Combined ShapeAcademy Personeel

Boekentip: goed personeelsbeleid begint bij diversiteit

Zodra mkb-bedrijven gaan groeien, groeit de verhouding tussen mannen en vrouwen scheef. Als je slim bent, zorg je ervoor dat de verhouding fiftyfifty is, zo betoogt Robert Vos in zijn blog. Vos is consultant en auteur van het boek Fiftyfifty, een stappenplan voor het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar de top.

Van onze redactie 20 april 2021

Diversiteit werkvloer leidinggevenden

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

In de serie 'Goed bezig' delen de auteurs van Uitgeverij Haystack tips en ervaringen. Deze week Robert Vos die als consultant mensen en bedrijven helpt om de doorstroom van vrouwen naar de top te bevorderen. Hij is de auteur van Fiftyfifty.

Robert Vos

Fiftyfifty

€28,50

Koop het boek hier bij De Ondernemer

Ik ken een schoonmaakbedrijf dat industriële ruimtes reinigt. De machines die ze gebruiken worden alleen door mannen bediend. Zoals elk technisch bedrijf lukt het ze amper om aan goed personeel te komen. Waarom nemen jullie voor dat werk geen vrouwen in dienst, jonge vrouwen, oudere vrouwen, allochtone vrouwen, vroeg ik hen? Het antwoord dat ik kreeg was veelzeggend: tja, nooit aan gedacht.

Het aantal vrouwen dat doorstroomt naar de top van organisaties is de afgelopen decennia langzaam maar gestaag toegenomen, ook en met name omdat het aantal vrouwen met een succesvol afgeronde (hogere) beroeps- of academische opleiding behoorlijk is toegenomen. Het aandeel vrouwen onder de met succes afgestudeerde studenten (HBO/WO) bedraagt vandaag de dag ruim 60 procent. Maar het steeds gezondere evenwicht tussen mannen en vrouwen zie je vooral in grotere organisaties. In het mkb is de verdeling vaak nog heel onevenwichtig.

Mkb met een pand vol klonen

De kracht van bedrijven in het mkb is hun nuchtere en vaak traditionele aanpak. Die werkwijze heeft veel voordelen: geen bureaucratie en afspraak is afspraak. De keerzijde van de aanpak is dat er vooral personeel wordt aangenomen dat op de oprichter en zijn eerste medewerkers lijkt. Een vrouw begint een handel in parfumerie en neemt vooral vrouwen aan. Een man begint een garagebedrijf en neemt vooral mannen aan. Voor je het weet, heb je een pand vol klonen.

Robert Vos

Fiftyfifty

€28,50

Koop het boek hier bij De Ondernemer

Mijn advies is om open te staan voor 'andere' mensen. Mannen, vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond. Als het je nog niet is opgevallen: de markt bestaat ook uit mannen, vrouwen en mensen met een culturele achtergrond. Bovendien blijkt uit elk onderzoek dat de inbreng van meer diversiteit verschillende perspectieven biedt. Vooral de inbreng van vrouwen levert verrassend positieve resultaten op. Hun hang naar samenwerking in plaats van competitie en hun bredere overzicht bieden beter zicht op risico’s én kansen. Als ik teams help en adviseer om beter samen te werken – wat moet leiden tot betere resultaten – dan accepteer ik tegenwoordig geen opdrachten meer als daar niet voldoende vrouwen aan tafel zitten. Niet die ene zogenoemde excuustruus, maar tenminste een derde van het gezelschap moet uit vrouwen bestaan. En waarom eigenlijk niet gewoon fiftyfifty?

Fiftyfifty leidt tot meer creativiteit, duurzaamheid en vernieuwing met betere bedrijfsresultaten. Wordt het niet eens tijd om de wervings- en selectieprocedures aan te pakken en het over een andere boeg te gooien?

Volgens consultant Robert Vos wordt je bedrijf groter en sterker als je zorgt voor een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen. Hoe je dat organiseert, lees je in zijn boek Fiftyfifty, Een stappenplan voor het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar de top.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel