Blog Vitaliteit

Martin Hersman: 'Als fysieke basis niet in orde is, kan je brein moeilijk blijven presteren'

Vaak is er een crisis voor nodig om gedrag aan te passen. Één ding hebben we de afgelopen jaren geleerd; ben je niet fit, dan ben je extra kwetsbaar. Martin Hersman van de Raad van Advies van De Ondernemer, gaat er in zijn blog dieper op in.

Martin Hersman 7 juli 2020

Morning Run Female

Het persbericht van 10 juni dat we minder fit zijn en dat vooral mannen steeds zwaarder worden, viel niet op tussen alle berichten over corona. Terwijl het verontrustende cijfers zijn: 55 procent van de mannen is te zwaar, tegenover 25 procent in 1980. Als je fysieke basis niet in orde is, dan is het voor je brein moeilijk te blijven presteren.

In onze trainingen wordt vaak lacherig gedaan over inactiviteit en corona kilo's, terwijl het wel degelijk een issue is. Elke training zijn er deelnemers die vertellen dat ze niet eens aan de 500 stappen per dag komen. De oplossing is vaak eenvoudiger dan je denkt: beweeg op een gemakkelijke manier! We bewegen te weinig of proppen het in dertig minuten aan het einde van de dag nadat we de hele dag hebben gezeten.

15.000 stappen per dag

In deze tijd kun je je rituelen opnieuw inrichten. Zo sprak ik een advocaat die in plaats van zijn fietsrit naar kantoor een rondje rond zijn dorp doet. Een manager, die er nu ineens heel fit uitziet, doet al zijn bila’s wandelend, met een ‘oortje’ in. Hij haalt gemakkelijk de 15.000 stappen per dag en zijn team vindt het geweldig. Dit zijn enkele voorbeelden die wij onze deelnemers voorleggen om ingeslepen rituelen zonder veel moeite te veranderen.

Lees ook: Ook sportcentra open: 'Vitaliteitsmotor van Nederland draait weer'

Daarmee beïnvloeden we onze collega’s en ook onze kinderen. De vraag daarbij is: geven we het goede voorbeeld? Het is te makkelijk om de oplossing weer bij het onderwijs te leggen. Ik heb nog nooit een leraar of lerares gehoord die vroeg of je je kinderen een pak Oreo koekjes en frisdrank mee wil geven als lunch. Het gezond verstand lijkt bij veel volwassenen verloren gegaan.

Joop Alberda en Guus Hiddink

Gelukkig zijn er diverse initiatieven die deze ontwikkeling te lijf gaan. Iconen Joop Alberda en Guus Hiddink kwamen deze week met het manifest ‘bewegen, het nieuwe normaal’ en ‘steunjouwsportclub.nl’, vestigt de aandacht op het feit dat vier van de tien sportverenigingen dreigen om te vallen en bedacht een innovatieve manier van fondsenwerving.

Weten is nog geen doen. Je weet wat jouw gedrag doet voor je collega’s en dat je kinderen dat zullen overnemen. Doe het ook daarom: beweeg en je zult merken dat jouw en hun veerkracht fysiek en mentaal groter wordt.

Lees ook: Martin Hersman: 'Welke ondernemer beleeft deze tijd zoals Michael Jordan de jaren '90?'

Martin Hersman

Managing partner Lifeguard

Oud-topschaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en maakt als vitaliteitsspecialist deel uit van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.