Nieuws Politiek

Econoom Lex van Teeffelen over slechte uitvoering subsidies: ‘Minister, dien zelf eens aanvraag in’

Econoom Lex van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht, schuwt een robbertje vechten met politici en ambtenaren niet als het gaat om subsidies. ‘Veel goede bedoelingen en slechte uitvoering.’ Hij sprak erover tijdens De Ondernemer Kiest, op de dag voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Van onze redactie 15 maart 2023

Lex van teeffelen subsidie minister de ondernemer kiest

Afbeelding: Shutterstock.

Werken in de cultuur is geen vetpot. Deze week stelde staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media daarom een regeling open waaruit cultuurondernemers een deel van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen financieren. Lex van Teeffelen, betrokken bij het lectoraat Financieel-Economische Innovatie aan de Hogeschool Utrecht, plaatste er een kritische kanttekening bij. ,,Kijk je naar de uitvoering dan zie je dat ondernemers na twaalf maanden premie betalen pas dat geld terugkrijgen, maar die mensen hebben al geen geld. Hoe wil je dat ze dat nog gaan voorfinancieren?”, zei hij tijdens De Ondernemer Kiest. ,,Het gaat mis omdat bewindslieden niet goed opletten bij de uitvoering. Tip aan hen! Dien zelf eens een paar aanvragen in.”

Lees ook: Laurens Dassen (Volt): 'We moeten regels wegstrepen om het leven van ondernemers gemakkelijker te maken'

Van Teeffelen vindt dat overheid en ambtenarij veel meer naast ondernemers moeten gaan staan. Hij is vanuit de Hogeschool Utrecht betrokken bij een doorlopend onderzoek (KB-Index) dat hij samen met ONL en Qredits uitvoert. ,,Om het leven van ondernemers makkelijk te maken moeten zij snelle toegang tot duurzaamheidsleningen krijgen, blijkt uit ons onderzoek. Verder moet de winstvrijstelling worden verhoogd en maak de opleidingen weer fiscaal aftrekbaar. Dat hele STAP is een draak van een regeling.”

'Weinig gebruik gemaakt van BMKB-Groen-regeling'

In een adem stelt de lector dat ook BMKB-Groen geen geweldige regeling is. ,,Sinds de oprichting wordt er te weinig gebruik van gemaakt. Banken vragen het niet graag aan, want het kost hun extra werk. Ondernemers moeten een extra premie betalen van 2 tot 3 procent betalen om het aan te vragen. Niemand zit op die regeling te wachten. De provincie Overijssel pakt het veel beter aan. Ondernemers kunnen daar een duurzaamheidslening krijgen tegen 2,5 procent met maar 450,00 euro aan afsluitkosten.”

Lees ook: Renske Leijten (SP): 'Mensen snakken naar eerlijke politiek, ook ondernemers'

In de optiek van Van Teeffelen heeft de gemeente Utrecht ook een goede benadering om ondernemers te bereiken. Zij kennen het zogenoemde ondernemer centraal programma. ,,In dit geval laat de gemeente Utrecht ondernemers bellen door ondernemers. Zij vragen eenvoudig hoe het gaat en waarbij ze geholpen willen worden. Veel financiële instellingen durven dat niet. Slim van gemeente Utrecht is dat zij geen subsidies verstrekt aan de gebelde ondernemers, maar vouchers van 5000 euro beschikbaar stelt. Deze kunnen worden besteed bij dertig partners voor support bij het ontwikkelen van een nieuw business model, betere marketing of meer digitalisering.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws