Video Verkiezingen
Over schulden, overheid en (geen) perspectief: de realiteit van drie ondernemers
Na vier talkshows met politici en economen is het woord in deze vijfde De Ondernemer Kiest aan ondernemers uit retail en horeca. Hoe helpen de steunpakketten, of juist niet? Hebben zij nog vertrouwen in de overheid? Is er nog een toekomst? ,,Ze zeggen altijd: ‘Alex hoe blijf je zo vrolijk?’, maar van binnen huil ik.”
In het Ondernemershuis in Den Haag vertellen drie ondernemers hun oprechte verhaal over de coronacrisis: van overheid tot steun en schulden, van perspectief tot ja, het gebrek er aan: Anke Griffioen van Caland/schoen (groteschoenen.nl) met winkels in Rotterdam en Amsterdam, Daan Broekman van De Rode Winkel en Thom Broekman mode in Utrecht en Alex Verburg, eigenaar en chef van de Rotterdamse restaurants Oliva en Gusto. Gastheer en duider is Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL.
Dit is de laatste in onze serie van vijf De Ondernemer Kiest-talkshows in aanloop naar de verkiezingen. De eerdere afleveringen, maar ook podcasts, blogs en artikelen met hetzelfde thema, kun je bekijken via deondernemer.nl/verkiezingen.
Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee
'Waarom laat de bank mij 3,5 procent betalen?'
Anke Griffioen heeft vanwege het verlies aan omzet en de stijgende schulden een hypotheek genomen op het eigen winkelpand in Rotterdam en is verbolgen over het feit dat de bank daarvoor 3,5 procent rente rekent. ,,Waarom? Ik heb zekerheden zat. ‘Maar’, zegt de bank, ‘die tellen nu niet’. Ik wil best 1 procent betalen voor de kosten, maar waarom 3,5 procent? Banken en de accountants die nu weer onze boeken moeten controleren voor de verantwoording NOW hebben over onze rug voordeel. Ze verdienen er goud mee."
'Het vet is van de botten'
Daan Broekman ziet alle potjes die waren bedoeld voor investeringen opgaan aan de maandelijkse lasten en het tekort aan omzet. ,,Het vet is van de botten en de investeringen in verduurzaming van ons vastgoed staan on hold. Op de langere termijn worden we daardoor geraakt, omdat we geen panden zonder verduurzaming mogen verhuren.”
'Ik dacht: wat kan er fout gaan?'
Alex Verburg (op de foto hieronder) staat het water aan de lippen na een grote verbouwing kort voor de eerste lockdown waardoor hij de eerste steunpakketten op 6 procent omzetverlies misliep. ,,Alles liep goed, de verbouwing was na tien jaar nodig. Ik dacht nog: wat kan er fout gaan? Alleen een oorlog zou voor problemen zorgen. En toen kwam de lockdown.”
Alex Verburg: 'Pensioenpot leeg door gebrek aan perspectief'
Verburgs pensioenpot is inmiddels leeg. ,,Je mist perspectief als ondernemer. Eerst denk je: dat pensioenpotje, ik kom er niet aan. En als het niet anders kan denk je: volgende maand ga ik open, ik pak er toch wat uit. Half december dacht ik: het wordt half januari, dus weer wat uit het potje. Half februari dan? Weer wat eruit. En nu is het leeg. Geen pensioen meer. Je hebt al die tijd staan werken en nu zit je met een enorme schuldenlast. Ik moet straks maandelijks gedurende drie jaar vijf procent van mijn omzet gaan afdragen om mijn schuld bij de belastingdienst en de bank af te lossen. Als ik goed draai, heb ik tien procent winst. Ik weet niet hoe ik dat moet gaan doen. Ik heb nu geld, ik red het nog. Ik ga niet in de bijstand zitten, dat gaat niet gebeuren. We knokken gewoon keihard door.”
Hans Biesheuvel (ONL): 'Belastingschuld twee jaar renteloos bevriezen'
Voor die belastingschuld heeft ONL-voorzitter Hans Biesheuvel(op de foto hierboven) onlangs een voorstel gedaan bij staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: ,,Ons voorstel is om de belastingschuld door corona zo snel mogelijk voor minimaal twee jaar te bevriezen. Renteloos. Daarna krijg je minimaal vijf jaar de tijd om die schuld af te lossen, op een manier die past bij hoe het dan gaat. En heel belangrijk: die bevriezing moet zo snel mogelijk na de verkiezingen worden ingevoerd. Niet wachten tot na de kabinetsformatie, maar nu meteen zodat er wat perspectief ontstaat voor ondernemers. Zij moeten kunnen doorstarten. En voor de afhandeling moeten straks casemanagers worden aangesteld die per ondernemer alle loketten kunnen overzien. Rutte wil een dienstbare overheid? Dit gaat daarbij helpen.”
Anke Griffioen: 'Kwijtschelding na eindtoets'
Anke Griffioen (op de foto hierboven) heeft daarop nog een aanvulling: ,,Ik denk dat die belastingschuld nog wel even kan wachten. Het kabinet kan wel even wachten. Ik wil een eindtoets. Als we weer normaal draaien, wil ik dat de opgebouwde schuld wordt gerelateerd aan je omzet en je verdiencapaciteit. Als de schulden dan te hoog zijn moet er toch iets kwijtgescholden worden. Omdat je anders geen perspectief hebt. Het rendement is al laag, het staat al jaren onder druk. Daarbij moeten we investeren. Een goede webshop openen is net zo duur als een fysieke winkel openen."
Daan Broekman: 'Online omzet pas 10 procent'
Is online de redding voor de retail. Daan Broekman (op de foto hierboven) rekent voor dat zijn zaak nu tien procent omzet online doet. ,,Dat was anderhalf jaar geleden nog nul. Er zit groei en dat helpt om de verhoogde lasten te dragen. Maar het is zeker geen plus. Een webshop opzetten kan iedereen, maar een goede webshop met service en retourbeheer is ook weer een investering. Online is vooral om iets terug te halen dan om iets extra’s te verdienen. Het is een tweede etalage. Een retailer is begonnen met zo goed mogelijk winkeltje te spelen. Online is een andere tak van sport. Als je de kennis of de interesse niet hebt, heb je een online marketingbureau nodig. En dat kost ook weer een paar ton. Voor veel bedrijven is online een lastige stap om te zetten.”
BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Horecaondernemer Won Yip: 'De overheid? Ze kúnnen het gewoon niet'
'Maar jullie krijgen toch steun?'
Ook deze ondernemers krijgen regelmatig te horen: ‘Maar jullie krijgen toch geld, jullie krijgen toch steun?’ Verburg: ,,Dan moet ik mijn werknemers en huurbazen weer even heel goed uitleggen dat dat niet voldoende is.” Hij kijkt ook niet meer naar de persconferenties van Rutte en De Jonge: ,,Ik merk dat ik dan ’s nachts helemaal depri in bed lig. Ik kijk vijf minuutjes en dan neemt mijn vrouw het over.”
BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie