Nieuws Personeel
Hoe deze ondernemer al 12 jaar succesvolle stagiaires vindt
Een ondernemer met een onderwijshart. Zo kun je medeoprichter Frank Cuijpers van Branding agency DeltaZuid in Waalre het beste typeren. Zijn bedrijf biedt al meer dan twaalf jaar stageplekken aan mbo-, hbo- en wo-studenten. Zijn geheim? ,,Geef stagiairs geen fake projecten, maar laat ze in gesprek gaan met klanten en relaties."

Frank Cuijpers van Branding agency DeltaZuid in Waalre. Foto: RVO.
DeltaZuid helpt betekenisvolle bedrijven bij merkidentiteit- en positioneringsvraagstukken. ,,Om diezelfde reden investeren we in de volgende generatie. We maken het hen mogelijk bij ons alles te leren over een betekenisvolle merkontwikkeling. Stagiaires krijgen hier geen huishoudelijke taakjes, maar werken aan echte opdrachten en leren zo belangrijke vaardigheden. Ze krijgen tijdens het sollicitatiegesprek en het werk inzicht in het DNA van onze onderneming. Maar ook in wie ze zelf zijn, waar ze nu en in de toekomst willen staan", legt Cuijpers uit.
Aanwinst voor onderneming
Volgens Cuijpers is een ondernemende werknemer een aanwinst voor je bedrijf. ,,Ze voegen actie en daadkracht toe. Ieder bedrijf heeft er wat aan als het personeel meedenkt en als het ondernemend talent benut. Zo legde ik een student uit hoe wij een ID-scan-rapport analyseren. Komt ze een dag later naar mij toe om te zeggen dat ze meteen maar een procesbeschrijving heeft gemaakt, want dat is handig voor de volgende keer."
,,Ik haal veel inspiratie uit het contact met de nieuwe generatie studenten. Tegelijkertijd leer ik over nieuwe ontwikkelingen. Onlangs introduceerde een student een nieuwe brainstormtechniek, die we nu bij merkstrategiesessies gebruiken."
Foto: RVO.
Invloed op het lesprogramma
Cuijpers geeft gastlessen op de Fontys Hogescholen en maakt zich ook sterk voor het vernieuwen van onderwijs. Zo is hij al acht jaar lid van de Adviesraad van Avans Hogeschool. ,,Elk kwartaal komen docenten, studenten en bedrijfsleven samen om kritisch naar de aansluiting tussen onderwijs en onderneming te kijken. Is de kwaliteit van het onderwijs voldoende? Leveren stagiaires wat ze moeten leveren?"
,,Wij adviseerden Avans om bij de opleiding Business Innovation af te stappen van de traditionele afstudeerscriptie. In het bedrijfsleven moet je ook niet met dikke rapporten komen, dus waarom moeten studenten dat wel? Beter is om ze een aantal producten te laten opleveren die samen een eindproduct vormen. Denk aan een infographic, een landingspagina van een website, een software-app. Avans heeft dit opgepakt. Zo zie je dat je als buitenstaander toch echt invloed kunt hebben op het lesprogramma."
Lees ook: Waarom ondernemers meer krijgen uit een samenwerking met het onderwijs dan ze denken
Feeling met ondernemerschap
Daarnaast heeft hij meegewerkt aan een mkb-ID-project waarin studenten van onder meer Avans vier mkb-bedrijven hebben geholpen hun duurzame ambities door te vertalen in hun bedrijf en medewerkers in deze verandering mee te nemen. Cuijpers: ,,Zo krijgen ze feeling met het ondernemerschap. We vroegen de studenten een ID-quickscan bij deze bedrijven af te nemen en op basis daarvan ontwikkelden ze een SDG-workshop (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, red.). Deze hebben ze vervolgens zelf bij deze bedrijven gehouden."
,,Geef stagiairs geen fake projecten, maar laat ze in gesprek gaan met klanten en relaties"
,,Geef stagiairs dus geen fake projecten, maar laat ze in jouw bedrijf aan projecten werken die goed bij hun persoonlijke leerdoelen aansluiten. Maak ze onderdeel van het team, laat ze in gesprek gaan met klanten en relaties en leer ze met feedback om te gaan. Daarmee doen ze vaardigheden op die ze niet op school leren. Zo loopt een stagiair bij ons mee met de gesprekken met nieuwe klanten en maakt hij gespreksverslagen om te leren hoe dat soort gesprekken verlopen. Na een paar keer meelopen, kan hij zelf dat gesprek voeren. Je ziet deze studenten door dit soort praktijkopdrachten tot bloei komen."
Lees ook: Niet langer diploma’s, maar vaardigheden zetten de toon op arbeidsmarkt
Eén onderwijsloket voor ondernemers
De ondernemer met het onderwijshart heeft nog wel één prangende wens: ,,Het zou fijn zijn als er één accountmanagementteam is of één onderwijsloket waar je als bedrijf met al je vragen terecht kan. Nu haken veel ondernemers nog af, omdat ze niet weten bij wie of welke opleiding ze voor stages of samenwerkingsprojecten terechtkunnen. Daar zie ik dus een duidelijke taak voor de onderwijsinstellingen."
,,Daarnaast zou ik willen zeggen: ondernemers, geef niet te snel op. De koppeling tussen onderwijs en de wereld ‘daarbuiten’ is eigenlijk onmisbaar voor studenten en bedrijf. Dat is niet altijd te vertalen in nieuwe business, maar mensen zijn het kapitaal van je bedrijf. Daarvan word je alleen maar beter. Een andere tip: zorg voor goed contact met een onderwijsinstelling waarmee je persoonlijk al veel affiniteit hebt. Dan spreek je dezelfde taal."
Ondernemers van morgen
Frank Cuijpers is een van de acht ondernemers in de serie De betrokken ondernemer, Samenwerken met het onderwijs in je regio. In deze serie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertellen ondernemers uit de praktijk hoe zij jongeren helpen met het ontwikkelen van hun ondernemende talenten. Spreekt dit verhaal je aan en wil je meer weten? Meld je dan aan voor de online sessie 'Samenwerken met het onderwijs levert je altijd wat op' op 2 februari 2022 en ga in gesprek met betrokken ondernemers.