Nieuws Personeel

Pluim voor maatschappelijk verantwoorde dienstverlener Dolmans

Ruim 50 mensen die moeilijk aan de slag komen, kregen een kans bij Dolmans. De gemeente IJsselstein zette daarom de van origine IJsselsteinse bedrijfsdienstverlener in het zonnetje, schrijft het AD.

Peter Bekkering | Foto: William Hoogteyling 31 mei 2017

Dolmans

De saamhorigheid en het feit dat Dolmans een sociaal bedrijf is. Dat noemen Marianne Miller uit Huizen (54) en Herman Evers uit Houten (45) als voornaamste reden waarom ze het zo prettig vinden om er te werken.

Dat is geen toeval, want het bedrijf maakt al een kleine tien jaar werk van maatschappelijk verantwoord ondernemen en kreeg daarvoor zelfs onlangs een bloemetje van wethouder Marijke van Beukering.

Een van de managers personeelszaken, Elza Bakker, legt uit hoe het bedrijf dat aanpakt. ,,We nemen mensen van 25 tot ver in de 50g in dienst die afkomstig zijn uit uiteenlopende regelingen, maar allemaal een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. En ook mensen die in en sociale werkplaatsen hebben gewerkt."

Jobcoach

Daarbij zorgt het bedrijf voor begeleiding, bijvoorbeeld via een jobcoach. En dat is nodig, vertelt Elza: ,,Veel mensen uit die regeling moeten wennen aan onze werktijden. Zo waren jongeren uit de dagbesteding en mensen uit een sociale werkplaats gewend om tot vijf uur 's middags te werken en om zes uur of half zeven te eten. Bij ons begint het werk echter om vijf uur. Dat betekent dus ook een ander ritme met warm eten. Dat is soms best wennen."

Het levert Elza Bakker veel voldoening op, wanneer ze ziet dat mensen die soms met een zware rugzak binnenkomen, desondanks boven zichzelf uitstijgen en zelfstandig kunnen werken: ,,Dat is voor ons maar vooral voor henzelf een geweldig gevoel!"

Marianne Miller werkt inmiddels twee jaar bij Dolmans. Ze kwam in 1985 vanuit Suriname naar Nederland en werkte sindsdien ondermeer met moeilijk opvoedbare kinderen, als bejaardenverzorgster in een verpleeghuis en als serveerster en baliemedewerkster op luchthaven Schiphol.

Voordat ze in 2015 bij Dolmans kwam had ze moeilijke jaren achter de rug, zo vertelt zij. Ze verloor in 2012 haar man en twee jaar later haar baan. ,,Ik kwam in de WW en in een zwart gat."

Inmiddels heeft ze dat achter de rug en werkt ze 15 uur per week in de schoonmaak bij kantoren in Hilversum. Ze geeft daarbij leiding aan een ploeg van 23 mensen. Ze roemt de saamhorigheid, die bij Dolmans heerst.

Fout maken

Herman Evers beaamt dat. ,,Je mag hier een fout maken en dan wordt er gewoon even met je gepraat." Evers werkt vanuit Dolmans Facility Management bij een ingenieursbureau in Houten. Hij is huismeester. ,,Ik hou me daar bezig met ondermeer de kopieermachine, het opruimen van vergaderzalen en het verrichten van hand- en spandiensten." Voordat hij bij het ingenieursbureau kwam, zat Herman, die een lichte verstandelijke beperking heeft, bij de dagbesteding. Dat vond hij maar niets: ,,Daar was ik te goed voor."

Miller en Evers zijn twee van de ruim 50 mensen, die inmiddels namens Dolmans in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij verschillende bedrijven actief zijn.

Als mensen boven zichzelf uitstijgen en zelfstandig kunnen werken is dat voor ons - maar vooral voor henzelf - een geweldig gevoel!

Elza Bakker, manager personeelszaken