Actueel

Loïs (24) start eigen desembakkerij Petit Bakkerie: ‘Weken van 70 uur, maar kom dolblij thuis’

Loïs Beets in haar microbakkerij Petit Bakkerie. Foto: Emiel Muijderman Loïs Beets in haar microbakkerij Petit Bakkerie. Foto: Emiel Muijderman
Loïs Beets in haar microbakkerij Petit Bakkerie. Foto: Emiel Muijderman
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Loïs Beets (24) zag het helemaal voor zich: een kleine bakkerij in de Enschedese binnenstad waar je terechtkunt voor ambachtelijk desembrood en een koffietje. Waar je met een stokbrood onder je arm zo weer naar buiten loopt. „Net als in Frankrijk”, zegt ze in Tubantia. Maar de huurprijzen in Enschede zijn voor een startende ondernemer als Loïs niet te betalen. Voor een klein pandje betaal je zo 18.000 euro per jaar.

„Ontzettend jammer”, vindt ze. „Een gemiste kans ook voor Enschede, want juist die mix van kleine en grote ondernemers maakt een binnenstad uniek.” Plan A ging dus niet door, maar Loïs bedacht wat anders.

Desembrood van Petit Bakkerie op te halen in bestaande winkels

Ze vond een bedrijfsunit in het havengebied en opende hier onlangs haar microbakkerij Petit Bakkerie. In bestaande winkels kunnen klanten haar broden en andere lekkernijen op bestelling afhalen: bij Klof en bij Kaashuis Niels. Hannink’s Dientje in Usselo is ook een verkooppunt. Het loopt als een tierelier.

Lees verder onder de advertentie

Desembrood is helemaal hip. Online vind je verschillende communities waar de beste recepten en mooiste foto’s worden gedeeld. Ook kun je op steeds meer plekken workshops volgen. Wie zich een beetje inleest, komt er snel achter dat het bakken van een lekker desembrood een ingewikkeld en tijdrovend klusje is.

Mijn eerste desembroden waren vet mislukt, echt niet te eten

Loïs Beets, eigenaresse Petit Bakkerie

„Mijn eerste desembroden waren vet mislukt”, zegt Loïs eerlijk. „Echt niet te eten.” Maar de verpleegkundige wilde thuis niet langer koken en bakken met allerlei pakjes en zakjes. „Gewoon terug naar de basis”, vertelt ze. En daar hoorde een eenvoudig, maar lekker brood bij. Na ontelbaar veel pogingen kreeg ze het ingewikkelde bakproces toch onder de knie.

Fermentatieproces van 30 uur

Desem is een rijsmiddel dat natuurlijke bacteriën en gisten bevat. Het wordt gemaakt met een starter in plaats van bakkersgist. Die starter bestaat uit water en bloem en fermenteert over tijd. „Wil je het zien?”, vraagt Loïs. En ze opent de grote afgedekte bakken naast de oven. Het goedje begint al een beetje op brood te lijken, maar ruikt nog een tikkeltje zuur.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Hoe dit bedrijf de strijd aangaat met bezorgreuzen als Thuisbezorgd (en uit z’n voegen barst)

Zo’n fermentatieproces duurt gemiddeld 30 uur. Loïs: „Dat is 28 uur langer dan bij normaal brood. Dat geeft desembrood die unieke smaak en maakt het beter verteerbaar. We hebben veel klanten die glutenintolerant zijn en dit brood goed kunnen verdragen.” Ook werkt ze zonder toevoegingen, broodverbeteraars en E-nummers.

Loïs Beets dolblij met microbakkerij op industrieterrein

Haar eerste broden gingen naar buren, vrienden en familie. En zo kwamen er steeds meer verzoeken bij. Toen ze in januari begon met haar Instagram-pagina Petit Bakkerie liep het volledig uit de hand. „Onze woonkamer veranderde in een bakkerij met kilozakken bloem, een extra koelkast en ovens”, vertelt haar verloofde Brian ten Dam (29). Nee, zo kon het echt niet langer.

Lees verder onder de advertentie

Ik maak weken van 70 uur, maar ik kom altijd vrolijk thuis

Loïs Beets, eigenaresse Petit Bakkerie

Dolblij zijn ze nu met de microbakkerij op het industrieterrein. De kleine ruimte is gevuld met grote ovens, bakkersrekken en kneedmachines. Brian vond de professionele keukenapparatuur bij bakkerijen die ermee stopten, zoals De Kraai in Geesteren. Loïs bakt hier wat de klanten online via haar eigen website bestellen en brengt het vervolgens naar de afhaallocaties. Af en toe springt ze ook nog bij als verpleegkundige. „Ik maak weken van 70 uur, maar ik kom altijd vrolijk thuis.”

Stiekem droomt ze nog steeds van dat bakkerijtje in het centrum. Stap voor stap, zegt Loïs Beets. Desembrood is volgens haar geen trend, dus ze heeft de tijd wel. „Als je iets lekker vindt, blijf je het wel kopen.”

Lees verder onder de advertentie