Nieuws Vitaliteit

Corona is voorbij: werkgevers staan sporten tijdens werkdag niet meer toe

Hoewel een kwart van de werkgevers aangeeft positief te staan tegen sporten tijdens werktijd, blijkt slechts een op de tien werknemers daar ook echt toestemming voor te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van OneFit onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst van achttien jaar en ouder. Zes procent van de medewerkers accepteert dit niet en sport wel eens stiekem onder werktijd.

Van onze redactie 16 november 2022

Yoga bedrijfsleven vitaliteit pauze

Een uurtje yoga tijdens de werkdag is goed voor de productiviteit en zou juist door werkgevers moeten worden gestimuleerd. Foto: Shutterstock.

Tijdens de coronapandemie werd het ineens zo gewoon: sporten tijdens werktijd. Dat kwam vooral toen de openingstijden van de sportschool werden gereduceerd tot 9 tot 5. Wilde je sporten, dan moest dat wel tijdens werktijd. Daarna haalde je de tijd wel weer in. Hoewel iedereen, werkgever en werknemer, de voordelen daarvan merkte, is het toch snel weer gedaan met die flexibele omgang met de werktijd. Voornaamste oorzaak is het personeelstekort, aldus de ondervraagde werkgevers. Zestig procent van de werkgevers vindt het prima dat medewerkers sporten, maar wil niet dat dit tijdens de werkdag gebeurt.

Een derde (32 procent) geeft aan dat dit komt door het grote tekort aan personeel. Hierdoor is het niet mogelijk dat medewerkers een uurtje kunnen sporten onder werktijd. Ook medewerkers herkennen van hun kant deze situatie. De helft van hen zegt dat zij te maken hebben met een hoge werkdruk en dat sporten onder werktijd daarom niet haalbaar is.

Lees ook: Martin Hersman: 'Investeer nu in vitaliteit, anders ben je te laat'

Fitte medewerkers bereiken meer in kortere tijd

Voor een goed begrip: sporten onder werktijd betekent niet automatisch dat de werkdag korter wordt, haalt Kari Littley, Head of Partnerships van OneFit, die kou uit de lucht. ,,Het kan ook zijn dat je een uurtje eerder begint met werken en ergens gedurende die werkdag een langere pauze neemt om een wandeling te maken of een uurtje te kickboksen.”

Eigenlijk raar, meent Litley, omdat onderzoek juist aantoont dat een uurtje sporten de productiviteit positief beïnvloedt. ,,Ik weet niet hoe jij dat ervaart, maar mij lukt het slecht om acht uur achter elkaar geconcentreerd te blijven. Voor iedere professional geldt dat, dus het is juist ook in het belang van de werkgever dat je de dag onderbreekt voor een pauze." Een uurtje pilates, crossfit of bootcamp voor of tijdens werk levert dus ook werkgevers een groot voordeel op. Fitte medewerkers zijn productiever, creatiever en geconcentreerder. En bereiken meer in kortere tijd.

Lees ook: 'Preventief investeren in vitaliteit is zo terugverdiend en toch twijfelen veel bedrijven. Waarom?'

Vergroten van de kans op burnout

Tijdens de coronapandemie kregen werken en sporten een andere plek in het leven van werkenden. Aan de ene kant kwam er meer ruimte in het leven van werknemers, doordat tijdens lockdowns reistijd werd geschrapt. Aan de andere kant raakten werk en privé meer met elkaar vervlecht, door het thuiswerken.

Veel mensen klappen hun laptop dicht en gaan meteen aan de slag met huishoudelijke taken, in plaats van het inlassen van een rustmoment. Of ze werken zelfs een uurtje langer door, de tijd die ze normaal kwijt zijn aan het reizen. Werk je op kantoor, dan kun je tijdens je rit naar huis je hoofd leegmaken, je hoeft even helemaal niets. Het wegvallen van dit ontspanmoment en het ontbreken van een goed (thuis-)werkbeleid, met betrekking tot de regie hebben over je eigen werktijden, vergroten de kans op een burn-out.

"Een uurtje pilates, crossfit of bootcamp voor of tijdens werk levert dus ook werkgevers een groot voordeel op"

Kari Littley: ,,Wanneer ik deze cijfers zie en ook de signalen om me heen moet geloven, maak ik me grote zorgen. De pandemie, lockdowns en krapte op de arbeidsmarkt, die allen voor toenemende werkdruk en stress zorgen, bieden natuurlijk ook geen prettig vooruitzicht. De mens is geen machine, alléén maar werken en verwachten dat we gelukkig zijn zit niet in ons DNA. Wat we nodig hebben is sociaal contact, lichaamsbeweging en algehele activiteit als voedingsbron voor ons levensgeluk.” Ook ondernemers hebben daarin een verantwoordelijkheid richting hun medewerkers, zo meent zij.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws