Nieuws Politiek

Koopkrachtcrisis: dit is het miljardenpakket van kabinet Rutte IV

Het kabinet komt met een volgens Haagse bronnen ‘ongekend groot miljardenpakket' om de klap van de koopkrachtval te dempen. Daarvoor wordt in 2023 ‘meer dan’ 14 miljard euro uitgetrokken, ruim het dubbele van wat dit jaar al besteed werd.

Van onze redactie 31 augustus 2022

Laatste update: 2 september 2022 23:02

Rutte coalitie overleg begroting 2023 kabinet

Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag: het laatste ondernemersnieuws

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de koopkrachtcrisis? Als eerste het laatste ondernemersnieuws richting Prinsjesdag lezen? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie

Prinsjesdag 2022: het miljardenpakket van Kabinet Rutte-IV

  • Minimumloon wordt verhoogd met 10 procent
  • Verlaging van de belasting op arbeid, het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo'n 70.000 euro
  • Lastenverzwaring voor vermogenden en bedrijven - ook voor energiebedrijven
  • Energieprijzen worden 'gedrukt'
  • Zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en AOW gaat omhoog

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

Inflatiebeperking 2023

Het geld wordt ingezet om de pijn van de hoge inflatie en energieprijzen te drukken, zeggen ingewijden in Den Haag tegen het AD. Daarnaast verhoogt het kabinet het minimumloon volgend jaar met 10 procent, een forse stijging.

Er zijn wisselende geluiden of er nog iets mogelijk is voor 2022. Zo zouden er geen grote ingrepen meer mogelijk zijn, omdat uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst dat 'niet aankunnen’, zo is gebleken. Toch zou er wel íets mogelijk zijn, te denken valt aan de laagste inkomens die eerder via gemeentes zijn ondersteund met 1300 euro.

Lees ook: Hoogleraar Eijffinger: 'Kabinet moet met drietrapsraket consumentenvertrouwen oppepper geven'

Energieprijzen 'drukken'

Het kabinet was de afgelopen weken koortsachtig op zoek naar manieren om grote groepen burgers te helpen de klap van de hoge inflatie en de gestegen energieprijzen te verzachten. Eerder dit jaar trok het kabinet bijna 7 miljard uit. Toen werd de energiebelasting verlaagd, net als de accijnzen op brandstof en de btw op energie. Die lijn trekt het kabinet door: ook in 2023 moet zo de energieprijzen worden gedrukt. Dit zou bovendien zo ‘gericht mogelijk’ gebeuren, zodat het geld bij mensen komt die het echt nodig hebben. Bijvoorbeeld via de toeslagen.

Zorg- en huurtoeslag omhoog

Volgens ingewijden gaan de zorgtoeslag en de huurtoeslag omhoog, net als het kindgebonden budget en de AOW-uitkeringen.

Verlagen belasting op arbeid

In het pakket zitten ook ‘structurele veranderingen in het belastingstelsel’, ingrepen die ook in de jaren na 2023 zullen blijven gelden. Dat ziet onder meer op het verlagen van de belasting op arbeid, het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo'n 70.000 euro, gaat omlaag.

Daarentegen gaan de lasten voor vermogenden en bedrijven wel omhoog, zeggen ingewijden. Ook gaat de belasting die onder meer energiebedrijven betalen, de mijnbouwheffing, omhoog. De energiefirma's maken immers grote winsten door de huidige hoge prijzen.

Lees ook: Onderzoek: nu al zorgen over salaris en levensonderhoud in 2023

Cor Molenaar: 'We kunnen wel stellen dat het idee van marktwerking in de energiesector heeft gefaald'

De maatregelen die het kabinet voor 2023 in petto heeft, zijn 'conventionele maatregelen voor een unieke crisis', vindt econoom Cor Molenaar. Hij pleit voor een complete herziening van de energiemarkt. In dit artikel zegt hij onder meer: ,,We kunnen wel stellen dat het idee van marktwerking in de energiesector heeft gefaald. We moeten energie in mijn optiek zien als een nutsvoorziening, waarbij de overheid een grote rol speelt en de prijs bepaald. Dat is ook goed voor het bedrijfsleven, met name het mkb, want dat zucht onder die stijgende energiekosten.” Volgens de econoom gaat dat ten koste van de winstgevendheid en, gezien het gegeven dat Nederland vooral een exportland is, vooral de internationale concurrentiepositie.

Lees ook: Onderzoek: nu al zorgen over salaris en levensonderhoud in 2023

Lees ook: Supermarkteigenaar Groesz (PLUS) schrapt btw op groenten en fruit: ‘Ik wil een signaal afgeven’

MKB-Nederland en VNO-NCW: 'Nog dit jaar iets doen'

'De motor van de economie – het midden- en kleinbedrijf – wordt hard geraakt. Bovendien dreigen veel energie-intensieve mkb-bedrijven momenteel onder de stijgende energie- en andere kosten te bezwijken. Het lijkt erop dat het kabinet daar in de Miljoenennota niets aan doet. Ook de verhoging van het minimumloon - met 10 procent in één keer - is zonder enige vorm van compensatie voor veel mkb-bedrijven niet te dragen', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in dit artikel.

'Deze keuzes zijn extra vervelend aangezien werkgevers graag willen bijdragen aan de koopkracht van hun medewerkers. Maar een ondernemer kan zijn euro nu eenmaal maar één keer uitgeven. Werkgevers zijn ook de enigen die nog dit jaar iets extra’s aan de energierekening van hun medewerkers kunnen doen. Voor de optie om zo’n eenmalige uitkering netto uit te betalen lijkt het kabinet echter niet te kiezen, terwijl de overheid zich dat prima kan veroorloven met de enorm oplopende aardgasbaten die zij momenteel binnenkrijgt'.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws