Een speelgoedwinkel met een café, een boekwinkel waar lezingen worden gegeven onder het genot van een hapje en een drankje of een koffiebar waar je ook yogalessen kunt volgen. Dat laatste is het plan van ondernemer Michael van Eekeren. Sinds 5 jaar woont hij in De Bilt, zelf noemt hij het gekscherend ‘Utrecht-Oost’, en zag dat er een behoefte was op het gebied van koffie en gezondheid. Hij is een crowdfunding gestart om zijn droom te verwezenlijken en heeft nu ruim 40.000 euro opgehaald. Begin april wil hij de deuren van de zaak, die Mika gaat heten, openen.
Horeca en yoga
,,Het idee om horeca te combineren met ruimte voor yoga, heb ik al jaren in mijn hoofd. Dat gecombineerd met een plek voor ouders met jonge kinderen, miste ik bij mij in de buurt. Er zijn immers in de afgelopen jaren veel jonge gezinnen vanuit Utrecht en Amsterdam naar De Bilt, Bilthoven en omgeving verhuisd. Deze ouders zijn gewend om in de stad voorzien te zijn van lunchrooms en specialty coffee-zaken. Vaak kun je hier ook terecht voor kleine gerechten die inspelen op de bewustwording van gezond eten. Ook is er in de ‘grote stad’ veel meer aanbod op gebied van sport en welzijn, met name yoga.”
Mika bestaat uit een koffiebar met gezonde menukaart en specialty coffee. In het midden van de zaak komt een speelplek voor kinderen en achterin een ‘yogahub’ waar je verschillende yogalessen en andere disciplines kunt volgen: Tai Chi, Jiu Jitsu, hypnobirthing en groepsmeditaties. ,,Ik zag in andere steden dat een combinatie van retail en horeca werkt. Gezond eten en drinken en yoga gaan goed samen,” vertelt Michael. ,,De aanvraag voor de vergunning is ingediend en loopt nog. De gemeente heeft me laten weten dat de locatie geschikt is voor het type vergunning en dat ze er erg positief tegenover staan.”
De winkelstraat van de toekomst
INretail, de belangenbehartiger van de winkeliers, beaamt dat blurring een trend is. Exacte cijfers ontbreken echter. In de winkelstraat van de toekomst vervagen de grenzen tussen branches en sectoren steeds verder. Ondernemers bedenken innovatieve concepten die vaak verder gaan dan de eigen branche. Zij zoeken naar een unieke beleving voor hun klanten en gasten om de bezoekduur te verlengen. Functies worden gecombineerd om de klant zo goed mogelijk te bedienen en nog beter op zijn wensen in te spelen. Dat is nodig om te kunnen overleven, zo schrijft de organisatie in een rapport over blurring. INretail merkt dat het fenomeen voor discussie kan zorgen met gemeente en andere ondernemers. De Drank- en Horecawet (DHW) en het bestemmingsplan zijn de belangrijkste kaders waar ondernemers mee te maken krijgen.
De belangenbehartiger komt met een aantal aanbevelingen voor gemeenten zoals het mogelijk maken van incidenteel alcohol schenken of de regels rondom alcohol schenken minder streng. ,,Omdat sommige gemeenten vermenging oogluikend toestaan is er sprake van behoorlijke willekeur. Steden als Amsterdam en Utrecht zijn er bijvoorbeeld flink op tegen en houden vast aan de wet die teruggaat tot in de crisisjaren van de jaren dertig,” schreef INretail-directeur Jan Meerman vorig jaar in zijn expertblog voor De Ondernemer . ,,Als de politiek ondernemers echt de ruimte wil geven om optimaal ondernemer te zijn, dan moet de wetgeving aangepast worden naar wat nodig is.”
Gelijke behandeling van retail en horeca
Horecaondernemers zijn niet blij met blurring, ze vrezen voor oneerlijke concurrentie en dan met name over het schenken van alcohol. De woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): ,,We zijn geen voorstander van het mogelijk maken van blurring, omdat alcohol een bijzonder product blijft waarmee verantwoord omgegaan moet worden. Als het er nu toch van komt, dan zet KHN in op een gelijke behandeling van alle partijen. Concreet betekent dit dat voor alle partijen dezelfde regels en dus kansen moeten gelden. Denk hierbij aan dezelfde vergunnings- en opleidingseisen en eisen voor de inrichting, inclusief wederkerigheid. Als in de retail alcohol voor consumptie ter plekke verkocht mag worden, dan moet in een horecalokaliteit met een Alcoholwetvergunning natuurlijk ook aan retail gedaan kunnen worden.”
Als in de retail alcohol voor consumptie ter plekke verkocht mag worden, dan moet in een horecalokaliteit natuurlijk ook aan retail gedaan kunnen worden
Woordvoerder KHN
Koffie naast gitaren en aanverwante snaarinstrumenten
Een ondernemer die al een tijd succesvol aan blurring doet is Edwin Dietz van Guitars & Beans in Leiden. De naam verraadt dat hij naast gitaren en aanverwante snaarinstrumenten ook koffie verkoopt. Ook kan hij de instrumenten repareren. Sinds drie jaar heeft hij bovendien zijn eigen gitaarmerk: Cortado; een knipoog naar het zwarte goud. Jarenlang had Edwin een goedlopende koffiebar in het centrum. ,,Ik heb mijn vorige bedrijf verkocht om mijn passie voor gitaren na te streven. Er was geen gitarenwinkel meer in de stad, als ondernemer en gitarist zag ik een gat in de markt. Het werd een winkel met koffie als toegevoegde waarde om het laagdrempeliger te maken.”
Het was een goede combi. ,,Het verbaasde me dat er zoveel mensen binnenkwamen. Het zijn muzikanten die elkaar hier ontmoeten. Mensen die even willen nadenken over hun aankoop. Of als er een familie binnenkomt waarvan er een iemand een gitaar wil kopen, dan kan de rest even zitten en koffie.” Het levert Edwin dan ook aardig wat op. ,,Ik schat dat een vijfde van mijn omzet door de koffie komt.” Hij krijgt geen scheve gezichten van andere naburige koffiezaken. ,,We hebben allemaal een eigen doelgroep,” vertelt de ondernemer terwijl hij bluesmuziek aanzet.
Ik verwacht dat in de toekomst horeca en retail steeds dichterbij elkaar komen. Dat is iets wat de consument wil.
In Edwin zijn stad Leiden is sinds zeven jaar blurring toegestaan. Er gelden wel wat regels: bij een winkel mag maximaal 30 procent van de oppervlakte bestaan uit horeca. Er mag geen alcohol worden geschonken en buiten mag de zaak geen terras neerzetten.
Centrummanager Gijs Holla merkt dat blurring in zijn stad populair is, naast Edwin Dietz zijn er nog veel meer andere zaken die blurren. Hij ziet net zoals INretail graag de regels wat soepeler worden. ,,Ik pleit ervoor dat terrassen buiten wel mogen en dat er wel alcohol geschonken mag worden. Ook vind ik de 30 procentregel erg streng. De landelijke wetgeving op het gebied van alcohol schenken is bovendien zo oud, dat mag weleens worden aangepast. Ik snap dat de horeca dat als concurrentie zou kunnen zien, maar wat mij betreft mogen zij ook producten gaan verkopen. Denk aan koffiebonen of sokken. Ik verwacht dat in de toekomst horeca en retail steeds dichterbij elkaar komen. Dat is iets wat de consument wil. ”
Lees ook: Blurring: shoppen met een glaasje wijn erbij