Nieuws Personeel

Personeel opleiden? Probeer eens een escaperoom

Je personeel trainen, hoe pak je dat handig aan? In het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp hebben ze een goed concept bedacht: een escaperoom in een ziekenhuis. Wie de kamer ingaat, van chirurg tot schoonmaker, komt er alleen uit als hij onder tijdsdruk de juiste (ehbo-)handelingen verricht, schrijft het AD.

Hanneke van Houwelingen | Foto: Marco Okhuizen 9 februari 2017

Escaper 4

De collega die zijn vinger door een onbekend goedje op de grond haalde, en vervolgens ook nog aflikte, zakte zeker voor de test. Die fout maken de vier dames vandaag niet. Nog voordat doktersassistent Margriet Weijzig een geel drabje op de vloer kan aanraken, worden haar een paar plastic handschoenen aangereikt door Neeltje de Vries, verpleegkundige op de interne geneeskundeafdeling. ,,Routine'', verklaart ze. ,,Wanneer een patiënt diarree heeft - en dat gebeurt nogal vaak - moeten we alles desinfecteren. Dat betekent: handschoenen en schort aan."

Primeur

Het Spaarne Gasthuis is het eerste ziekenhuis dat een ontsnappingskamer heeft gebouwd voor zijn personeel. Het gasthuis wil dat alle 4200 medewerkers, van een topchirurg tot de schoonmaakploeg, eerste hulp kan verlenen en besloot hun kennis op een ludieke manier bij te spijkeren. De teams moeten, aan de hand van allerlei hints in de kamer, zes vragen beantwoorden over gevaarlijke stoffen, reanimatie en het ontruimingsplan van het ziekenhuis. Ook moet een diagnose bij een patiënt worden gesteld. De antwoorden leveren samen een code op, waarmee de deelnemers uit de kamer moeten ontsnappen. Ze hebben een half uur. Het idee is afgekeken van de evenementenbranche. Het spel draait om tijdsdruk. Kun je je hoofd koel houden als de secondes wegtikken?

De dames treffen ook een patiënt aan in de escaperoom. Er zit een ongeduldig familielid naast. De crux zit in de juiste vragen stellen, en in dit geval ook nog aan de juiste persoon. De patiënt - in werkelijkheid een pop - reageert nergens op. Verpleegkundige Danna Elmalah pakt zijn pols beet om te zien of hij misschien een naambandje draagt. ,,Mijn vader vindt het niet fijn als u hem aanraakt'', bijt het familielid haar toe. Klagend vervolgt ze: ,,Hoe lang nog, mijn parkeermeter loopt af."

Stagiair

Danna blijft rustig. Later zal ze hen thee aanbieden en probeert ze te ontfutselen wat meneer mankeert. In de dagelijkse praktijk komt ze dit ook tegen, vertelt ze. ,,Bij verwarde patiënten moeten we soms ook op zoek naar meer informatie. Denk aan de overdracht van een ander ziekenhuis of medicatie die in een kastje verstopt is."

Stagiair Tanita Rits is de brutaalste van het kwartet. Zij is al eens ontsnapt uit een escaperoom - thema Harry Potter - en weet hoe dit spel werkt. Werkelijk álles kan een hint zijn, dus ze trekt kasten open, kijkt onder de bank, grabbelt in een jas aan de kapstok op zoek naar informatie.

Recordtijd

Hoewel de vier deelnemers elkaar vandaag voor het eerst zien, werken ze rustig en snel samen. Binnen 21 minuten, een recordtijd, hebben ze alle vragen goed en zwiept de deur open. De komende weken mogen honderden collega's ook deze stresstest doen. Het viertal prijst het initiatief. ,,Een goede opfriscursus'', looft Neeltje. Danna is vooral verrast door de spontane samenwerking. ,,We hebben dit echt samen opgelost."