Nieuws Personeel
Waarom Microsoft vaderschapsverlof flink oprekt
Wie bij Microsoft Nederland werkt kan voortaan aanspraak maken op een aanzienlijk langer vaderschapsverlof. Het technologieconcern rekt wereldwijd zijn verlofregelingen flink op, dus ook voor de circa duizend medewerkers in Nederland. Dat schrijft het AD.

Dat betekent dat de kersverse Microsoftvader voortaan zes weken betaald thuis mag blijven, in plaats van de wettelijk verplichte twee dagen. Daarnaast is het zwangerschapsverlof verlengd van zestien naar in totaal twintig weken. Ook kunnen medewerkers van het bedrijf voortaan vier weken vrij krijgen om voor een direct familielid met ernstige gezondheidsproblemen te zorgen. Medewerkers die een kind adopteren, krijgen ook zes weken volledig betaald verlof, waar dat eerst vier weken was.
Microsoft wil met de uitgebreide verlofregelingen meer ruimte geven voor diversiteit op de werkvloer en een gezonde balans tussen werk en privé. De nieuwe HR-directeur van het bedrijf, Rawan Shalhoub, betrekt het in een blog ook op haar eigen situatie. Ze verhuisde enkele maanden terug van Dubai naar Nederland, wat het leven van haar gezin met twee jongen kinderen grondig overhoop gooide.
Lees ook: Mastercard Nederland biedt 8 weken vaderschapsverlof
Ze ziet zichzelf als een typisch voorbeeld van de 'sandwichgeneratie' die een drukke baan moet combineren met de zorg voor enerzijds de kinderen en anderzijds ouders op leeftijd. Daarom noemt ze het een geruststelling dat haar werkgever daar oog voor heeft.
Lokmiddel
Microsoft is niet het eerst techbedrijf dat ruimhartiger omgaat met zijn verlofregelingen. Eerder gaven bedrijven als Mastercard en ook ING vaders al langer tijd om met hun pasgeboren kind door te brengen. Vaderschapsverlof kan een interessant lokmiddel zijn bij het werven van bijvoorbeeld IT-talent.
In oktober kondigde de regering een uitbreiding aan van het wettelijk verplichte vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen per 2019. Wil hij of zij nog wat langer vrij, dan kunnen nog eens vijf weken worden opgenomen tegen een uitkering van 70 procent van het salaris. Die wordt betaald door de overheid.
Met de wetswijziging blijft Nederland een achterblijver in Europa. Zo hebben Finse vaders recht op acht weken en krijgen Deense papa's maar liefst achttien weken verlof. In België krijgen vaders tien dagen verlof. Sommige werkgevers doen er daarom zelf een schep bovenop.