Nieuws Regio

Kringloopwinkel RataPlan heropent na brand

Deze week gaan de deuren van RataPlan aan de Generatorstraat in Amsterdam weer open, een halfjaar nadat de kringloopwinkel werd getroffen door een grote brand. De sociale onderneming pakt de business weer op.

Helga van Kooten | De Ondernemer i.s.m. RataPlan | Foto: Marco Bakker 13 maart 2018

Rataplan marcobakker

In de nacht van zondag 17 op maandag 18 september vorig jaar verwoestte een uitslaande brand het magazijn van RataPlan aan de Generatorstraat, de grootste kringloopwinkel van Amsterdam. De rest van het pand had fikse rook- en waterschade. ,,Het hele team stond ’s ochtends met tranen in de ogen toe te kijken hoe hun werkplek in vlammen opging”, vertelt Gert-Jan Dekker (44), bestuurder van stichting RataPlan, waaronder onder meer 23 kringloopwinkels in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Gelderland vallen.

Afstand tot arbeidsmarkt Bedrijfsleider Mimoun Bouich (48): ,,Op dinsdag konden we gelukkig alweer op een nieuwe locatie aan de slag. Daar was ik heel blij mee. We werken met kwetsbare mensen, mensen van de sociale werkvoorziening – die waren natuurlijk helemaal van slag.”

Lees ook: Als een gewoon bedrijf, maar dan anders

De Generatorstraat heeft een 30-koppig team dat bestaat uit betaalde krachten en vrijwilligers. In het algemeen heeft 80 procent van de medewerkers van stichting RataPlan een afstand tot de arbeidsmarkt. Bouich verduidelijkt: ,,Daarbinnen bedienen wij alle doelgroepen: vanuit de Wajong en de WIA en volgens de nieuwe Participatiewet. Het hele palet.”

De nieuwe, tijdelijke locatie – bij de Hornbach in Sloterdijk – was RataPlan aangereikt door een bevriende projectontwikkelaar. Geen winkel, maar wel opslagruimte. In een paar maanden tijd bouwde het team er een compleet nieuwe voorraad op.

Schouders eronder

Dekker: ,,Vanaf de eerste dag hebben we onze pech omgezet in positieve energie. Schouders eronder en proberen zo snel mogelijk weer open te gaan.” En dat gaat op 15 maart gebeuren, om 9.00 uur, met een hapje en een drankje en muziek. De nieuwe winkel beslaat 3.000 vierkante meter.

De tweede locatie houdt bedrijfsleider Bouich voorlopig aan. ,,Totdat het magazijn, de sorteerruimte en milieustraat ook klaar zijn. Dat zal eind mei worden.” Dekker: ,,Het allerleukste is dat we nu een kringloopwinkel hebben met een compleet nieuw assortiment. Met de mooiste meubels en mooiste kleren. Wij staan te popelen om weer te beginnen.”

Vanaf de eerste dag hebben we onze pech omgezet in positieve energie

Gert-Jan Dekker, stichting RataPlan