In Proef de Zee leren kinderen uit het basisonderwijs dat voldoende, schoon, veilig water niet vanzelfsprekend is. Jongeren die nog een beroep moeten kiezen, komen in aanraking met de veelzijdigheid van water en techniek. De Topsector Water ziet kansen om zo mensen wereldwijd waterbewust te maken. Met Nederland als expertisecentrum.
Bo (23) en Dorian (29) zijn twee van de dertig topsporters en studenten Watermanagement die aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatveranderingen. Dat doen ze onder de vlag van de Dutch Wavemakers, een programma van de stichting ZSL in samenwerking met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken.
Lees ook: Dutch Wavemaker maakt Amerikaanse schoolkinderen waterbewust
Met een bericht op social media bereiken Bo en Dorian samen met hun mede-ambassadeurs ruim 300.000 jongeren. Tijdens grote watersportevenementen, zoals de Volvo Ocean Race, WK’s, EK’s en de Olympische Spelen, gaan ze spelenderwijs in gesprek met jongeren.
Zoals in Newport. De reden dat Dorian dat doet is de plastic soep in de oceanen. ,,Tijdens surfwedstrijden zit er vaak plastic aan de vin van mijn plank. Dat zet je aan het denken.” Plastic in zee heeft gevolgen voor mens en dier.
Lees ook: Zo bouwt ZSL aan een community van waterambassadeurs
Bo, oud-student Watermanagement aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en Middelburg, onderzoekt de gevolgen van klimaatveranderingen. Als watermanager gaat zij aan de slag met uitdagingen als droogte en overstromingen. Verder ontwikkelt zij bijvoorbeeld natuurlijke dijken die sterk genoeg zijn om overstroming te voorkomen.
De Topsector Water voorziet in de toekomst een tekort aan menskracht om alle wateruitdagingen waar de wereld voor staat aan te kunnen. Daar willen we jongeren bewust van maken, zegt Dorian. ,,We geven gastlessen door het land om de jeugd warm te maken voor een opleiding in watermanagement.” Dat kan in Zeeland.
Bo: ,,Wat is er nu beter dan een studie Watermanagement doen midden in de zuidwestelijke Delta. Een gebied dat leeft met water. Je studeert dus midden in de praktijk. Deze opleiding kent twee afstudeerrichtingen. Naast Aquatische Ecotechnologie kun je je ook specialiseren in Delta Management. Op het gebied van water kun je er ook terecht voor de opleiding Civiele Techniek. Daarnaast wordt komend schooljaar gestart met de nieuwe minor Offshore Renewable Energy en start in 2019 de master River Delta Development.’’
Er zit vaak plastic aan de vin van mijn surfplank
Bo, topsporter