Nieuws Regio

Positieve vibe door gezonde medewerker Zalsman

Bij grafimediabedrijf Zalsman, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, daalde het ziekteverzuim van 4 naar 2 procent. Directeur Herman Verlind legt uit wat daarvoor nodig was.

De Ondernemer i.s.m. ONVZ 9 maart 2017

Rob Voss Foto Verlind02

Om zijn medewerkers vitaal te houden bood ondernemer Herman Verlind ze aanvankelijk een abonnement op de sportschool aan. Maar dat werkte niet echt. "Daarvan maakten alleen degenen gebruik die toch al sportten." In 2015 schakelde hij een professioneel adviesbureau in. Sindsdien heeft hij veel meer medewerkers kunnen overtuigen gezonder te eten, meer te bewegen en te stoppen met roken.

Verlind en zijn broer Hugo zijn eigenaar van Zalsman, een grafimediabedrijf met 160 werknemers. "We hebben allebei op hoog niveau gevolleybald en weten uit ervaring dat vitaliteit tot hogere productiviteit leidt. We zijn een familiebedrijf dat hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Veel mensen verrichten hier zwaar werk. We willen niet alleen dat medewerkers na hun zestigste kunnen blijven werken, maar ook dat ze in goede gezondheid van hun pensioen kunnen genieten.”

Leefstijl verbeteren

Samen met adviesbureau Lifeguard hebben de gebroeders Verlind een vitaliteitsprogramma opgezet, waarbij niet alleen gekeken wordt naar gezonde voeding in de bedrijfskantine, maar waar werknemers na een nulmeting ook een personal coach kunnen krijgen om hun leefstijl te verbeteren. Verder is het bedrijf aangepast. In de vier vestigingen van Zalsman zijn bijvoorbeeld bureaus gekomen waar mensen niet alleen achter kunnen staan, maar waar ze zelfs op een fietstrainer achter kunnen zitten. ,,Toen we begonnen deed 55 procent van de werknemers mee. Nu is dat al meer dan 70 procent. Deelname is uiteraard niet verplicht, maar ik probeer wel mensen die risico lopen, ertoe te bewegen mee te doen.”

Lees ook: Vitaliteit zorgt voor goede werksfeer

Vitaalste bedrijf van Nederland

Ook dit jaar organiseren ONVZ Zorgverzekeraar en MKB-Nederland weer de verkiezing van het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Ieder bedrijf kan zich aanmelden op www.vitaalstebedrijf.nl. Per provincie worden drie finalisten gekozen. De winnaars van de 12 provincies nemen het aan het eind van het jaar tegen elkaar op om de felbegeerde titel in de wacht te slepen.

Is jouw bedrijf het vitaalste van Nederland?

Bedrijven kunnen zich inschrijven op www.vitaalstebedrijf.nl. Deelnemers worden beoordeeld op hun visie op gezondheid en vitaliteit in hun bedrijf, waarbij onder meer bedrijfscultuur, leiderschap en betrokkenheid van de werknemers belangrijke punten zijn.

We hebben allebei op hoog niveau gevolleybald en weten uit ervaring dat vitaliteit tot hogere productiviteit leidt

Herman Verlind, directeur Zalsman