Nieuws Personeel

Personeel Bijenkorf Breda: 'Werken met een lach en een traan'

Deze week sluit de Bijenkorf in Breda de deuren, schrijft het BN/De Stem. Zo'n vijftig mensen verliezen hun baan. Een terugblik op 15 jaar Bijenkorf.

NICOLE ROELANDS 15 maart 2016

Bijenkorf breda

Er is één gebeurtenis die Leon Schul (59) nooit zal vergeten. "Op een dag kwam een ouder stel een pak kopen voor de man. Hij was er helemaal blij mee", begint de winkelmedewerker zijn verhaal. "Later kwam de vrouw terug met de vraag of wij het pak konden vermaken. Haar man had kanker gekregen en was kilo's afgevallen. Ze wilde het pak graag passend hebben voor haar man."

BonbonsVervolgens hoorde de Zundertenaar hoeveel maten het pak kleiner moest worden en greep in. "Ik zei tegen haar: 'U krijgt een nieuw pak van mij.' De vrouw was zó gelukkig op dat moment." Twee maanden later overleed de man en werd hij in dat pak begraven.

"Een paar dagen later kwam de vrouw met één kilo bonbons de winkel binnen. 'Voor jou', zei ze. Ondertussen is ze opnieuw getrouwd, met een andere man. En ik mocht zijn pak uitkiezen! Daar krijg ik zóveel energie van. Dat is toch fantastisch?"

Hecht teamSchul werkt al 41 jaar met veel plezier in dat immense pand in de Karrestraat in Breda. Eerst 26 jaar voor Peek & Cloppenburg en daarna 15 jaar voor de Bijenkorf. Deze week werkt hij voor de laatste keer in dat pand aan de Karrestraat.

De sluiting van de winkel zit hem niet lekker. Hij gaat zijn collega's missen. Samen hebben ze veel meegemaakt, zoals de eerste dagen van de Bijenkorf in Breda. Die kan hij zich nog goed voor de geest halen. "De winkel was pas net open en meteen begonnen de Drie Dwaze Dagen. Dat was heel hectisch, maar door dat moment zijn we wel een hecht team geworden."

KlantenkringOok heeft de verkoper in de loop der jaren een grote klantenkring opgebouwd. "Je raakt met klanten aan de praat. Er is genoeg te vertellen. Dat maakt het werken leuk. Ik wil het goed afsluiten."

Er zijn drie medewerkers bij de Bijenkorf in Breda die er al vanaf dag één bij zijn. Naast Schul is Nina Petrucco (59) er ook één. Ze stapt al 41 jaar lang met goede zin op de fiets om weer een dag te werken in de Karrestraat. En op die 41 jaar is ze trots, want ze heeft pas één keer in haar leven gesolliciteerd. "Voordat ik thuis was van dat sollicitatiegesprek, belde Peek & Cloppenburg al naar mijn moeder dat ik aangenomen was."

GlimlachToch ziet ze er wel tegenop om straks opnieuw te moeten solliciteren, want Petrucco is één van de 48 mensen in Breda die haar baan kwijtraakt door de strategische keuze van het winkelconcern om vijf van de twaalf winkels te sluiten. "Ik dacht dat ik het hier ging redden tot mijn zevenenzestigste, want ik werk hier met zóveel passie."

Petrucco steekt zo'n 32 uur per week vrouwen in een nieuwe outfit en doet haar best om iedere klant met een glimlach de deur uit te laten lopen. Dat geeft haar een goed gevoel.

Nieuwe baasToen ze 41 jaar geleden begon in het pand in de Karrestraat, was het nog geen Bijenkorf maar Peek & Cloppenburg. Daar werkte de Bredase op de kinderafdeling en de afdeling administratie. "Toen de Bijenkorf vijftien jaar geleden bekend maakte het pand over te nemen, werd ik 's morgens ontslagen en 's avonds aangenomen door een nieuwe baas."

Daarna kwam Petrucco op de damesafdeling terecht en daar is ze nog steeds te vinden. "Wat het leukste moment was van al die jaren? O, dat vind ik moeilijk hoor. Ik vind het vooral leuk als ik een klant van begin tot eind heb geholpen en die vervolgens tevreden de deur uitloopt."

VriendinnenDoor de jaren heen heeft de Bredase ervoor gezorgd dat de winkel heel wat vaste klanten kreeg, die bijna wekelijks langskomen. "Er is een mevrouw die ik altijd al vanaf de roltap aan hoor komen. Dan roept ze: 'Nien! Je bent er! Ik heb je zo gemist.' Ze zegt ook dat ze zondag, op de laatste dag, met een bos bloemen langskomt en vervolgens door de microfoon gaat roepen dat ik de beste verkoopster van de Bijenkorf in Breda ben", lacht Petrucco.

Zo te horen trekt de verkoopster de deur van de winkel achter zich dicht met een hoop nieuwe vriendinnen. "Ik ga inderdaad met een aantal een kopje koffie drinken. Ik ga ze ontzettend missen. Maar ik kan het niet alleen met klanten goed vinden, ook met mijn collega's. Daar ben ik grotendeels heel de week mee samen. Het is werken met een lach en een traan."