Actueel

Waarom de winnaar van de Koning Willem I Prijs meer doet dan stenen stapelen

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. heeft de Koning Willem I Prijs in de categorie mkb gewonnen. De Friese bouwer met een jaaromzet van ruim 140 miljoen euro maakt werk van de klimaatdoelen. Het behalen van deze doelen is volgens directeur Biense Dijkstra grotendeels een sociale uitdaging.

Lees verder onder de advertentie

“Succes betekent voor ons blijven innoveren en aanpassen aan de veranderingen in de wereld om ons heen”, zei Biense Dijkstra maandagavond in Stadsschouwburg Nijmegen. De directeur ziet zijn bedrijf dan ook niet als een stenenstapelaar, maar als bedrijf dat duurzaam omgaat met het milieu, klanten en het eigen personeel. Daarom houdt het Friese bedrijf zich bezig met nul op de meter-woningen, gasloos bouwen en aardwarmte.

Filosofie

De ochtend na de uitreiking viert de directeur de winst met de medewerkers op de vestiging in Dokkum. Het liefst zou hij gebak eten met alle medewerkers bij elkaar, maar dat is niet mogelijk in het bouwbedrijf dat 250 mensen aan het werk heeft, zegt hij. Nadat hij vertelt dat de prijs een enorme opsteker is voor het bedrijf, gaat hij naadloos over op zijn filosofie op energietransitie en CO2-reductie. “Energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. We zetten dus in op het isoleren van nieuwe en bestaande woningen.”

Lees ook: Duurzaam bouwen: meer dan alleen energie besparen

Lees verder onder de advertentie

Onbalans

Er is volgens Dijkstra een grote onbalans tussen de subsidies voor het duurzaam opwekken van energie (SDE) en het besparen daarvan. “Met de SDE-subsidie van 14 miljard euro worden voornamelijk windmolens en zonnepanelen geplaatst om de businesscase rond te maken. Voor het duurzaam beperken (energie besparen, red.) is een matige subsidie van 500 miljoen euro beschikbaar”, zegt hij. Later op de dag heeft Dijkstra een afspraak in Den Haag om hier over te praten.

“We werken aan ons gezamenlijke doel om in 2030 50% klimaatneutraal te zijn. Dat is slechts voor 20% een technische, maar voor 80% een sociale uitdaging”, zegt Dijkstra. Die sociale uitdaging zit ‘m erin dat mensen een aanpassing en verbouwing van hun huis moeten gaan omarmen. Een gasloze woning betekent bijvoorbeeld ook dat er gekookt moet worden op elektriciteit.

Team

Om de bewustwording en acceptatie te bevorderen heeft de bouwgroep inmiddels een zeskoppig team dat zich bezig houdt met de communicatie rondom de duurzame transitie. “Deze bewonersconsulenten gaan de wijk in om de mensen te informeren. We geven cursussen elektrisch koken en verlenen indien nodig uitgebreid nazorg.” Ook de technici leren binnen het bedrijf omgaan met de sociale impact.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Bas van der Veldt: zo motiveert AFAS medewerkers en behaalt het bedrijf 107 miljoen omzet

Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. behoorde ook tot de twaalf genomineerden van de Koning Willem I Prijs in de categorie duurzaamheid. Uiteindelijk won Eosta B.V. in die categorie. Het Waddinxveense bedrijf is Europa’s leidende importeur en distributeur van biologische en eerlijke versproducten van over de hele wereld en initiator van verschillende duurzaamheidsinitiatieven. In de categorie grootbedrijf won AFAS Software.

De Koning Willem I Stichting reikt sinds 1958 tweejaarlijks de Koning Willem I Prijs in de categorieën ‘grootbedrijf’ en ‘mkb’ uit en daarnaast de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. Prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank N.V., bekleedt de functie van voorzitter. De onafhankelijke ondernemingsprijzen worden actief gesteund door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees verder onder de advertentie
beeld deondernemer

We geven cursussen elektrisch koken en verlenen indien nodig uitgebreid nazorg

Biense Dijkstra, CEO Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V.