Nieuws Politiek

Annemarie van Gaal: ‘Hoe de politiek opereert is onhoudbaar. We moeten een andere afslag nemen'

Een vette onvoldoende krijgt het kabinet Rutte IV. Annemarie van Gaal stak als ‘premier’ van ons Ondernemerskabinet haar grieven niet onder stoelen of banken tijdens De Ondernemer Live. Ze gaf Rutte een 3 voor zijn probleemoplossend vermogen. ‘Twaalf jaar premier is te lang! In de huidige situatie is het oplossen van de problemen wel nodig.’

Eduard Voorn 18 januari 2023

Een commissaris van een bedrijf wordt voor een periode van vier jaar benoemd en kan daarna nog éénmalig voor een periode van vier jaar worden herbenoemd. Tijdens De Ondernemer Live haalde Van Gaal dit onderdeel van de Nederlandse Corporate Governance Code aan. Zij vindt het raar dat Mark Rutte al ruim de termijn van een commissaris heeft overschreden. ,,Je bent dan niet meer fris en vechtlustig. Er zou ook een maximum termijn voor een premier moeten zijn. Rutte heeft te veel coalities gesloten, te veel keren iets moeten slikken dat niet had gemoeten.”

"Een ondernemerskabinet zorgt ervoor dat excessen en ambtenarij die er niet toedoet, verdwijnt"

Van Gaal, die onder andere via haar wekelijkse column in De Telegraaf politiek Den Haag bestookt, maakt zich zorgen over de onbetrouwbaarheid van de overheid. Ze haalde de afschaffing van de salderingsregeling op zonnestroom aan. Met de regeling kunnen huishoudens de elektriciteit die door zonnepanelen is opgewekt en ze zelf niet gebruiken, aftrekken van hun eigen verbruik. ,,Ze hebben dat wel ingecalculeerd bij de investering. Je investeert als ondernemer in een bepaalde oven omdat je daarop subsidie krijgt en vervolgens blijkt dat je daarvoor extra belast gaat worden. Dat soort dingen moet de overheid niet doen.”

Het Ondernemerskabinet

Premier Annemarie van Gaal

Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Daarom vond De Ondernemer het afgelopen Prinsjesdag de hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Dit kabinet werd geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en beschikbaarheid. 'Premier' was Annemarie van Gaal. Enkele van haar 'ministers' waren ondernemers Derrick Neleman, Jan de Keijzer en Saskia Griep.

'Ondernemers maken dingen simpeler die simpeler kunnen'

Premier wil ze niet worden – ‘Edith Schippers vind ik een uitstekende kandidaat’ –, maar als ze in het torentje zou zitten, zou ze als eerste alle toeslagen, regelingen en heffingen laten verdwijnen. ,,Ik zou zorgen dat iedereen tot een modaal salaris nul belasting betaalt, zodat ieder gewerkt uur ook daadwerkelijk 100 procent oplevert. Door al die toeslagen af te schaffen krijg je de arbeidsmarkt op gang. Te veel mensen zitten liever in de bijstand of blijven parttime werken vanwege al die toeslagen en heffingen. Dit kabinet zou daar korte metten meemaken, dat is niet gebeurd en ik zie het ook niet gebeuren. Het is superjammer en daarom blijven we die krapte op de arbeidsmarkt houden. Het is jammer hoe de politiek opereert. We moeten een andere afslag nemen. Het is onhoudbaar.”

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

De kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer worden vanwege de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart nu gepubliceerd. Net als in de Tweede Kamer zijn daarop ondernemers zelfs met een schijnwerper nauwelijks tot niet te vinden. Maar ook in belangrijke adviesorganen zijn ze niet te vinden, constateert ondernemer Van Gaal. ,,Ze doen nooit een beroep op mij. Ik wil het wel doen. Overigens zou één kabinetsperiode met ondernemers goed zijn. Dit reorganisatiekabinet kan dan schoon schip maken. Kijk naar Ruud Sondag, de ceo van Schiphol. Hij is voor een periode van tien maanden benoemd. Sondag doet de hervormingen, kan dus vuile handen maken. De tijdelijke ceo hoeft zich dus geen zorgen te maken over de periode daarna. Een ondernemerskabinet zorgt ervoor dat excessen en ambtenarij die er niet toedoet, verdwijnt. Zij maken dingen simpeler die simpeler kunnen.”

"Ik zou zorgen dat iedereen tot een modaal salaris nul belasting betaalt, zodat ieder gewerkt uur ook daadwerkelijk 100 procent oplevert. Door al die toeslagen af te schaffen krijg je de arbeidsmarkt opgang"

'Jonge ondernemers: doe twaalf verschillende banen'

Door haar werk als ondernemer en columnist komt Van Gaal veel ondernemers, ook jonge tegen. ,,Ik geef ze graag advies. Ze vragen mij in welke sector ze dan moeten beginnen. Die vraag is niet te beantwoorden. Je moet voelen waar je talent ligt en uit een bepaald soort hout zijn gesneden. Mijn advies: maak er een project van en trek daar twee jaar voor uit. Doe twaalf verschillende banen, van een restaurant tot een verzorgingsinstelling. Als je ‘s avonds met meer energie thuiskomt dan dat je ’s morgens bent weggegaan, dan is dat waarschijnlijk een sector die jou heel goed ligt.”

Bekijk het complete interview met Annemarie van Gaal terug via de video bovenaan deze pagina. Andere (studio)gasten in de uitzending zijn Frederiek van Ruiten, Cor Molenaar, Saskia Griep, Jacco Vonhof, Jan de Keijzer en Job van den Berg.

De Ondernemer Live, wekelijks op dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur op New Business Radio, YouTube en de homepage van De Ondernemer, is ook terug te luisteren en kijken op de bekende podcastkanalen en YouTube.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws