Advertorial van Konica Minolta

Advertorial Regio

Door deze techniek winnen grote organisaties het van MKB-ondernemingen.

De digitale transformatie is de drijvende kracht geworden achter de strategieën van grote organisaties in de afgelopen jaren. Ze implementeren breed opgezette initiatieven om technologie te benutten in hun processen en activiteiten en tonen zo aan dat zij klaar zijn om te innoveren. Uit recent onderzoek van Konica Minolta blijkt dat het midden- en kleinbedrijf worstelt met de huidige IT-omgeving, laat staan dat ze tijd hebben om na te denken over toekomstige doelstellingen.

Redactie 9 mei 2019

Kinoca minolta

Digitale transformatie gaat niet zozeer over het aannemen van een specifieke technologie of servicemodel, maar vooral om klaar te zijn om elke nieuwe technologie te implementeren, anders gezegd het toekomstbestendig maken van het bedrijf. Een van de belangrijkste elementen die niet meer buiten beschouwing kan worden gelaten is de cloud. Cloud-technologieën zijn nodig voor veel AI- en machine learning-oplossingen, maar uit het eerdergenoemde onderzoek is gebleken dat momenteel slechts 23 procent van plan is om de cloud op te nemen in hun strategie.

Hoe kunnen MKB-bedrijven hun achterstand in deze steeds sneller evoluerende digitale wereld inhalen? Ten eerste moeten MKB-bedrijven een solide technische basis hebben om klaar te zijn voor de toekomst. Dit betekent een flexibele IT-infrastructuur opzetten die hen in staat stelt om snel en effectief te reageren op de voortdurende veranderingen in hun industrie, technologie en wettelijke vereisten. Ten tweede moeten MKB-bedrijven overwegen om een hybride cloud-model in te voeren, dat volledig wordt ondersteund door een flexibele infrastructuur. Met een grote hoeveelheid aan infrastructuuropties (zoals on-premises, publieke cloud en managed hosted cloud) binnen handbereik, kunnen organisaties snel de voor hen optimale optie(s) selecteren en inzetten.

Waarom de cloud niet volledig omarmen?

Cloud computing heeft goed werk verricht op het gebied van bewustwording; het is het buzzword dat is blijven hangen. En het heeft zijn pluspunten; eenvoudig in te zetten, schaalbaar en over het algemeen zacht voor de portemonnee. Onder de IT-managers die in 2018 door marktonderzoekers van Frost & Sullivan werden ondervraagd, zei de meerderheid (62 procent) dat hun cloud-strategie essentieel is om concurrerend te blijven in hun sector. De belangrijkste drijfveren hiervoor zijn onder meer:

 • Datagroei beheren (door 70 procent van de IT-besluitvormers aangehaald als "belangrijk" voor de cloud-keuze)

 • Verminderen van de onderhoudslast voor IT-personeel (70 procent)

 • Positioneren van het bedrijf om voordeel te behalen met nieuwe technologieën (68 procent)

 • Kosten verlagen (67 procent)

 • Snellere dienstverlening (64 procent)

 • Personeel vrijspelen om zich te richten op innovatie (62 procent)

 • Ondersteunen van bedrijfsflexibiliteit en marktresponsiviteit (58 procent)

Toch kan niet alles optimaal ingezet worden in de publieke cloud. Als men laptops, pc's of zelfs online cloud-software gebruikt om belangrijke data te delen en op te slaan, kunnen onverwachte storingen optreden. PC's crashen. Laptops worden gestolen. Internetverbindingen worden verbroken. Bij het delen van de redenen voor het niet inzetten van specifieke zaken in de publieke cloud, noemden dezelfde respondenten die voorstander zijn van de cloud, een aantal nadelen, waaronder:

 • Beveiligingskwesties/ ongeautoriseerde toegang tot data of toepassingen (61 procent)

 • Slechte of inconsistente app-prestaties (53 procent)

 • Robuuste databeveiliging (53 procent)

 • Hoge kosten/ laag ROI (49 procent)

Hoofd in de cloud, maar voeten op de grond

De cloud is niet de perfecte oplossing, dus waarom niet gewoon de kosten laag houden en vasthouden aan opslag op locatie? Helaas zijn hier ook beveiligingsproblemen, is er speciale kantoorruimte en IT-ondersteuning nodig en zorgt het niet voor inspiratie voor de werkplek van de toekomst.

Daarom is het voor het MKB nu tijd om de hybride cloud-omgeving te omarmen, bestaande uit on-premises en gehoste datacenters, cloud-native en traditionele workloads, door de provider beheerde opties en opties in eigen beheer - allemaal geïntegreerd en centraal beheerd. De flexibiliteit van de hybride cloud stelt organisaties in staat om de juiste mix van modellen te vinden voor hun specifieke workloads. Ruim de helft van de bedrijven past zelfs meer dan één cloud-implementatiemodel toe.

Forrester stelt dat de belangrijkste voordelen van de hybride cloud zijn verbeterd: databeheer, IT-infrastructuurbeheer en flexibiliteit, beveiliging en compliance en disaster recovery en/of bedrijfscontinuïteit. De meest waardevolle kenmerken zijn dan ook consistentie en integratiegemak - wat voor kleine en middelgrote bedrijven met weinig tot geen gespecialiseerde IT-middelen, alle vakjes zou moeten aanvinken.

De juiste keuze maken

Wanneer het MKB klaar is om deel te nemen aan de digitale transformatiereis, met als eerste stop het hybride cloud-station, moeten ze verder kijken dan de kosten wanneer ze een infrastructuur kiezen die bij hen past. Ze moeten rekening houden met beheer- en beveiligingstools die werken in verschillende omgevingen, integratie met bestaande tools moet mogelijk zijn en eenvoudige samenwerking moet kunnen.

Uit het eerdergenoemde onderzoek van Konica Minolta blijkt dat 90 procent van het MKB aangeeft dat een alles-in-een IT-systeem dat naadloos hardware, software en diensten integreert in een multi-vendor, one-stop oplossing, relevant is voor hun organisaties. Konica Minolta heeft met die input de Workplace Hub gecreëerd, een schaalbare IT-oplossing die naadloos hardware, software en diensten met behulp van de hybride cloud integreert, om IT voor het MKB te vereenvoudigen.

Meer informatie over de Workplace Hub leest u hier.