Advertorial van VNO-NCW Midden
Advertorial Regio
Duurzaam de weg op: werkgevers helpen filedruk verlichten
De drukte op snelwegen in Gelderland groeit. In de filebarometers scoren de A50 en A12 standaard hoog. Met groot onderhoud aan de A325 en Pleijroute in de regio Arnhem-Nijmegen ophanden, blijft het doorbijten voor weggebruikers. ,,Werkgevers kunnen de pijn verlichten”, stelt Bernard de Graaf, bestuurslid VNO-NCW Midden.

Vanaf 8 juli tot 25 augustus krijgt de A325/Pleijroute (N325) nieuw asfalt. De vangrails langs de binnenberm van de A325 worden gerenoveerd. Ook komen er aan de N325 vier pechhavens. De impact van de werkzaamheden raakt de hele regio. ,,Werkgevers kunnen zelf meehelpen om de filedruk te verlagen. Tijdens de aanstaande werkzaamheden, maar ook tijdens reguliere drukte”, vertelt De Graaf.Duurzame verandering van gedrag van weggebruikers is nodig voor betere bereikbaarheid. Daarom kiezen steeds meer werkgevers voor duurzaam mobiliteitsbeleid. De voordelen: een bereikbare organisatie, minder ziekteverzuim, meer productiviteit, goed werkgeverschap en minder CO2-uitstoot. ,,En laten we niet vergeten dat veel maatregelen óók nog extra inkomsten kunnen opleveren.”
Minder piekdrukte op de wegen
Er zijn inmiddels al veel maatregelen geïmplementeerd tegen de vastslibbende wegen in de regio. Zo startte in april een proef met elektrische deelfietsen op Industriepark Kleefse Waard en bij De Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De Graaf: ,,Wij vinden het belangrijk dat medewerkers gezond en fit blijven. Daarom stimuleren wij automobilisten om te fietsen van huis naar werk of naar een afspraak. Tot 20 kilometer is de e-bike een prima alternatief.”
De gemeente Overbetuwe startte met elektrische deelauto’s en -fietsen. Ook op de Nijmeegse campus Heyendaal hebben werkgevers gezamenlijk het fietsen aantrekkelijker en comfortabeler gemaakt. Het aantal fietsers blijft groeien. Programmamanager Carlo Buise: ,,De kracht van ons programma is de samenhang tussen maatregelen en de gezamenlijke aanpak van onderwijsinstellingen, overheden en vervoerders. Een mooi staaltje van samenwerking is de recente roosteraanpassing op de Radboud Universiteit en de HAN. Sinds dit collegejaar starten de lessen op de universiteit om 8.30 uur en op de HAN om 9.00 uur. Dat zorgt voor minder piekdrukte tijdens de spits. Dat merk je op de weg, de fietspaden en in het OV.” De Graaf roept werkgevers en overheden op om vaker de handen ineen te slaan: ,,Om de regio nu en in de toekomst bereikbaar te houden.”
Lees ook: Frits van Bruggen (ANWB): 'Als we niets doen, slibt Nederland dicht’
Draai zelf aan de knoppen
De mogelijkheden voor werkgevers om mobiliteitsbeleid vorm te geven zijn eindeloos. Werkgevers kunnen gebruikmaken van advies op maat van de mobiliteitsmakelaar van Slim & Schoon Onderweg. Via de gratis mobiliteitsscan van Slim & Schoon Onderweg krijgen ze bijvoorbeeld inzicht in reismethoden en -mogelijkheden van medewerkers. Het interactieve systeem laat zien wat het effect is van uiteenlopend mobiliteitsbeleid. ,,Door bijvoorbeeld fietsafstand te veranderen van 5 naar 10 kilometer wordt direct duidelijk wat dit doet met reiskosten, verbruikte calorieën en CO2-uitstoot. Werkgevers draaien zo zelf aan de knoppen en komen zo tot de beste mix van maatregelen, passend bij de ambities van hun organisatie.”
Wil je als werkgever meer doen met mobiliteit? Neem contact op met de Mobiliteitsmakelaar van VNO-NCW Midden, via 06-53761233 of vandersteen@vno-ncwmidden.nl
Werkgevers kunnen zelf meehelpen om de filedruk te verlagen. Tijdens de aanstaande werkzaamheden, maar ook tijdens reguliere drukte