Nieuws Regio
Zo lossen deze bouwbedrijven op een opmerkelijke manier personeelstekort op
Technische bedrijven kampen steeds vaker met een personeelstekort. Drie bedrijven in West-Brabant werven op een bijzondere manier om het tekort op te lossen en leiden zelf mensen op. Dat schrijft BN DeStem.

Drie technische bedrijven hebben dezelfde doelstelling: personeelsuitbreiding, maar ieder heeft een eigen creatieve oplossing.
Bij Bergh Brandscheidingen uit Roosendaal komen ze maar moeilijk aan goed geschoold personeel. Rob Michielsen, hoofd brandscheidingen, denkt dat kandidaten schrikken van het specialisme brandveiligheid, terwijl het bedrijf juist veel bouwkundig werk doet. Daarom is het bedrijf eind 2017 gestart met het werven en opleiden van mensen die graag met hun handen werken en niet direct 'timmerman' achter hun naam hebben staan. Het bedrijf heeft daarbij hulp gehad van het UWV en WerkgeversServicepunt.
Lees ook: 4 stappen om succesvol nieuwe werknemers te werven
De werving leverde dertig sollicitaties op waarvan er drie een contract hebben gekregen. Een van hen is Astrando Esajas (28) uit Bergen op Zoom. Tijdens de crisis verloor hij zijn baan als timmerman waarna hij in de bijstand terecht kwam. De Sociale Dienst attendeerde hem op de vacature bij Bergh Brandstichtingen waar hij nu werkzaam is. ,,Ik heb het erg naar mijn zin en blijf dan ook mijn best doen."
Ook Marc Hayette (48) uit Roosendaal is via de werving bij Bergh Brandscheidingen terecht gekomen. ,,Eigenlijk ben ik sportleraar, maar via het UWV hier terecht gekomen. Ik weet hoe ik om moet gaan met mensen en tegelijkertijd heb ik technisch inzicht. Ik vind het werk hartstikke leuk." Esajas en Hayette vullen elkaar goed aan op sociaal en technisch gebied.
Lees ook: Waarom de winnaar van de Koning Willem I Prijs meer doet dan stenen stapelen
Bergh Brandscheidingen heeft een eigen opleiding ontwikkeld waarin nieuwe medewerkers leren over bouwkundige brandveiligheid, VCA (VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en werken met bouwgereedschap. ,,In totaal werken nu zeven van de twintig medewerkers via UWV, WerkgeversServicepunt en GGZ Westelijk Noord-Brabant bij ons en dat gaat goed. We willen een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. Het kost wat meer tijd, maar ik gun iedereen een kans in de maatschappij. Wij steken daar graag extra energie in", aldus Michielsen van het Roosendaalse bedrijf.
Bij Van den Buijs Installaties uit Wernhout steken ze ook graag wat extra tijd in positief en gemotiveerd personeel. Via praktijkopleider InstallatieWerk is het bedrijf in aanraking gekomen met de 25-jarige Ahmed Eid uit Bergen op Zoom. Tot een paar jaar geleden volgde hij de universitaire opleiding civiele techniek in Syrië. Na vier van de vijf jaar gestudeerd te hebben, moest hij vertrekken uit zijn geboorteland.
Lees ook: Dit is waarom je acteurs moet inzetten om je personeel te trainen
Eenmaal aangekomen in Nederland wilde hij zo snel mogelijk aan de slag in de techniek en solliciteerde bij InstallatieWerk naar een functie als monteur. ,,Na wat testen bleek al snel dat het niveau van Ahmed hoger lag. Daarnaast had hij interesse in zowel de installatie- als elektrotechniek. Wij wisten dat bij Van den Buijs Installaties zo'n vacature openstond", vertelt Rebecca van Nunen van InstallatieWerk.
Ondertussen werkt Eid bijna vier maanden in Wernhout als werkvoorbereider, heeft hij zijn Nederlandse rijbewijs en VCA gehaald en doet hij vrijwilligerswerk door andere statushouders te helpen met de Nederlandse taal. In september krijgt de werkvoorbereider een contract en start hij tegelijkertijd met een opleiding. Eigenaar Kees van den Buijs: ,,Ahmed is goed met cijfers en techniek. Na zijn opleiding is hij ingenieur calculator. Wij vinden het belangrijk om onze mensen continu te prikkelen om hun kennisniveau te verhogen, want de techniek stoomt ook door." Van den Buijs staat ervoor open om meer goede kandidaten te helpen aan een baan.
Zo ook De Kraan Installatietechniek uit Breda. Albir Haddad (57) uit Oosterhout is tweeënhalf jaar geleden uit Syrië gevlucht. Hij werkte daar als loodgieter en wilde dat ook graag in Nederland doen. Een docent van de inburgeringscursus tipte hem over InstallatieWerk waarna hij afgelopen november solliciteerde. Van Nunen van InstallatieWerk: ,,Op dat moment sprak hij nog niet goed Nederlands en had hij bijscholing nodig op het gebied van materialen, omdat in Syrië anders wordt gewerkt. Albir werkt nu twee dagen per week bij De Kraan Installatietechniek, gaat twee dagen naar school en doet een dag vrijwilligerswerk."
Ondertussen is zijn Nederlands een stuk verbeterd, heeft hij zijn Nederlandse rijbewijs en VCA gehaald en heeft hij uitzicht op een contract. Want bij De Kraan Installatietechniek zijn ze tevreden over Haddad. ,,Hij pakt het werk steeds beter op waardoor hij zelfstandiger kan werken. De doelstelling is om hem een contract aan te kunnen bieden", aldus eigenaar Jos van Hooijdonk.
In de toekomst hoopt hij meer personeel op deze manier te kunnen verwelkomen. ,,Gelukkig is er ook draagvlak onder de andere medewerkers, want dat is essentieel. Stap voor stap kunnen we zo meer mensen helpen."