Personeel

Ondernemer raakte bedrijf kwijt: Ray hervond zijn werkgeluk als bakker

Bakkerswerkplaats in Rotterdam; Pierre (L). Lisette (R). - mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot bakker. Ze hebben ook een winkel. Frank de Roo
Frank de Roo
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Toen Ray (29) zijn bedrijf kwijtraakte, wist hij niet hoe hij verder moest, schrijft het AD: ,,Lamgeslagen door schulden zat ik bij mijn ouders thuis. Totdat mijn vader de Bakkerswerkplaats ontdekte, bij ons in de buurt. We stapten op de fiets en gingen eens kijken. Ik zag daar hoeveel plezier mensen in hun werk hadden, door samen iets te maken. Dat wilde ik ook.”

De Bakkerswerkplaats is een initiatief van Stichting Wij Zijn Rotterdam, die werkgelegenheid in wijken nastreeft. Oprichter is Lisette Magis (54), die als architect, IT’er en gemeentelijke ondernemersadviseur heeft gewerkt. Zij kwam op het idee om mensen met sociale, fysieke en emotionele beperkingen iets met hun handen te leren maken, toen ze in een buurtrestaurant in de Afrikaanderwijk met ondernemers vergaderde. ,,Daar zag ik mensen die papier moesten prikken voor hun uitkering, vertelt zij, ,,ik dacht, dat kan toch anders? Brood bakken is een prima manier om mensen te activeren en te motiveren. Wij halen mensen naar een plek waar ze je missen als je er niet bent.”

‘Fijner leven’

Het idee: in de Bakkerswerkplaats werken ze samen aan een mooi product, waardoor ze vertrouwen in zichzelf krijgen. ,,Door actief deel te nemen aan het bakproces krijgen ze niet alleen vaardigheden onder de knie, maar ervaren ze ook het gevoel van voldoening dat voortkomt uit productieve arbeid. We geven ze een fijner leven en zicht op betaald werk.“

Lees verder onder de advertentie

Bij ons werken mensen samen aan een mooi product, waardoor ze vertrouwen in zichzelf krijgen

Lisette Magis, Bakkerswerkplaats

De Bakkerswerkplaats heeft twee locaties. Een aan de Sumatraweg op Katendrecht, die Magis negen jaar geleden startte en een aan de Nieuwe Binnenweg in West, die eind vorig jaar werd geopend. In de werkplaats leren de deelnemers brood en banket bakken onder begeleiding van ervaren leermeesters. In de winkel verkopen ze de producten. Met de opleiding kunnen ze bakker worden of ontdekken welke werksoort het beste bij ze past. Deelnemers komen via verschillende wegen bij de Bakkerswerkplaats terecht. Sommigen komen via Middin, VCD, Pameijer, Pluspunt of via jobcoaches. Anderen komen via hun eigen netwerk, of lopen stage via een praktijkschool of een bakkersopleiding.

Lisette: ,,Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond, leeftijd of beperking. Onze chauffeur, die het brood rondbrengt bij horecabedrijven, is 84 jaar. Het is hier supergezellig. Je hebt altijd iemand om mee te praten.”

Als een vader

In de bakkerij heerst bedrijvige drukte. Broden worden uit ovens gehaald, deeg wordt gekneed. Leermeester Pierre Hilbers (55) volgt het proces. Hij is al bijna veertig jaar bakker. Hij heeft in Breda en in de Verenigde Staten gewerkt, maar koos voor een meer sociale rol: ,,Ik wilde me meer richten op de ontwikkeling van mensen. Ik zag een vacature op de Facebookpagina van de Bakkerswerkplaats. Die sprak me aan.”

Lees verder onder de advertentie

Ik vind het mooi om deelnemers te zien groeien door ze te begeleiden

In de Bakkerswerkplaats leert hij de deelnemers naast bakken vaardigheden die ze in een toekomstige loopbaan kunnen gebruiken. Hij werkt met de meester-gezel-leerling-methode. ,,Deelnemers doen eerst na wat de meester doet", legt hij uit, ,,Daarna doen zij het zelf en leren het vervolgens aan anderen. Ik vind het mooi om deelnemers te zien groeien door ze te begeleiden, te motiveren en te helpen. Wij creëren een omgeving waarin deelnemers in hun eigen tempo kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen. Ik benader deelnemers verschillend, zoals ik thuis met mijn vier kinderen omga. Als een vader.”

‘Dat vind ik mooi’

Magis: ,,Dat ze erachter komen dat ze wél wat kunnen, dat vind ik mooi. Een meisje dat jarenlang op school werd gepest en hier terechtkwam was heel verlegen, maar langzamerhand ontdekte ze waar ze goed in was. Ze heeft nu een betaalde baan bij een bedrijf dat biobased materialen gebuikt, waaronder grafkisten.”

Op dit moment hebben dertien mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding in de bakkerij, drie hebben een betaalde baan als professional binnen de bakkerij, drie lopen stage en twee zijn re-integratie-kandidaat. Hoe vaak iemand uitstroomt naar werk buiten de bakkerij, verschilt volgens Magis: ,,Soms gebeurt dat nadat ze drie keer hebben meegelopen en soms na negen maanden.”

Lees verder onder de advertentie

Ik wil graag doorgaan met het helpen van mensen

Ook Ray ontdekte zijn talent: ,,Ik zag dat de Facebookpagina en de website van de Bakkerswerkplaats verbetering nodig hadden. Ik nam dat op me en ging aan de slag met social media en marketing. Ik maak en bewerk foto’s en teksten.” Ray doet ook webdesign en maakt flyers en stoepborden. Voor het werken aan de social media en de website gaf de Bakkerswerkplaats hem een contract voor een betaalde baan, waardoor hij zijn schuldsanering kon starten.

Zin in het leven

,,Ik wil graag doorgaan met het helpen van mensen”, schetst hij zijn toekomstplannen, ,,Hiervoor deed ik remedial teaching en coaching van middelbare scholieren. Leerlingen krachtiger maken, zodat ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf. Ik zag dezelfde visie bij de Bakkerswerkplaats en dat sprak mij erg aan.”

Ray heeft weer zin in het leven en ziet een toekomst voor zich. Hij vindt het bijzonder dat het bakken van brood hem op het juiste spoor zette: ,,Brood verbindt. Iedereen eet het, vanuit elke cultuur en afkomst. Samen een brood breken is het mooiste wat er is.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Bakkers vallen om, maar Erik neemt de bekende Nijmeegse bakker Arend juist over