Politiek

Jesse Klaver: 'Mkb heeft het moeilijk, hun minste zorgen is het minimumloon'

 
Jesse Klaver tijdens de Algemene Beschouwingen, in de Tweede Kamer. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

‘Het mkb zit in moeilijke situatie, zeker de detailhandel. Hun minste zorgen is het minimumloon’, maakte Jesse Klaver duidelijk in Buitenhof.

Lees verder onder de advertentie

De Ondernemer & Tweede Kamerverkiezingen

Op de hoogte blijven van de politieke ontwikkelingen en ondernemerschap richting de komende Tweede Kamerverkiezingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die dan doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan eenvoudig via deze link: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Tijdens de Algemene Beschouwingen afgelopen week, kon de Tweede Kamer 'helemaal los' met het voor miljarden verbouwen van de Miljoenennota. En dat gebeurde ook. Een stevige verandering kwam van GroenLinks-Pvda in samenwerking met de ChristenUnie. Zij willen het minimumloon een flinke duw omhoog geven. Werkgevers zien grote problemen en het kabinet twijfelt over de dekking van de plannen.

'Feest voor de democratie'

,,De Kamer deed eindelijk wat ze zou moeten doen. Meer afstand tussen Kamer en Kabinet. Het was een feest voor de democratie", oordeelde Jesse Klaver inBuitenhof.

Lees verder onder de advertentie

De fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA en één van de bedenkers van het plan rondom de extra verhoging van het minimumloon zei er verder onder meer: ,,Ik betwist dat het zo zwaar bij werkgevers terecht komt. Het mkb zit in een moeilijke situatie, zeker de detailhandel. Hun minste zorgen is het minimumloon." En: ,,Dat je fulltime kan werken maar niet voldoende verdient om rond te komen, past niet bij Nederland."

Ik wil precies weten hoe Jesse Klaver deze uitspraak heeft bedoeld

Hans Biesheuvel, ONL

,,Ik denk dat ook hij nog altijd onvoldoende beseft wat er allemaal in gang wordt gezet. Er wordt te makkelijk geredeneerd", reageert Hans Biesheuvel van ONL. ,,In heel korte tijd komt er ook voor het mkb mogelijk nu weer een verhoging van het minimumloon aan. Omdat de AOW-premie omhoog gaat moet er extra dekking gevonden worden en daarvoor worden dan de belastingen voor het bedrijfsleven verhoogd, en dus wordt de rekening tweemaal gepresenteerd. En niet te vergeten, je wakkert de inflatie aan."

Lees ook: Tweede Kamer wil minimumloon verder omhoog in 2024: 'Onvoorstelbaar'

Lees verder onder de advertentie

Let wel, stelt Biesheuvel, de amendementen moeten nu worden ingediend, en dat voor 5 oktober. ,,Moties zijn aangenomen en via amendementen moet de begroting dus aangepast gaan worden. Politiek gesproken zou je kunnen zeggen: dit is een gelopen race. Theoretisch hebben we wel degelijk de kans en ruimte om de Tweede Kamer, en ook Jesse Klaver, te overtuigen van doe het niet. Ik wil van Jesse Klaver begrijpen hoe hij zijn uitspraak in Buitenhof ('mkb heeft het moeilijk, hun minste zorgen is het minimumloon') precies heeft bedoeld. Ik haal er in elk geval wel uit dat hij begrijpt dat het mkb het moeilijk heeft."

Het minimumloon is sinds januari in totaal al met ruim 15 procent gestegen, in anderhalf jaar tijd en werkt door in het loongebouw

Woordvoerder MKB-Nederland

,,Het is én én én", verduidelijkt de woordvoerder van MKB-Nederland nog maar eens. ,,Het is én economische teruggang, én stijgende kosten én de winstgevendheid die zwaar onder druk staat én investeringen die stilvallen terwijl ondernemers moeten investeren. Laten we niet vergeten: het wettelijk minimumloon is sinds januari in totaal al met ruim 15 procent gestegen, in anderhalf jaar tijd en werkt door in het loongebouw. Effectiever is om ervoor te zorgen dat mensen netto meer over houden van wat ze bruto verdienen. Dan jagen we ook 'het haasje over' van lonen en prijzen niet aan."

Het neigt naar populisme met oog op de naderende verkiezingen op 22 november

Jan Meerman, directeur INretail

,,Ik hekel politici die willen scoren vanwege de aanstaande verkiezingen en dit soort consequenties niet overdenken”, stelde INretail-directeur Jan Meerman eerder al in dit artikel. ,,Realiteitsbesef wat dit betekent voor bedrijven ontbreekt totaal. Het neigt naar populisme met oog op de naderende verkiezingen op 22 november."

Lees verder onder de advertentie

KHN-directeur Dirk Beljaarts reageerde: ,,Het geld moet in het mkb wel eerst verdiend worden, voordat het uitgegeven kan worden. Marges staan in de horeca al enorm onder druk, omdat de prijselasticiteit van consumenten al op spanning staat. Het kabinet zou dan in ieder geval in de arbeidslastensfeer, zoals sociale premies, moeten compenseren om een debacle te voorkomen." Lees de uitgebreidere reactie van Dirk Beljaarts via deze link.

Prinsjesdag: Mona Keijzer (BBB) , Eddy van Hijum (Nieuw Sociaal Contract), Ronald Kleverlaan (MKB Financiering)

Bekijk via deze linkjes de video-interviews terug van Prinsjedag, vanuit het ONL Ondernemershuis in Den Haag:

Mona Keijzer (BBB): 'Ondernemers zijn geen pinapparaat'

Eddy van Hijum (NSC): ‘Mes moet in de administratieve lasten voor het mkb’

Ronald Kleverlaan (MKB FInanciering) / Hans Biesheuvel (ONL): ‘Wacht niet met actieplan tot er een nieuw kabinet is’