Brood van gisteren, daar is niks mis mee, vinden ze bij de familie Hilvers. ,,We krijgen dagelijks brood terug uit onze zeventien winkels. Dat is een dag later nog altijd goed brood, prima te eten”, zegt Wouter in het AD. ,,Maar de broodprijs is door de inflatie van de laatste jaren flink omhoog geschoten. We hebben gemerkt dat veel mensen het eigenlijk niet meer kunnen betalen. Daar willen we iets aan doen met onze tweedekanswinkel.”
Wouter laat de prijslijst zien. ,,Onze drie goedkoopste broden zijn vers 3,20 euro per stuk. In onze tweedekanswinkel neem je ze straks mee voor 1,80 euro. De bolletjes verkopen we met 50 procent korting. De cake en koekjes met 70 procent korting, dus dat tikt echt aan.” Winst hoeven ze er bij Hilvers niet op te maken. ,,Natuurlijk willen we break-even draaien, dus de kosten afstrepen tegen de baten.”
Ook olifanten krijgen brood van Hilvers
‘Liever delen dan verspillen’, vinden ze bij de familie Hilvers. Daar hoort juist een zoektocht bij naar een nieuwe bestemming voor brood van gisteren. Vorig jaar kwamen vanuit de winkels van Hilvers in Arnhem, Bemmel, Duiven, Huissen, Oosterbeek, Rheden en Velp 85.000 broden en 20.000 gebakjes onverkocht retour naar de bakkerij.
,,Om daar iets tegen te doen, werken wij sinds een aantal jaar al met Too good to Go, de app die strijdt tegen voedselverspilling. Een fijn concept.” Via de app kunnen liefhebbers aan het eind van de dag een etenspakket ophalen, waar ook ambachtelijk brood van gisteren bij zit. En dan zijn er ook de olifanten van Burgers’ Zoo die brood van Hilvers krijgen. Maar met de tweedekanswinkel gaat de bakkersfamilie nu een stap verder.
Brood met ‘tweede jeugd’
Volkomen nieuw is het idee van het tweedekansbrood niet. ,,Een paar bakkers in Nederland zijn ons al voorgegaan en hebben ons geïnspireerd”, vertelt Wouter. Ook zij maken reclame voor het kwalitatief nog altijd goede brood van gisteren. Ook zijn er initiatieven om brood van een dag oud te verwerken in allerlei gerechten onder het motto ’tweede jeugd’.
Bij tekorten bakken we gewoon brood bij
De supermarkten hebben ook niet stilgezeten. Brood van de versafdelingen dat niet op de dag zelf wordt verkocht, is de volgende dag tot 11.00 uur verkrijgbaar voor een klein prijsje. Dat brood van gisteren is dan vaak alleen tot elf uur in de ochtend verkrijgbaar. Maar dat is dan natuurlijk niet het ambachtelijk brood waarvan de bakkers claimen dat het eerlijker, voedzamer en gezonder is. Zonder allerlei toevoegingen die goedkope massaproductie mogelijk maken.
Resteert de vraag: hoe zit het dan met de Voedselbank waarvoor Hilvers al zo’n twintig jaar brood levert? Gaan ze dat daar straks missen als het bij de tweedekanswinkel storm gaat lopen? ,,Nee hoor. Bij tekorten bakken we gewoon brood bij”, klinkt het geruststellend.
Lees ook: Ondernemer raakte bedrijf kwijt: Ray hervond zijn werkgeluk als bakker