Nieuws Politiek

Ondernemen en politiek: 'premier' Annemarie van Gaal in De Ondernemer Live

Annemarie van Gaal. Ze is niet alleen 'de eerste vrouwelijke premier van Nederland', maar ook de eerste leider van ons Ondernemerskabinet. In De Ondernemer Live kijkt ze terug op het eerste jaar van dat andere kabinet - als in: Rutte IV - en geven ook haar ondernemersministers hun mening over dat wat er zou moeten gebeuren.

Van onze redactie 16 januari 2023

Prinsjesdag ondernemerskabinet premier annemarie van gaal

Annemarie van Gaal, premier van ons Ondernemerskabinet. Foto: Rene Oudshoorn.

,,Ik had gehoopt op een meer vooruitziende en ambitieuze blik. Juist nu hebben we echt een leider nodig die de stip aan de horizon weet te schetsen en zegt: hier gaan we heen, er zullen wat pijnscheuten komen onderweg, maar dit is voor ons allemaal het beste." Ondernemerskabinet-premier Annemarie van Gaal stelde dit in aanloop naar Prinsjesdag, bij de presentatie van haar ministers op het bordes van Paleis Soestdijk.

Dinsdag 17 januari is Annemarie Gaal co-host bij De Ondernemer Live, ons wekelijkse kijkradio-programma op New Business Radio en YouTube (11.00 tot 13.00 uur).

'Ik wil een simpel inkomstenbelastingsysteem met een heel hoge belastingvrije voet van zeg 25.000 euro per jaar'

Annemarie van Gaal

,,Waar ik al tien jaar voor pleit, is de afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen", stelde Annemarie van Gaal. ,,Ik wil een simpel inkomstenbelastingsysteem met een heel hoge belastingvrije voet van zeg 25.000 euro per jaar. De vermogensbelasting kan dan best wat omhoog gaan, maar voor mensen met een laag en middeninkomen moet iedere gewerkt uur ook daadwerkelijk meer opleveren. Het kan toch niet zo zijn dat we nog steeds in een land leven waar het voor sommige mensen honderden euro’s meer oplevert om in de bijstand te blijven, dan om te werken?"

Deze gedachte en meer van haar actiepunten komen aan bod in De Ondernemer Live, met de presentatoren Remy Gieling en Roland Tameling.

Ook kabinetsadviseur Cor Molenaar en een aantal van de Ondernemerskabinet-ministers zullen aanschuiven in de studio op het Media Park in Hilversum: Saskia Griep (minister van Toerisme), Jan de Keijzer (minister van Communicatie), en Job van den Berg (minister van Digitalisering & Data).

'Slechtste wat kabinet kan doen, is lasten voor ondernemers opnieuw verhogen'

De maandelijkse expertblog van Jacco Vonhof op onze website leverde in korte tijd én veel lezers én veel reacties op. De MKB-Nederland voorzitter schrijft onder meer: 'Net als vele andere ondernemers ben ik een rasoptimist, maar ik maak me zorgen over het voortbestaan van duizenden ondernemers in mijn achterban'. Ook: 'Het slechtste wat het kabinet daarom kan doen, is de lasten voor ondernemers opnieuw verhogen. Ik zal er in de lobby alles aan doen om dat te voorkomen, maar het is wel een reële vrees dat dat op tafel ligt straks, bij de voorjaarsbesluitvorming'.

We spreken Jacco Vonhof in de uitzending over zijn reële vrees en welke oplossingen hij en MKB-Nederland voor zich zien.

Lees hier de expertblog van Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Rekening koopkrachtpakket niet naar ondernemers'

De Ondernemer Onderweg: Van Ruiten Camperverhuur

Frederiek van Ruiten (minister van Brandstof) is deze uitzending speciale gast in De Ondernemer Onderweg. Vorige startte zij als jonge ondernemer met een eigen bedrijf, Van Ruiten Camperverhuur. Natuurlijk parkeert er zij er een voor de deur van de studio en horen we alles over haar eerste ondernemersjaar.

En natuurlijk, zoals elke uitzending vlak voor sluitingstijd, Ondernemertjes, de radiocolumn van Nico Dijkshoorn over waar hij de afgelopen twee uur naar heeft moeten luisteren en kijken. Op z'n Nico's.

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

MyChannels Video ID: 328543

Het Ondernemerskabinet, bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk na de formatie ervan in aanloop naar Prinsjesdag 2022:

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

DISCLAIMER - Dit Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022 en de kabinetsplannen. Hiervoor zijn tal van ondernemers benaderd, waarvan er ook meerderen, los van hun enthousiasme, niet aanwezig konden zijn bij Paleis Soestdijk. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en beschikbaarheid. En zoals gesteld, dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan. De leden van het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws