Nieuws Personeel
'Stop werknemers te beschouwen als wegwerpartikel'
Het gaat gelukkig weer crescendo met de economie in Nederland en (Zuidoost-) Brabant in het bijzonder. De SER Brabant spreekt zelfs van 'oververhitting'. Bedrijven zouden de vraag niet altijd aankunnen, zo schrijft Henk van Rees (oud-bestuurder FNV Bondgenoten) in het Eindhovens Dagblad.

Ook de bouwwerkgevers schreeuwen om meer mensen, terwijl ze de afgelopen jaren maar liefst 70.000 werknemers ontslagen hebben. Duizenden werkloze bouwvakkers zijn noodgedwongen als zzp'er begonnen. Tegen uitknijptarieven. Zonder zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of te sparen voor pensioen vanwege de hoge premies.
Vraag en aanbod
Nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt is het tijd voor de werkers om op te staan. Door de wet van vraag en aanbod - die de werkgevers erg goed kennen - komen steeds meer werkers in de positie om gerechtvaardigde eisen te stellen.
Eis een vaste baan
Dus werknemers: eis weer een vaste baan. Roep een halt toe aan de flexibilisering. Het flexwerk is in Nederland volstrekt uit de hand gelopen. Er zijn nauwelijks landen waar zoveel mensen de kost moeten verdienen met flexwerk of uitzendwerk. Maar liefst één op de drie werkenden. Een flexwerker verdient 30 tot 40 procent minder dan een werknemer in vaste dienst.
Lees ook: Bye-bye vaste kracht, leve de flexwerker
Investeer in werknemers
Werkgevers investeren ook veel minder of niet in flexwerkers, in scholing of opleiding. Terwijl ze aan de andere kant steeds meer behoefte hebben aan goed opgeleide mensen. Dus werkgevers, niet zeuren over een tekort aan personeel. Als u alleen goudhaantjes zoekt, is er inderdaad een tekort. Maar één op de twintig mensen is nog werkloos. Neem hen in vaste dienst en investeer in hen. De kosten gaan dan (deels) voor de baat. U krijgt er loyale en gemotiveerde werknemers voor terug.
Werkgevers, stop met het kortetermijndenken in de trant van 'met één knip van mijn vingers moet er meteen een up-to-date opgeleide werknemer bij mij op de stoep staan, die dan ook nog een keer maximaal flexibel is'. Stop met werknemers te beschouwen als wegwerpartikel.
Neem een voorbeeld aan de afspraken tussen de vakbonden en VDL Nedcar, die ervoor zorgen dat 1.280 uitzendkrachten een vaste baan krijgen. Of aan het cao-akkoord bij Ikea, dat 300 vaste banen oplevert.
Fatsoenlijke loonsverhogingen
Het is ook tijd voor fatsoenlijke loonsverhogingen. Veel bedrijven maken weer grote winsten. Mede dankzij hun werknemers, die de afgelopen jaren nauwelijks loonsverhogingen gekend hebben. Van elke euro die bedrijven verdienen gaat nog slechts 73 cent naar werknemers en zelfstandigen. In 2013 was dat nog 5 cent meer.
De winst wordt groter en het loonaandeel lager. De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau pleiten al langer voor loonsverhogingen als extra impuls voor de economie. Doorgaans roepen deze instellingen op tot loonmatiging. Dus dat is onverwachte steun uit onverdachte hoek.
Trappen op de loonrem
De FNV zet bij de cao-onderhandelingen in op 2,5 procent loonsverhoging. Heel gematigd. De werkgevers(organisaties) schreeuwen als vanouds moord en brand en trappen maar weer eens op de loonrem. Blijkbaar zijn ze alleen maar geïnteresseerd in nóg hogere winsten en nóg meer rendement voor de aandeelhouders.
Financiële kloof op werkvloer
Tegelijkertijd groeit in het bedrijfsleven de financiële kloof tussen de top en de werkvloer. Dus hoog tijd werknemers, om samen met de vakbonden op te staan en meer loon te eisen. Na jaren van massale werkloosheid, nauwelijks loonsverhoging, volstrekt uit de hand gelopen flexibilisering en uitknijptarieven voor grote groepen zzp'ers is het hoog tijd voor meer vast werk, hoger loon en betere tarieven voor zzp'ers. Sta op!
Stop met werknemers te beschouwen als wegwerpartikel