Nieuws Regio

Tijdelijk aspergerestaurant enorme hit in Brabant

Pop-uprestaurant op commerciële basis kent dit weekend een vliegende start op aspergeakker tussen Wouw en Heerle, schrijft BN/DeStem.

Hessel de Ree | FOTO’S GERARD VAN OFFEREN/PIX4PROFS 7 mei 2018

Aspergerestaurant02

Of West-Brabanders dol zijn op asperges? Restaurant op het Land bewijst dat het zo is. Ruim vijfhonderd liefhebbers hebben afgelopen weekeinde al gesmuld in de zaterdag geopende pop-upzaak, middenin de aspergevelden tussen Wouw en Heerle. ,,Een droomstart, volgend jaar weer’’, jubelt zakelijk initiatiefnemer Frenk Theuns (60) uit Wouw.

,,Een mooiere plek om asperges te eten is niet denkbaar’’, oordeelt een tevreden klant uit Roosendaal. ,,We hebben net genoten met het gezin, van de fijne gerechten maar ook van het uitzicht en mooie weer. Alles past. Terwijl je asperges zit te eten, zie je hoe ze in het veld worden gestoken!’’

Lees ook: Koningin vindt asperges van Ogink Raalte 'erg lekker'

Het tijdelijke restaurant was al voor de opening een succes. De afgelopen maanden reserveerden 5.200 liefhebbers voor een lunch of diner in het Aspergepaviljoen, tussen de velden van de Heerlese teler Luysterburg aan de Bergsebaan. Wat er op de menukaart staat? Asperges natuurlijk. Ze zitten zelf in de gin.

Het tijdelijke themarestaurant is in bedrijf tot en met 27 mei. Dat betekent niet dat er is beknibbeld op inrichting en sfeer. Menig horeca-ondernemer zou willen dat hij over een permanent restaurant van deze allure beschikte. Formeel heet de tijdelijke constructie een (Olivia-)tent maar de pop-up oogt als een modern permanent gebouw. ,,Boeren chic met veel hout en wit en vanuit elke stoel uitzicht over de aspergevelden’’, adverteert Theuns.

,,Ik zou hier wel een jaar willen blijven werken’’, lacht mede-initiatiefnemer René Vermeulen, chef-kok van 't Spuihuis in Bergen op Zoom. Zijn keukenteam onder leiding van echtgenote én gastvrouw Astrid van de Par (31) en sous-chef Floris Vriens (22) gaan de duizenden gasten de komende weken verwennen. ,,Man, alleen die tijdelijke keuken al, net een slagschip. Wat een mooie routing!’’, watertandt Vermeulen.

Lees ook: Waarom Kendrick Lamar een pop-up store in Rotterdam opent

Theuns heeft een verklaring voor de succesvolle inschrijving: ,,Tijdelijke aspergerestaurants op het boerenland zijn er al langer. Maar het gaat dan vaak om kleinschalige initiatieven voor een goed doel en ze richten zich meestal op gezelschappen en bedrijven. Ons restaurant is grootschalig en puur commercieel, bestemd voor de gewone consument. Daarom mag de prijs ook niet te hoog zijn: een driegangenmenu kost 30 euro.’’

Toen Theuns zijn idee vorig jaar bij een bezoek aan 't Spuihuis voorlegde aan chef-kok Vermeulen, was de zaak snel beklonken Vermeulen: ,,Ik dacht eerst, kan ik mijn zaak wel een paar weken in de steek laten voor een tentje met wat stoelen? Maar Frenk pakte het groots aan. Dan is er veel meer mogelijk. Kijk eens wat hier nu staat: een restaurant om je vingers bij af te likken. Ik heb hier veel van geleerd.’’

Theuns: ,,Bij mij liep het water meteen in de mond toen ik hoorde welke gerechtjes René wilde maken.’’ In totaal biedt de het Aspergepaviljoen plaats aan 136 gasten binnen en 115 buiten, op twee terrassen. Acht werknemers in de keuken en twaalf in de zwarte brigade moeten ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Oud-reclameondernemer Theuns hakt vaker met het organisatorische bijltje in Wouw. Hij zit mede hij achter evenementen als Wouw on Ice en Wouw on the Beach. ,,Dat zijn projecten met een maatschappelijke achtergrond waarbij heel het dorp de schouders eronder zet. Dat is typisch Wouws, geweldig.’’ Maar ook bij dit commerciële project springen bedrijven weer bij, zegt Theuns: ,,Ik belde een lokale ondernemer omdat we bij de opbouw snel een shovel nodig hadden. Geen probleem, die stond er zo. Een rekening wilde hij niet. Ik kom wel wat eten, zei hij.’’

Aspergerestaurant01