Nieuws Personeel
WWZ: personeel ontslaan is nu juist moeilijker
Het lukt werkgevers niet personeel makkelijker te ontslaan, zoals de Wet werk en zekerheid beoogde. Integendeel. Maar minister Asscher wil nog niet van een mislukking spreken, schrijft de Volkskrant.

De Wet werk en zekerheid (WWZ) maakt het werkgevers veel moeilijker personeel te ontslaan, terwijl die wet het omgekeerde beoogde. Sinds de WWZ in juli 2015 van kracht werd, wijzen rechters gemiddeld vier van de tien ontslagverzoeken van de hand. Voor de invoering van de wet was dat een op de tien. Wel zijn de ontslagvergoedingen fors gedaald. Ontslagen werknemers krijgen nu gemiddeld de helft minder salaris mee.
OnderzoekDat blijkt uit een inventarisatie van de uitspraken die rechters sinds juli vorig jaar hebben gedaan in ontslagzaken. Dit onderzoek, het eerste dat harde cijfers oplevert over de nieuwe ontslagpraktijk, is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van twee beroepsverenigingen van arbeidsrechtadvocaten, juristen en rechters (VAAN en VvA). Een enquête onder werkgevers was ook onderdeel van het onderzoek, dat donderdag is verschenen.
FlexkrachtenDe WWZ moest het voor werkgevers gemakkelijker en goedkoper maken werknemers te ontslaan en zo de drempel verlagen om flexkrachten in vaste dienst te nemen. Dat lijkt dus niet gelukt. Al voordat de wet van kracht werd, werd minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor gewaarschuwd. Onderzoeker Max Keulaerds: 'Omdat vaste banen niet minder vast zijn geworden, stromen flexwerkers nauwelijks door.'
Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.