Nieuws Personeel

Personeel bedrijf grijpt overvaller bij de kladden

Een gewapende overval op landbouwmechanisatiebedrijf De Bruijn verstoorde gistermorgen de rust in Klein Zundert. Bij de overval raakte de eigenaar van het bedrijf gewond. Eén van de vier daders, een 30-jarige man uit Waalwijk, werd door personeel van de zaak samen met klanten gegrepen en vastgebonden. Hij is door de politie in hechtenis genomen. Dit bericht BN/DeStem zaterdag.

Geert Nijland | Foto: Alexander Vingerhoeds 28 maart 2016

Personeel O Vervaller

De drie andere daders konden ontsnappen. Hun vluchtauto, een BMW, werd uitgebrand aangetroffen op de Berkenlaan in Zundert. De politie kan geen uitsluitsel geven over de identiteit van de drie voortvluchtige daders. De politie zette voor de opsporing, met behulp van de Koninklijke Marechaussee, de omgeving van het dorp af.

De overvallers droegen bivakmutsen toen zij omstreeks half tien 's ochtends de zaak binnendrongen. Een van hen sloeg de eigenaar van het bedrijf tegen de grond. Een ambulance kwam ter plekke om het slachtoffer te behandelen. De man liep een bloedneus, dikke lip en gebroken gebit op.

'Geld, geld!'Een medewerker van het bedrijf beschrijft de gebeurtenissen. "Drie van de vier mannen stormden binnen en riepen: geld, geld! Eentje had een pistool in zijn handen. Ik weet niet of het echt of namaak was. Ik stond achter de balie en was met een klant bezig. Eerst dacht ik aan een grap, maar het werd al snel duidelijk dat het ernst was. Ik probeerde het pistool van de man af te nemen. Er ontstond een worsteling. Dat duurde best lang. Een klant en een collega hebben geholpen. Op een gegeven moment lag de man onder mij. Zo konden we hem vastbinden." Volgens de medewerker waren politie en ambulance snel ter plaatse. "Mijn complimenten voor de politie. Ze waren er binnen 7 minuten. Ik denk dat de worsteling een minuut of drie heeft geduurd."

De man verbaast zich zeer over het feit dat het landbouwbedrijf door de overvallers als doelwit werd gekozen. "Waarom hier? Wat hebben ze gezocht? Er is hier helemaal geen geld te vinden. Alleen maar machines. We hebben hooguit 5 of 6 euro op zak. Dit is echt de verkeerde locatie."

Vijf keer het doelwitBuurtbewoners reageren onthutst op de brutale overval. Het landbouwbedrijf is een jaar of vijf geleden zeker vijf keer het doelwit geweest van inbrekers. "Het is te lang rustig geweest in Zundert", zegt een van hen sarcastisch. Een buurman: "Ik was net op weg in de richting van Etten-Leur en kwam onderweg de politieauto's tegen. Pas toen ik weer thuis was, kreeg ik in de gaten wat er aan de hand was."

De gemeente Zundert kampt al jaren met relatief veel inbraken, diefstallen en in mindere mate overvallen. Ook vonden vijf jaar geleden enkele geruchtmakende ramkraken plaats met shovels. "Het is de grensstreek hè", zegt de buurtbewoner. "Ze zijn zo de grens weer over."

Laatste jaren rustigOmwonenden spreken de vrees uit dat er een nieuwe onrustige tijd aanbreekt in hun woonplaats. Met name in 'multi-culturele' wijk De Berk in Zundert waren er geregeld problemen, maar de laatste jaren is het daar juist betrekkelijk rustig.

In 2010 werd Zundert opgeschrikt door een serie gewelddadige overvallen. Om de maatschappelijke onrust de kop in te drukken kondigde burgemeester Leny Poppe-de Looff maatregelen aan, maar zij zag zich beperkt in de mogelijkheden vanwege veronderstelde capaciteitsproblemen bij de politie. Met buurtpreventie en meer zichtbaarheid van de wijkagenten is getracht de sociale controle te vergroten. Toch heeft de gemeente Zundert nog steeds een bovengemiddeld hoog criminaliteitscijfer.