Nieuws Personeel

Verwoesting T-Bone Enter schokt iedereen

Het gerenommeerde restaurant T-Bone was net prachtig verbouwd: het had nieuwe allure. "En in twee uur is alles weg, en kan je weer opnieuw beginnen." De aanblik van het door brand grotendeels verwoeste familiebedrijf snijdt eigenaar Jan Roetgering door z'n ziel. "Vreselijk wat ons overkomen is. Ik heb nog niet de moed gehad om binnen te kijken hoe erg het is. Dat geeft nog te veel emoties."

Lucien Baard | Foto: Emiel Muijderman 25 februari 2016

T bone emiel muijderman 1

Dat het erg is kan iedereen zien vanaf de straatkant. Het voorste deel moet als verloren worden beschouwd, bevestigt Roetgering. "Dat moet gesloopt worden. Ook in het achterste deel is de water-, rook- en brandschade groot. Maar misschien kan dat over twee of drie maanden weer zo hersteld zijn, dat ik dat als bistro kan heropenen. Maar dan moeten we die rooklucht er wel uit hebben."

AsbestIn een deel van het dak zat nog asbest. Dat is bij de brand niet vrijgekomen. Er liggen wel wat asbestresten in het restaurant. Dat wordt volgende week geruimd. Naar schatting duurt het complete herstel van het restaurant zo'n negen maanden, zegt Roetgering. "De schattingen voor de herbouw van de voorzijde lopen uiteen van een half jaar tot negen maanden. Laat ik maar van het laatste uitgaan. Er zitten nog veel haken en ogen aan." Vanmorgen praat hij de negen vaste werknemers bij over de toekomst.

ReactiesJan en echtgenote Truitje zijn gisteren overstelpt met reacties. "We ontvingen wel dik over de honderd bemoedigende telefoontjes, sms'en en appjes. Dat doet ons in deze tijd zeker goed." Ook werden vele bossen bloemen gebracht bij hen thuis. De ondernemer kan zelfs een telefoontje van Mark Rutte verwachten, is hem verteld door een Twentse kennis van de premier. Rutte was namelijk een van de gasten bij de viering van het 40-jarig bestaan van T-Bone. "Maar dat zal dan wel zondag worden: dat is zijn beldag."

Het tekent de status van T-Bonet. Veel bekende Nederlanders schoven er aan. Maar het gaat Jan en Truitje Roetgering niet om status. Jan Roetgering: "Elke klant is voor ons even belangrijk en die wil ik graag terugzien. Dit is een zwarte dag, maar ons bedrijf roept zoveel mooie herinneringen op... dat geeft kracht. Mensen die hier als kind een ijsje mochten maken, komen nu met hun eigen kinderen een ijsje halen." Een van de sms-steunbetuigingen luidt: 'Enter zonder bistro, dat is Parijs zonder Eiffeltoren.' "Als je dat hoort, wil je maar één ding? Zo snel mogelijk weer open en vooruit kijken. Voor jezelf en het personeel."

OorzaakWerkzaamheden aan het dak zijn waarschijnlijk de oorzaak van de brand. Daar gaat de politie vanuit. Er is geen sprake van brandstichting. Het betrokken bedrijf Broeze Installatietechniek wil geen reactie geven. Restauranteigenaar Roetgering zegt dat zijn bedrijf 'op het eerste oog wel goed verzekerd lijkt'. "De verzekeraars moeten het onderling maar afhandelen als het installatiebedrijf inderdaad aansprakelijk is." Medewerkers van T-Bone probeerden nog het vuur te doven met brandblussers uit het restaurant. Tevergeefs. Handblussers zijn op het dak achtergelaten als stille getuigen. Veertig brandweerlieden hielpen om de brand te blussen en om te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere panden.