Bestaanszekerheid: ook voor mkb-ondernemers? Die verhoging van het minimumloon, hoe dan? En al die regels. Ondernemers gaan in gesprek met lijsttrekkers van politieke partijen in De Ondernemer Kiest. Kijk mee op maandag 20 november, van 10.00 tot 16.00 uur op De Ondernemer en AD.nl/economie, luister mee op New Business Radio. Wil je op de hoogte blijven over alles omtrent de verkiezingen, politiek en ondernemen? Laat je mailadres hieronder achter.
De Ondernemer Kiest is een initiatief van De Ondernemer, AD(R), New Business Radio en ONL.
De VVD wil onder leiding van Dilan Yeşilgöz de verduurzaming van het mkb helpen, blijkt uit het verkiezingsprogramma: ‘Het mkb is de ruggengraat van onze economie. Daarom ontzorgen we het mkb en zetten we de plannen uit Rutte IV voor een verduurzamingsfonds voor het mkb door.’ De VVD zegt ook het huidige en nieuwe klimaatbeleid te toetsen voor mensen met een laag inkomen, de middenklasse en het mkb. ‘’Als klimaatbeleid niet door de toets komt, wordt het gewijzigd of vervangen.’
Lees ook: ‘Verkiezingsprogramma’s blinken niet uit in aandacht voor duurzame economie’
D66 ziet het mkb als leidende factor in de verduurzaming van Nederland en wil het gemakkelijker maken verduurzaming te financieren. De partij wil een miljard uittrekken voor het stimuleren van nieuwe investeringen in de productie van groene en circulaire producten. Daarnaast wil de partij een digitaal productpaspoort invoeren, waarmee elk product een instructie heeft voor recyclen, hergebruik, demontage en reparatie.
BBB, GroenLinks/PvdA: investeringsbank en klimaatfonds
De combinatielijst GroenLinks/PvdA wil groen ondernemerschap stimuleren. Bijvoorbeeld door vergroeningssubsidies te versimpelen en onnodige regels te schrappen. Ook wil ze investeringsfonds Invest-NL uitbouwen tot een nationale investeringsbank ‘waarmee we investeringen in duurzaamheidsprojecten (mede-) financieren (zowel in vreemd en eigen vermogen) die nu niet of onvoldoende van de grond komen. Denk bijvoorbeeld aan mkb-bedrijven die moeilijk aan het benodigde durfkapitaal komen.’
Volgens de BoerBurgerBeweging (BBB) moeten alle bedrijven toegang hebben tot financiële steun vanuit klimaatfondsen en moet het volledig transparant zijn welke bedrijven geld ontvangen en waarvoor. De ChristenUnie vindt dat niet alleen beursgenoteerde bedrijven maar ook het mkb zich moet gaan verantwoorden over hun inzet op duurzaamheid.
Lees ook: Programma’s doorgerekend: dit zijn de grootste verschillen tussen de partijen
SP wil CO2-heffing omlaag voor mkb
De SP wil een CO2-heffing voor alle vervuilende bedrijven zonder verstellingen. De energiebelasting moet omhoog voor grootgebruikers en omlaag voor huishoudens en het mkb. VOLT wil een ‘Europese CO2-belasting voor alle brandstoffen. Voor alle Nederlandse broeikasgasuitstoot geldt een minimale CO2-prijs’. Ook wil Volt fixteams om bedrijven, inclusief het mkb, te helpen bij het besparen van energie.
De SP wil dat de energiebesparingsplicht voor bedrijven strenger wordt gehandhaafd en de terugverdientijd wordt verhoogd. ‘Onnodige energieslurpende sectoren zoals de gangbare sierteelt en de kunstmestindustrie worden afgebouwd. Schaats- en skibanen sluiten in de zomer en de horeca houdt haar terrassen, maar niet meer met terrasverwarmers.’ De SP wil ook dat het huidige statiegeldsysteem voor plastic flessen en blikjes gaat gelden voor alle drankverpakkingen. De overheid zou daar verantwoordlijk voor moeten zijn in plaats van het bedrijfsleven.
Forum voor Democratie vindt dat huishoudens en ondernemers niet opgezadeld moeten worden ‘met stijgende energiekosten vanwege absurde duurzaamheidseisen’.