Nieuws Politiek

Renske Leijten (SP): 'Mensen snakken naar eerlijke politiek, ook ondernemers'

De SP komt met een actieplan voor ondernemers. Over enkele weken start de partij een enquête onder kleine ondernemers om te inventariseren wat de problemen zijn. ,,Daarna gaan we ze oplossen,” zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten vol overtuiging bij De Ondernemer Kiest.

Van onze redactie 14 maart 2023

Renske leijten sp enquete provinciale staten verkiezingen

Ondernemers zijn net mensen. De problemen die de gewone man ondervindt krijgen de kleine ondernemers ook op hun bordje. Renske Leijten van de Socialistische Partij ervaart het als ze het land in gaat: ,,Ik merk dat mensen heel boos zijn, pissig dat problemen niet worden opgelost. Ze snakken naar eerlijke politiek. Kan het of kan het niet? Instanties moeten zich niet verschuilen achter allerlei regeltjes. Ik snap die woede. De elite in Den Haag staat heel erg af van de sores van gewone mensen, ondernemers.”

Volgens het Tweede Kamerlid lopen kleine ondernemers tegen hun grenzen op. ,,De regels zijn logisch vanuit de overheid, maar niet vanuit de mensen. De grote bedrijven hebben mensen die hun belangen kunnen behartigen. De kleinere hebben dat niet. Zij moeten hun business runnen.”

Hieronder zie je de video met Renske Leijten tijdens De Ondernemer Kiest. Tekst gaat verder onder de video.

Eerst de problemen kennen, dan oplossen

Het steekt de politica dat de grote bedrijven megawinsten boeken, terwijl de kleine bloemist moet sappelen om rond te komen. In het gesprek richt ze zich tot tafelgenoot Hans Biesheuvel, de voorman van Ondernemend Nederland. ,,Die grote bedrijven bepalen mede het imago van het bedrijfsleven in Nederland. Terwijl de winsten van die grote bedrijven vooral tot stand komen door opslagen die vooral goed zijn voor de aandeelhouders. Dat gaat ten koste van het besteedbare inkomen van de consument. Daar heeft het mkb heel veel last van. Daarop mag door ONL wat mij betreft ook best meer gepolariseerd worden.”

De SP gaat de handschoen oppakken. ,,We komen over enkele weken met een enquête waarin we uitvragen bij ondernemers wat nu echt de problemen zijn. Of het nu gaat om digitalisering of de afwikkeling van corona. Daarna gaan we het oplossen. Ja, eerst een enquête, want als we het niet weten, kunnen we het ook niet aanpakken.”

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB in alle provincies de grootste

Landelijke standpunten, zoals het nationaliseren van de energie, bieden ook voordeel voor de kleine ondernemers.

,,We moeten het veel meer hebben over de bloemisten dan de grote supermarkten. Verlaag hun lasten. Als we zelf de prijs van energie bepalen is dat goed voor hen. Ook als we woonkernen goed bereikbaar maken is dat goed voor de winkelstraat. We moeten anders kijken. Consument en kleine ondernemer zijn bondgenoot van elkaar, geen vijand.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws