Nieuws Personeel

Pandasia zet dierentuin op z'n kop

Wim Langejan | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 12 januari 2016

Pandasia1065

2016 wordt het jaar van de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark. De voorbereidingen voor de bouw van hun verblijf zijn in volle gang. De komst van de panda's zet de dierentuin op z'n kop, bericht het AD dinsdag.

De pelikanen hebben plaats moeten maken. Hun vijver is leeggepompt. Eromheen liggen hopen aarde en boomstronken. Aan de zijkant staat een graafmachine. Hier, op deze plek achter in het dierenpark, komt het gloednieuwe pandaverblijf: Pandasia.

Kabels moeten omgelegd en aangelegd, bomen gekapt, sleuven gegraven. Het zijn de voorbereidende werkzaamheden. En ondertussen zijn aannemers aan het rekenen aan een offerte voor de bouw van het onderkomen van de reuzenpanda's, die dit najaar uit China overkomen.

Twee aannemers gaan bouwen, zegt directeur Robin de Lange van het dierenpark. "Een Nederlandse en waarschijnlijk ook een Chinese. Voor de Chinese uitstraling. We streven naar een traditionele bouw."

Dus met veel bamboe? "Wie weet,'' houdt De Lange het vaag. Hij wil nog niet te veel details prijsgeven. De informatiestroom rond de reuzenpanda's gaat in een door de dierentuin bepaald tempo.

Praktische zakenSinds eind oktober bekend werd dat de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya naar Rhenen komen, is het niet meer echt rustig geweest in Ouwehands Dierenpark. Er was massale aandacht van de pers, maar er moest ook al snel over een heleboel praktische zaken worden nagedacht.

ParkerenBijvoorbeeld: hoe leid je de enorme publieke belangstelling die verwacht wordt in goede banen. "We zijn nu druk aan het nadenken over het parkeren,'' zegt De Lange. Het is niet de bedoeling massaal bomen te kappen om het parkeerterrein uit te breiden, stelt hij: er zijn andere opties. Extra parkeerlaag? Pendelbus? De Lange beperkt zich tot: ,,We gaan binnen de mogelijkheden iets doen. Daarover zijn we nu in overleg met de provincie en de gemeente Rhenen.''

De inschatting is dat op topdagen zo'n 10.000 bezoekers per dag de dierentuin in willen. En dat dit zo'n honderd keer per jaar voorkomt. "Op die dagen willen we dat mensen online reserveren, om ervoor te zorgen dat iedereen goed de dierentuin in kan en een mooie ervaring heeft. Maar dan moet je ook reserveringen voor abonnementhouders organiseren.''

En er is meer te regelen. "Je moet de controle van de kaartjes binnen de dierentuin aanpassen. Er moeten extra winkeltjes komen. En het restaurant moet worden uitgebreid. Ja, de komst van de reuzenpanda's zet de boel echt op z'n kop. Het betekent echt een nieuwe fase voor de dierentuin.'' Overigens worden de entreekaartjes waarschijnlijk wel duurder. "Die kans is aanwezig,'' zegt De Lange. De komst van de panda's levert veel op, maar kost ook veel, zoals een jaarlijkse afdracht van een miljoen dollar aan China.

Jonge pandaDe bouw van het verblijf moet 'zo snel mogelijk' beginnen. Is alles klaar, dan volgt een inspectie door de Chinezen. Als die het licht op groen zetten, worden de reuzenpanda's ingevlogen. Dat wordt ergens dit najaar, een precieze datum is nog niet bekend. En als het aan De Lange ligt, komt er snel gezinsuitbreiding. "We gaan fokken. Het zou echt geweldig zijn als er ook nog een jonge panda geboren wordt. Dat is echt heel bijzonder."