Nieuws Personeel

Zomerweer: met deze 5 tips houd je personeel het hoofd koel

Het lekkere weer wacht natúúrlijk met doorbreken tot half Nederland weer moet werken. Maar terwijl het kwik stijgt, geeft het AD vijf tips om toch te genieten van het mooie weer.

Carla van der Wal | Foto: ANP 17 april 2018

Buiten werken zomer 02

1. Tropenrooster

Een heerlijke middag die ten einde komt. Violet in de lucht, de laatste zonnestralen. Wie werkt weet precies hoe dat eruit ziet… vanuit de file. Maar met de weersvoorspellingen van nu – 24 graden! – is dat doemscenario gemakkelijk te ontwijken. Dit is het moment een tropenrooster in te voeren. Zo komen de avondmensen achter de wijsheid die vroege vogels al eeuwen in huis hebben: een uurtje eerder beginnen betekent ook een uurtje eerder naar huis. Zestig kostbare minuten, die kunnen worden gespendeerd met een biertje, de barbecue en vooral géén brandend asfalt in het vooruitzicht.

2. De fiets

Iedereen heeft er één, lang niet iedereen stapt erop om naar kantoor te gaan. Toch kan fietsfanaat Gerard Poels woon- werkverkeer per fiets van harte aanbevelen. Zeker nu: ,,De bloesembomen staan vol in bloei, onlangs zag ik een fazant''. Zie dat vanuit de auto maar eens te bekijken – voor je het weet klap je op een voorganger. Als dat nog niet genoeg reden is de eventuele zadelpijn te trotseren, bedenk dan hoe goed het is voor de conditie. Is de afstand onoverbrugbaar? Overweeg dan het openbaar vervoer met bijbehorende OV fiets. Of gooi die tweewieler in de achterbak en stop op een geschikte plek, om de natuur te verkennen. Maar niet te snel afhaken op de afstand – Poels trapt elke middag zestien kilometer weg, in veertig heerlijke minuten waarin hij alle zorgen van de dag vergeet.

Lees ook: Horeca Zeeland: 'Nu starten met personeelsplan zomer'

3. Plan nu die vergadering in…

Apple-oprichter Steve Jobs wist het, wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het: wandelend vergaderen is veel effectiever dan de versie waarbij iedereen rond een tafel zit. Deze week blijkt een perfecte om de vergadertijger wakker te schudden, door in kleine groepjes aan de wandel te gaan. Lopend komen meer denkvermogen en creatieve ideeën los. Kan meteen gewerkt worden aan het bijbruinen van de ergste bleekbekkies.

4. …en verplaats het andere werk zo veel mogelijk naar buiten.

Het kan, echt waar. Grachtenkapper Marjolijn Duermeijer knipt haar klanten al sinds jaar en dag buiten. Gaat prima, zelfs bij een bries. ,,Tot windkracht vier is het goed te doen'', merkte het buitenmens in hart en nieren. Ooit werkte ze binnen, als communicatieadviseur. ,,Buiten een stoffige ruimte vol kakelende collega’s is er ruimte om vrij te denken, om inspiratie op te doen en vaste patronen los te laten.’’Gisteren merkte ze dat een laptop buiten in de zon lastig te lezen is, maar voor echte doorzetters

Lees ook: Parasols, water en een enkeling mag in korte broek

5. IJstijd!

Advies van onze columnist en carrièrecoach Charlotte van ’t Wout aan alle bazen van Nederland: trakteer op een ijsje. ,,Wat kost dat nou eigenlijk?'' Bijna niks, terwijl het een manier is om de stemming er in te brengen, als het personeel al te verlangend naar buiten staart, lijdt aan oververhitting of met een jaloers gelaat boven zonnige instagramfoto’s hangt. Ook doen: na het werk samen dat verkoelende drankje naar binnen gooien - goed voor de teambuilding. Over ijstijd gesproken: pas op met het al te hard opschroeven van de airco. Het klimaat op kantoor kan zorgen voor een oorlog op miniformaat. En wie een ijskoud gebouw uitstapt voelt na het negeren van bovenstaande tips pas echt de weemoed, als de laatste warmte als een deken over de schouders valt, net als het besef: ik heb al dat heerlijks gemist.

Wandelend vergaderen is veel effectiever dan de versie waarbij iedereen rond een tafel zit