Nieuws Personeel

ZZP'ers ervaren minder werkdruk

Minder werkdruk, meer bevlogenheid, minder burn-outklachten, gevarieerder werk en ze willen ook nog later met pensioen dan 'normale' werknemers. De zelfstandig ondernemer is een gelukkig mens, blijkt uit onderzoek dat TNO en CBS vandaag naar buiten brengen.

Van onze redactie 24 mei 2016

Cbszzpduurzameinzetbaarheid

Op de meeste onderdelen scoort de zzp'er een stuk beter dan mensen die in loondienst zijn bij een werkgever.

Alleen waar het de fysieke belasting betreft is de verhouding andersom. ,,Zelfstandig ondernemers geven vaker dan werknemers aan dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die het werk aan hen stelt," schrijft het CBS. ,,Ook zeggen ze bij hun werk vaker gebruik te maken van gereedschap, een apparaat of voertuig dat trillingen of schudden veroorzaakt."

Daar staat tegenover dat de zelfstandige er geestelijk een stuk beter voor staat. ,,Ruim 7 procent voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel."

BevlogenZelfstandig ondernemers zijn vaker dan werknemers bevlogen in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent zegt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk; van de werknemers is dat 60 procent. Tachtig procent van de zzp'ers zegt zijn werk afwisselend te vinden, bij mensen met een reguliere baan is dat minder dan 70 procent. Zij willen dan ook op hun 63e met pensioen, bij de ondernemers ligt de gewenste pensioenleeftijd 4 jaar hoger.

Lees ook:

Bye Bye vaste kracht, leve de flexwerker