Advertorial van C’park Bata

Advertorial Regio

Handelen in de geest van Bata

Elkaars expertise aanvullen, onderdeel zijn van een gemeenschap en focus vinden dankzij het voorzieningenniveau en de industriële werkomgeving. Dat is wat ondernemen op het terrein van C’park Bata in Best met zich meebrengt, vertelt community manager Inge Castelijns.

Teun Ceelen | Foto: Van Assendelft 29 april 2019

Inge castelijns c park bata best ondernemen ondernemers

De hoge, gestripte fabrieksmuren ogen ruw. De enorme ramen waardoor de ochtendzon binnenvalt brengen, in contrast hiermee, een gevoel van ruimtelijkheid en rust. Deze uitstraling verraadt de oorspronkelijke bestemming van het entreegebouw van C’park Bata in Best. Ooit onderdeel van schoenenfabrikant Bata, tegenwoordig industrieel erfgoed.

Toch wordt er nog volop gewerkt. Vandaag de dag door ondernemers, actief in uiteenlopende sectoren, die samen een business community vormen. De herinrichting van de locatie, in september vorig jaar officieel geopend, is een initiatief van Batadorp Heritage, ontwikkelaar C’magne en de gemeente Best.

Bata is niet geheel van het terrein verdwenen: de fabrikant produceert er werkschoenen, Bata Superstore verkoopt er artikelen. In aanvulling hierop zijn nieuwe vormen van bedrijvigheid ontstaan. Inmiddels zijn er 23 ondernemingen gevestigd, van eenpitters tot MKB’ers. Het zou geweldig zijn als deze gemeenschap in de toekomst de grootte van C-Mill in Heerlen evenaart, waar zo’n 1.300 mensen werken, zegt community manager Inge Castelijns, die dat park als voorbeeld aanhaalt.

Divers gezelschap

Het is beslist niet het eerste bedrijvenpark in de regio. Hoe onderscheidt deze gemeenschap zich van de andere locaties? Waarom zou een ondernemer die zoekt naar een bedrijfsruimte juist voor C’park Bata kiezen? “Bij andere parken zie je dat mensen met een vergelijkbare achtergrond elkaar opzoeken. De creatievelingen zitten bij elkaar, of de ondernemers die opereren in het topsegment. Hier is het gezelschap meer divers: accountants, kunstenaars, een groothandel in kinderkleding. We vullen elkaar aan, maken gebruik van elkaars expertise”, benadrukt Castelijns.

Haar kantoor kijkt uit op een striptekening die een volledige fabriekswand bedekt. Die vertelt het verhaal van de oprichters van Bata, Tomáš en Antonin Baťa. Een eerbetoon aan hen, licht Castelijns toe. “We handelen in hun geest. Zij zorgden destijds voor voorzieningen die de werknemers, die woonden in de fabriekswijk Batadorp, samenbrachten. Een bioscoop, bijvoorbeeld. Dat willen we nu ook bereiken door allerlei activiteiten te organiseren. Er zijn gelegenheden om te pitchen. Maar ook informele koffiemomenten of de picknick die we onlangs vanwege het mooie weer organiseerden, creëren een saamhorigheidsgevoel.” Samen sporten hoort daar evengoed bij, vertelt de gastvrouw terwijl ze de verslaggever rondleidt in de sportschool. Mensen zijn er fanatiek met ijzer en roeiapparaten in de weer. “We zorgen voor afwisseling”, zegt de instructeur. “Vorige week stond thaiboksen op het programma.”

Voor ieder wat wils

Een gedeelte van het terrein wordt nog omgebouwd. Zo wordt er een park aangelegd en een barbecuelocatie ingericht. De inrichting van pand waar straks de ambachtslieden verblijven, vordert gestaag. Transparante werkruimtes worden het, zodat ondernemers gemakkelijk contact leggen.Kantoor- en bedrijfsruimtes zijn over het gehele complex te vinden, zowel groot als klein. Zo is er in het derde gebouw nog plek voor een paar grote bedrijven met een oppervlakte tot 1500 vierkante meter. Maar belangstellenden kunnen op het park al huren vanaf 24 vierkante meter. Castelijns zoekt momenteel naar twee passende ondernemingen voor de grote ruimtes.

Als hotelier stelt ze zich dienstbaar op tegenover huurders. Post, internet, afvalverwerking: ze kunnen deze zaken aan haar overlaten. Ook voor potentiele huurders houdt ze de drempel laag: “Wie vragen heeft over of interesse heeft in een werkplek, kan altijd mijn kantoor binnenlopen.” Ze hoort vaak van hen terug dat werknemers er een goede focus vinden. “Thuiswerkers die de sprong gewaagd hebben, geven aan dat deze locatie hen inspireert. Daarnaast zijn alle voorzieningen geregeld, waardoor je echt aan werken toekomt. Deze combinatie brengt rust en concentratie. Daarnaast scheelt het in de kosten. Door de aanwezigheid van keuken, vergaderruimtes en lunchroom hoef je aanzienlijk minder te betalen dan wanneer je de ruimte voor deze voorzieningen moet huren.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met C'park Bata.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met C'park Bata.