Nieuws Oekraine
Russische eigenaar oer-Hollands HAK 'heeft geen banden met Poetin'
Het oer-Hollandse HAK is sinds afgelopen zomer in Russische handen. Maar Poetins oorlogszucht werpt een ander licht op de overname. De Russische zakenman Shtengelov, eigenaar van HAK, stelde echter al rond de overname geen politieke banden met Rusland (lees: Poetin) te hebben. Hij staat ook niet op de EU-lijst van personen voor wie sancties gelden, zijn bedrijf KDV ook niet.

Je moet de groe(n)ten van HAK hebben. Foto: HAK.
Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Voetbalclub Vitesse moet zich maar zo snel mogelijk van zijn eigenaar uit Rusland ontdoen. En vooral niet tanken bij een van de tientallen pompstations van Lukoil om Poetins oorlogskas niet nog verder te spekken. Veel, zo niet alles, wat ook maar een klein beetje naar Rusland riekt, lijkt uit de gratie in Nederland. Dan komt ook het (ogenschijnlijk) zo oer-Hollandse HAK in beeld. De bijna 100-jarige groenteconservengigant uit Giessen is sinds vorig jaar juli namelijk Russisch.
HAK is onderdeel van KDV Group, een bedrijf van de Russische ondernemer Denis Shtengelov (49). Hij is dan ook de grootaandeelhouder. Maar de Russische inmenging in Giessen moet volgens een woordvoerder van HAK niet overdreven worden. ,,HAK is gewoon HAK gebleven”, zegt hij tegen De Gelderlander. ,,Vrijwel al onze groenten worden nog altijd binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek in Giessen geteeld en daar verwerkt.”
Lees hier de expertblog van consumentenpsycholoog Patrick Wessels over onder meer bedrijven met Russische eigenaren: Geen LUKoil, HAK en wodka meer: moeten we alle Russische producten boycotten?
Europese sancties hebben geen impact op HAK
De zegsman stelt dat de steenrijke zakenman Shtengelov al vanaf ‘de eerste kennismaking’ aangegeven heeft geen politieke banden met Rusland (lees: Poetin) te hebben. ,,Hij woont ook al 12 jaar in Australië.” Hij zou volgens de woordvoerder ook niet op de lijst van personen staan voor wie de door de EU afgekondigde sancties gelden. Zijn bedrijf KDV evenmin. ,,De sancties hebben op dit moment dus geen impact voor HAK.”
KDV hoopte met de overname van HAK voet aan de grond te krijgen op de West-Europese voedingsmarkt. Het Giessense bedrijf zegt daarbij nog altijd ‘geheel zelfstandig’ te kunnen werken, zowel financieel als operationeel. De relatie met Shtengelov wordt omschreven als ‘positief en constructief’.
HAK is, net als zijn Russische eigenaar, ‘enorm geschrokken’ van de oorlog in Oekraïne, meldt de woordvoerder nog. ,,We zijn allemaal zeer bezorgd over de situatie en maken ons zorgen om het welzijn van de bevolking in Oekraïne en ook in Rusland.”
Terug naar juli 2021: Dit is waarom de Russen de Brabantse groenten van HAK overnemen