De Rooij sloot een deal. ,,Als ik stopte met het leveren van melkrobots en het verlenen van service, dan kochten zij bij ons de stallensystemen in.”

En zo gaat het, al die jaren later, nog steeds. ,,We hebben een deal met vijf grote merken. Als er ergens een melkrobot wordt besteld, gaat er automatisch een mailtje naar ons voor de levering van de accessoires die daarbij horen.”

Lees verder onder de advertentie

In Waalwijk maken we elke week hekwerken voor honderd boeren. 96 procent daarvan gaat naar het buitenland

De Rooij Staltechniek levert zijn systemen over de hele wereld. ,,Zuid-Amerika, booming. Hier in Waalwijk maken we elke week hekwerken voor honderd boeren. Zo’n 96 procent daarvan gaat naar het buitenland.”

MKZ-crisis

Het bedrijf ging vanaf de start crescendo tot 2001. ,,Toen was daar de MKZ-crisis, de mond-en-klauwzeercrisis. Alle vrachtwagens die onderweg waren met onze goederen kwamen terug. Niemand wilde meer iets hebben uit Nederland.” Een dag later belde een grote supermarktketen. ,,De Rooij, nu heb je tijd voor ons.”

Voordat De Rooij zijn eigen bedrijf begon, werkte hij in de milieusector. ,,In die tijd had ik gesprekken met supermarkten over het afval waar zij mee zaten. Al die kartonnen dozen waarin producten binnenkomen, wat moesten ze daar mee? Ik had wel een idee, maar had nooit tijd gehad om er mee aan de slag te gaan. Tot die MKZ-crisis. Diezelfde week startten we een nieuw bedrijf.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Thema Week van de Ondernemer 2022: trots op ondernemers

Bruine dozen

De Rooij Milieutechniek levert inmiddels aan tal van bedrijven, ook in de regio, machines en automatische systemen voor het inzamelen van reststoffen zoals karton, plastic, hout en restafval. ,,Wat denk je wat er binnenkomt bij al die logistieke reuzen? Alle goederen komen in bruine dozen binnen. Bedrijven pakken die spullen om in dozen met hun eigen logo en blijven zitten met al dat karton.”

De Rooij maakte transportsystemen en machines die al dat karton automatisch inzamelen en verkleinen. Nu weer heeft hij dat proces digitaler gemaakt. ,,Ze kunnen nu precies zien en voorspellen wanneer een container vol zit.” Tegenwoordig rijden er geen halfvolle vrachtwagens meer richting de papierfabriek. ,,Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.”

Lees verder onder de advertentie

Begin dit jaar startte De Rooij ook een bedrijf in gemeentelijke afvalverwerking. ,,Gemeentes hebben ondergrondse afvalcontainers. Veel containers bestaan uit één geheel. Als de klep kapot gaat, moet heel de container worden vervangen. Wij hebben die container in delen ontwikkeld zodat als er iets kapot gaat, alleen het kapotte deel moet worden vervangen.”

Lees ook: Kristel Groenenboom (36) is jongste Zakenvrouw van het Jaar ooit

Klinkt logisch. ,,Ja, het idee is ook simpel, maar je moet er wel opkomen en ermee aan de slag gaan.” Ook over het systeem in de container hebben ze bij De Rooij nagedacht. ,,Afval wordt vaak niet goed gescheiden, dus veel gemeenten scheiden afval achteraf. In onze containers zat eerst ook een soort schroef die het afval fijn maalde. Nu hebben we een systeem dat het afval plet en er schijfjes van maakt. Dan is het achteraf veel makkelijker te scheiden.”

Lees verder onder de advertentie

Winnen of verliezen

Die continue ontwikkeling is best spannend. ,,Al die aanbestedingen waaraan je meedoet kosten een hoop energie en geld. Als je dan niet wint, schiet je er een hoop bij in.” Maar bij De Rooij weten ze wat winnen is. ,,We hebben inmiddels al contracten binnen voor de komende acht jaar.”

Nieuwe plek

Begin dit jaar bouwde De Rooij een nieuw pand naast vanHaren, direct langs de A59 bij Waalwijk. ,,Een machinebouwer op zo’n prominente zichtlocatie. Ik heb dat zelf niet bedacht, maar wethouder Ronald Bakker van Waalwijk vond dat een bedrijf uit de eigen regio die mooie plek verdiende.”

De Rooij heeft ook zijn oude pand aangehouden. Alle bedrijven hebben nu hun eigen plek. ,,En dat is goed. We groeien als kool. Met zijn allen op één locatie zit je elkaar dan op een gegeven moment in de weg. Nu kunnen we voorlopig weer vooruit.”

Lees verder onder de advertentie