Nieuws Personeel

Pluimveesector vreest komst Oekraïense plofkippenkeizer

De grootste kippenproducent van Oekraïne opent vandaag een dependance in Veenendaal. De Nederlandse pluimvee-industrie vreest voor haar toekomst, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen 27 mei 2016

Pluimveesector vreest concurrent

Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) vreest dat de Veenendaalse dependance de weg vrijmaakt voor een stroom spotgoedkope Oekraïense plofkippen.

Serieuze bedreiging De Wageningse pluimvee-econoom Peter van Horne bevestigt dat de Oekraïense kip voor Nederlandse kippenproducenten een serieuze nieuwe bedreiging is. ,,De eigenaar van de Veenendaalse dependance, Myronivsky Hliboproduct, is niet mega, maar giga. Waar kip uit Brazilië en Thailand eerst 6 weken diepgevroren op een boot naar ons onderweg is, rijden koelwagens vanuit het westen van Oekraïne, waar de fabrieken van MHP staan, binnen een dag naar Berlijn. De import van verse kip uit Oekraïne zal daardoor de prijzen in heel Europa naar beneden trekken,'' aldus Van Horne.

Goedkopere productieDoor de overvloedige ruimte, lage lonen en beperkte regelgeving is kippenvlees in Oekraïne volgens hem zeker 40 procent goedkoper te produceren dan in Nederland. Oplaats grootste vrees is dat het bedrijf in Veenendaal 'een rotonde' wordt waar Oekraïense kip wordt omgelabeld en dan verder als Nederlandse kip - waarvoor veel strengere normen gelden - door het leven gaat.

ExpansieplannenDe Veenendaalse uitsnijderij van MHP is de eerste vestiging buiten de Oekraïense landsgrenzen. Maar zeker niet de laatste, zegt Anastasia Sobotyuk. Het hoofd van de communicatieafdeling is naar Nederland gekomen om de expansieplannen van MHP toe te lichten. En vooral: om 'misverstanden' weg te nemen. ,,In Nederland worden onze ambities nogal eens verkeerd geïnterpreteerd,'' zegt ze met een Slavische zucht.

BorststukkenIn Veenendaal gaat MHP per jaar ongeveer 8000 ton kippenvlees verwerken. Het gaat om borststukken van dieren die in Oekraïne zijn geslacht. Het vlees wordt ontdaan van botten en vers verpakt. Jan Zandbergen, een vleeshandelaar in Veenendaal waar MHP al jaren zaken mee doet, distribueert het naar 'klanten in de horeca en foodservice'. Bij de uitsnijderij komen zo'n zestig mensen te werken. In de twee productielijnen heeft MHP ruim 3 miljoen euro geïnvesteerd.

WereldwijdMHP produceert in thuisland Oekraïne bijna net zo veel kippenvlees als alle Nederlandse bedrijven samen, tegen een fractie van de kosten. Het bedrijf slacht in Oekraïne, met 30.000 werknemers, meer dan 320 miljoen kippen per jaar.

Een ander fundamenteel verschil met de Nederlandse pluimveesector is dat MHP de hele keten beheerst. Het bedrijf, dat onder leiding staat van miljardair Joeri Kosjoek, teelt zelf granen en soja voor kippenvoer. In complexen die de term megastallen doen verbleken, mest MHP de vleeskuikens vervolgens vet om ze daarna met eigen transportmiddelen naar de eigen slachterijen te rijden. In uitsnijderijen wordt het vlees vervolgens verwerkt tot filetjes, kippenpoten en producten voor afnemers in de hele wereld: van Europese snackfabrikanten tot multinationals als Kentucky Fried Chicken.

Oekraïense plofkipTegenstanders van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne schermden in aanloop naar het referendum al met het spookbeeld dat Nederland straks wordt overspoeld door Oekraïense plofkip. De Nederlandse producenten, die aan veel strengere regels moeten voldoen op het gebied van dierenwelzijn en milieu, zouden aan de Oekraïense concurrentie ten onder gaan. ,,Geen sprake van,'' zegt Sobotyuk nu. ,,Wij komen de boel niet overnemen. Onze export naar Europa is zeer beperkt. Europese quota staan Oekraïne slechts toe om 36.000 ton kip uit te voeren zonder dure invoerrechten te betalen. Dat is nog geen tiende van de hoeveelheid kip die de Europese Unie uit Brazilië importeert.''

Minder stressVolgens Sobotyuk voldoet de productie in Oekraïne aan alle Europese milieu- en welzijnseisen. ,,Daar zijn alle stallen en fabrieken speciaal op ingericht. In onze stallen zitten zelfs minder kippen per vierkante meter dan de Europese standaard. En het transport is korter, omdat onze slachthuizen dichtbij de stallen staan. Dat bezorgt de kippen minder stress.''

In het totaalplaatje van MHP stelt Nederland als afzetland weinig voor, benadrukt ze. ,,Dit jaar betreden we Saoedi-Arabië. We zijn ook bezig met China, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte. Daar liggen enorme kansen, want kip is het enige vlees dat in alle religies wordt geaccepteerd.''