Nieuws Personeel

Voor het eerst personeel in dienst

Ooit begon je als ondernemer en kon je alles alleen aan. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en wordt het tijd voor uitbreiding van het personeel. Goede zaak, maar personen in dienst nemen brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Verantwoordelijkheid waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. De volgende zaken horen op de agenda te staan.

Joosten Advocaten 6 juli 2016

Joosten advocaten cms

Aanmelden bij de BelastingdienstElke persoon, onderneming of organisatie die werkgever wordt, dient zich daarvoor officieel aan te melden bij de Belastingdienst. Je gaat namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Denk aan loonbelasting, premies en bijdrage voor zorgverzekeringen. Omdat er ook een loonadministratie moet worden aangelegd, is het handig om een administratiekantoor in de arm te nemen.

Screen uw toekomstige werknemersVanaf de eerste persoon die in dienst treedt, controleer je de identiteit aan de hand van een origineel identiteitsbewijs. Een kopie hiervan wordt bij de administratie bewaard. Daarnaast is het noodzakelijk om altijd referenties na te gaan. Ook op LinkedIn zijn vaak betrouwbare aanbevelingen te vinden. Zo krijg je het meest complete beeld van een potentiële werknemer.

Sluit altijd een arbeidsovereenkomst af Voordat iemand begint met werken, wordt er een arbeidsovereenkomst afgesloten. Leg hierin het salaris vast, of en zo ja, welke CAO er van toepassing is en wat de vaste werktijden zijn. Ook zaken als de lengte van de proeftijd, de duur van de opzegtermijn en de functieomschrijving staan hierin. Als een werknemer de arbeidsovereenkomst tekent, verbindt hij of zij zich er contractueel toe om onder het gezag van jou als werkgever te werken, in ruil voor een vastgesteld loon. Laat nooit iemand starten als het contract nog niet getekend is.

Neem een juridisch adviseur in de arm Als werkgever krijg je te maken met arbeidsrecht. Dit recht regelt de verhouding tussen werkgever en werknemer in individuele of collectieve vorm. Voornamelijk om de werknemer te beschermen. Voor juridisch advies bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten op maat of bij het oplossen van een conflict, doe je er goed aan om een jurist of advocaat in te schakelen. Zoek voordat je werknemers aanneemt een juridisch kantoor dat bij je past.

Creëer goede arbeidsomstandigheden Het creëren van een gezonde en veilige werkplek voor elk personeelslid. Dat hoort bij elke werkgever bovenaan zijn prioriteitenlijst te staan. Onder goede arbeidsomstandigheden werkt personeel onder andere efficiënter en met meer plezier. Zo blijft de AOW bijvoorbeeld betaalbaar. Inspectie SZW of je brancheorganisatie kunnen je hierover informeren.