Nieuws Personeel

Te zwaar voor de supermarkt

'Er is geen personeelskleding in jouw maat en ik weet niet of de stoelen je gewicht wel kunnen dragen.' Daarom, zegt Miranda, mocht zij geen caissière worden toen ze solliciteerde. Dat bericht de PZC.

Elodie Kint | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 10 maart 2016

Miranda de wilde sollicitatie afgewezen albert heijn overgewicht obesitas

Je bent te dik om caissière te worden. Dat was wat Miranda de Wilde (37) te horen kreeg na haar sollicitatie bij Albert Heijn in haar woonplaats Burgh-Haamstede. Niet letterlijk met die woorden, maar dat was wel de kern van de boodschap.

BeledigdMiranda solliciteerde een week geleden op de functie van caissière. Ze had een goed gevoel bij het gesprek. Tot ze de winkel uit wilde lopen en de assistent-manager achter haar aan kwam. "Ik moest me vooral niet beledigd voelen, maar uit praktische overwegingen wilde ze even zeker weten of ik wel achter de kassa paste. Want ja, ik ben 'natuurlijk niet de slankste'", vertelt Miranda. "Mijn nekharen gingen overeind staan. Ik zal ze eens laten zien dat ik achter de kassa pas, dacht ik. En ja hoor! Geen enkel probleem."

Vaker ziekToch werd ze begin deze week gebeld met de boodschap dat ze de baan niet kreeg. "Ik werd niet aangenomen, omdat ik word gezien als een risico. Mensen met overgewicht zijn vaker ziek. En bovendien vreesden ze dat de stoelen achter de kassa mij niet kunnen dragen. Oh, en de bedrijfskleding was niet beschikbaar in mijn maat, dus die zouden ze dan speciaal moeten bestellen", praat Miranda het meisje aan de telefoon na. "Ik neem haar niets kwalijk hoor. Zij geeft ook maar door wat ze van bovenaf opgedragen krijgt. Maar ik voelde me zo enorm gekwetst, boos en verdrietig."

Miranda probeerde het te laten bezinken, maar kon het niet loslaten. Daarom deelde ze haar verhaal via Facebook. "Ik had geen idee dat het zo zou ontploffen; mijn bericht is ruim 2200 keer gedeeld en ik heb een heleboel berichtjes gekregen van mensen die met me meeleven. Echt, hartverwarmend."

Geen sensatiezoekerTegelijkertijd schudde het haar wakker, haar situatie staat niet op zich. "Ik ben geen sensatiezoeker en wil de supermarkt niet door het slijk halen, daarom heb ik zelf de naam ook nergens genoemd. Maar ik wil wel dat hier aandacht voor komt. Wat mij betreft was dit eens en nooit meer. Ik ben lang niet de enige die door overgewicht een baan niet kreeg. En nu ik toch al die aandacht krijg, vind ik dat ik moet doorzetten om dit taboe te doorbreken. Ik heb alle kwaliteiten die een caissiére moet hebben; ik heb liefde voor het vak, ervaring met werk in winkels, ik ben flexibel en altijd inzetbaar. Dáár moet het om gaan. Een lotgenoot zei voor de grap: 'Als je obesitas hebt, word je zo gauw in een negatief hokje geplaatst. Schei uit, zeg ik dan, daar pas ik toch helemaal niet in, joh!' Dat vond ik wel toepasselijk."

VervelendEr is maar één supermarkt open in Burgh-Haamstede, dat is Albert Heijn. Maar daar willen ze niet inhoudelijk op de zaak reageren. "We vinden het vervelend dat deze mevrouw teleurgesteld is, maar hebben de gewoonte om niets over de individuele reden voor een afwijzing te zeggen in de media. Over het algemeen geldt dat we kijken naar de match tussen de sollicitant en de vacature. We zien geen aanleiding om de locatiemanager op de vingers te tikken", zegt woordvoerder Dagna Hoogkamer erover.

SeizoenswinkelMiranda vindt het jammer dat ze geen excuses aangeboden krijgt. "Ik wil er verder geen zaak van maken. Ik wil gewoon mijn punt duidelijk maken: de kwaliteiten moeten gelden en iedereen heeft recht op een gelijkwaardige behandeling."

En nu? "Na alle ophef heb ik een baan aangeboden gekregen bij de Spar in het dorp. De seizoenswinkel opent volgende week weer. Dan ga ik er aan de slag", vertelt ze verheugd.

Is Miranda's afwijzing discriminatie?

Discriminatie bij het solliciteren is wettelijk verboden. De belangrijkste regel die dat onderschrijft, is de Algemene wet gelijke behandeling. Een afwijzing vanwege zwangerschap, een handicap, een chronische ziekte, afkomst, leeftijd, geloofsuiting of taalbeheersing zijn allemaal bij wet verboden. Maar er bestaan uitzonderingen.

Chronische ziekteHet College voor de Rechten van de Mens bewaakt de mensenrechten in Nederland. Ze geven advies en voorlichting, doen onderzoek en oordelen per individueel geval of er sprake is van discriminatie. Een woordvoerster legt uit dat een afwijzing vanwege overgewicht niet per definitie verboden is. Wel als het bijvoorbeeld gaat om obesitas, want dan valt het onder het 'verbod op discriminatie vanwege een chronische ziekte'.

AanpassingWat altijd moet gelden is of iemand de functie goed kan vervullen. Kan dat niet, dan kan de sollicitant vragen om een aanpassing op de werkvloer. Werkgevers zijn dan verplicht te onderzoeken of ze zo'n aanpassing kunnen realiseren. Maar zelfs als dat niet lukt hoeft er nog geen sprake te zijn van discriminatie. Wanneer het bestellen van bedrijfskleding in andere, grotere kledingmaten niet rendabel is voor de werkgever, mag alsnog iemand met obesitas worden geweigerd. Dat oordeelde het college in februari 2015 bij een andere individuele kwestie.

RechtzaakHet is lastig om iets over de situatie van Miranda te zeggen, benadrukt de woordvoerster. Als iemand het gevoel heeft dat hij of zij slachtoffer is van discriminatie, kan diegene een klacht indienen bij het college. Zij zoeken dan uit of het om discriminatie gaat. Als dat zo is, volgt vaak een excuus of kan iemand alsnog worden aangenomen. Maar de gedupeerde kan dan bijvoorbeeld ook een rechtszaak aanspannen.