Acht boksgala’s zouden er dit jaar komen, georganiseerd door Sander Brinkhuijsen. Acht studentenverenigingen in Groningen, Delft, Leiden en andere steden die met elkaar en hun omgeving de uitdaging aan zouden gaan om zich in drie maanden in een lokale gym of kickboksschool ‘droog’ te trainen en te leren kickboksen.
Zoiets begint meestal met honderd mannen en vrouwen en eindigt met zo’n twintig vechters die het traject volhouden en tijdens een lokaal gala de ring instappen. Toegejuicht door honderden clubgenoten. Acht evenementen waar een dikke streep doorheen kon toen de coronacrisis uitbrak.
Lees ook: Lesstress helpt werknemer en werkgever deze periode vitaal te blijven
Respect voor studenten op kickboksgala
Kickboksen. Een wereld die, laten we het netjes houden, van oorsprong niet snel met die van studenten rechten en medicijnen wordt geassocieerd. En dat is precies waarop Brinkhuijsen inspeelt, gesteund door een groep internationaal befaamde kickboksers uit ons land.
,,Zelf ben ik negen jaar geleden de uitdaging aangegaan om vanuit niets te trainen tot de ring. Natuurlijk keken ze me aan toen ik voor het eerst de sportschool binnenstapte. Het is een traject waarbij deelnemers hard trainen, moeten afzien en uiteindelijk rivaliteit, maar vooral sportiviteit laten zien in een bomvolle zaal."
,,Respect is het grootste woord in dit traject. Dit creëer je automatisch als je iemand in jouw studentenvereniging ziet trainen en ziet afzien om uiteindelijk te shinen in de ring. Uit eigen ervaring weet ik hoe zwaar de trainingen zijn, maar ook hoe groot het respect is dat je na afloop krijgt. Het is mijn ideaal om kickboksen in een beter daglicht te stellen. Na mijn eerste gala ben ik vooral buiten steeds meer kickboks-trainingen gaan geven en uiteindelijk ben ik promotor geworden om zelf kickboksgala's te organiseren.”
Live online trainingen voor bedrijven
Voor Brinkhuijsen is 2020 een verloren jaar als het gaat om de gala’s, maar hij begon meteen iets nieuws. ,,Van een volle agenda van studententrajecten naar nul, dat kwam aan. Ik heb geen eigen sportschool, ben nergens aan verbonden, gaf trainingen vooral buiten. Ik heb direct het idee opgepakt om live online trainingen te gaan geven, zodat mensen thuis een goede work-out beleven. Goed voor de gezondheid, want de verleiding is groot, zolang de sportschool dicht is. Bovendien: door al het thuiswerken krijgen mensen sneller blessures en door ze live te begeleiden kun je daar rekening mee houden.
Er zit ook een sociaal aspect aan, want de trainingen zijn live. Ik zit letterlijk aan de knoppen, zie je bezig en kan 'on the spot' aanwijzingen geven en humor in een training gieten. Voor iedereen heeft deze sociale omgeving een absolute meerwaarde. Het klinkt raar, maar mensen vinden het ook online leuk om in een groep te trainen.”
Een van die sporters kwam bij Brinkhuijsen met het idee om de groepstrainingen niet alleen voor individuen te organiseren, maar ook voor teams binnen bedrijven. Met als gevolg dat hij nu wekelijks training geeft aan collega’s van hetzelfde bedrijf, die over de wereld verspreid zitten.
,,Net nog een training met mensen aan de oostkust van de VS tot in Hong Kong. Voor de een was het ochtend, voor de ander alweer avond. Maar ze waren tegelijk, live aan het zweten. Perfect voor het hart en het hoofd. Het effect dat we al zagen bij de bedrijfsclinics die we voor de crisis gaven, zien we ook terug online: het team voelt zich verbonden.’’
Lees ook: Sporters voor Ondernemers - Jochem Uytdehaage: 'Dankzij deze 4 tips blijf je fit'
'Ik zou graag meer corporates trainen'
Ontstaat daar een nieuw businessmodel? ,,Wie weet. Ik zou graag meer corporates trainen. En dan maakt het niet uit waar de medewerkers zich in de wereld bevinden. Tientallen mensen tegelijk is te doen. Ik merk dat het zowel fysiek als mentaal veel goed doet. En hoe lekker is het om eerst een uurtje samen te trainen en dan via beeldbellen met elkaar de online vrijmi-borrel te doen?"
Meedoen? Voor individuen kost een training van Brinkhuijsen € 7,50 per les of € 50,- per maand (diverse lessen per week). Hoe zo’n live online training in z’n werk gaat bekijk je hier of op zijn website Sander Brinkhuijsen.