Nieuws Personeel

Rijksoverheid haalt streefcijfer vrouwen in topfuncties

Van de bijna vijfhonderd topfunctionarissen van de Rijksoverheid was vorig jaar 31 procent een vrouw, dat schrijft de Volkskrant. Daarmee haalt het Rijk twee jaar eerder dan gepland het 'wettelijke streefcijfer' van 30 procent. Minister Stef Blok, verantwoordelijk voor alle rijksambtenaren, maakt 'dit succes' vandaag bekend op Verantwoordingsdag, de dag waarop alle ministeries vertellen hoe ze het voorbije jaar hebben gepresteerd.

Robert Giebels 18 mei 2016

Jet Bussemaker topvrouwen

Voor beursgenoteerde bedrijven geldt dat streefcijfer van 30 procent ook. Drie jaar geleden is afgesproken dat er dit jaar één vrouw op elke drie topfuncties moest zitten. Dat lukte van geen kant, het werd minder dan 1 op de 10. Nu hebben de bedrijven de horizon voor dit streefcijfer verlegd naar 2023. Als er over drie jaar niet op elke vijf topfuncties zeker één vrouw zit, wordt '30 procent' een wettelijke verplichting.

'De cijfers liegen niet', zegt Blok, die zijn carrière begon als trainee bij ABN Amro. 'Kennelijk geeft het bedrijfsleven vrouwen niet het zetje dat het Rijk wel geeft.' Dat 'zetje' is volgens Blok nodig. 'Want vrouwen zeggen net iets minder snel: en nu ben ik aan de beurt.'

Dat het Rijk deze vrouwen wel aanneemt en grote bedrijven ze niet aannemen is een kwestie van mentaliteit. 'Bij ons geldt op alle niveaus: wij willen dit', zegt Loes Mulder. Zij leidt de Algemene Bestuursdienst (ABD), die als een soort headhunter verantwoordelijk is voor het leveren van kandidaten voor alle topfuncties van het Rijk. In het regeerakkoord kreeg de ABD de opdracht om de 30 procent nog deze kabinetsperiode te halen.

Lees verder in de Volkskrant