Video Verkiezingen
Van regeldruk tot financiën: wat we van deze 'mkb-Kamerleden' kunnen verwachten
Minder regeldruk, meer maatwerk, zoveel mogelijk financiële ruimte (én perspectief) en een speciale mkb-bank. Voor de eerste aflevering van talkshow De Ondernemer Kiest kwamen vier kopstukken uit de Tweede Kamer met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel bijeen om te praten over wat ondernemers van hen na de verkiezingen kunnen verwachten.
Thierry Aartsen (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Eppo Bruins (Christen Unie) waren te gast bij Hans Biesheuvel van ONL. De talkshow vond plaats in het Ondernemershuis in Den Haag en werd gepresenteerd door Thomas Hendriks van De Ondernemer. Centraal in het gesprek stond het manifest van ONL, ‘We moeten het geld eerst weer verdienen’.
Gedurende vijftig minuten keken de politici terug op het afgelopen jaar en hun rol in de coronadebatten en het verdedigen van de belangen van ondernemers. Er was bewondering voor de wijze waarop het ambtelijk apparaat die verschillende pakketten zo snel mogelijk activeerde maar ook hand in eigen boezem, omdat er toch vaak ondernemers buiten de boot vielen en het systeem maatwerk meestal nog niet aan kan.
Ook kregen de politici de kans om ieder een van de belangrijkste punten uit het manifest van ONL te onderbouwen: verbetering van het ondernemersklimaat (Aartsen), verlaging van de regeldruk (Stoffer), versimpeling van het belastingstelsel (Bruins) en eenvoudiger toegang tot financiële middelen (Amhaouch). Hierbij werd nog eens onderstreept welke belangrijke rol mkb-ondernemers spelen als motor van de Nederlandse economie.
Verplichte stagedag voor EZK-ambtenaren bij een ondernemer, wekelijks
Gehoorde suggesties? Voor elke nieuwe regel moeten er vijf bestaande verdwijnen. Ondernemers moeten financieel worden gesteund in plaats van belast bij het aannemen van personeel. Een mkb-bank met regionaal bereik in plaats van de systeembanken die te veel regels hanteren. En een verplichte stagedag per week voor EZK-ambtenaren bij een ondernemer. Want meer dan ooit is het afgelopen jaar bewezen dat de afstand tussen Den Haag en de ondernemers drastisch verkleind moet worden.
Tekst gaat verder onder foto hieronder: De Ondernemer Kiest-presentator Thomas Hendriks (links) met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.
Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee
'De grote banken hebben het laten afweten'
Maar het is niet alleen 'de afstand Den Haag-ondernemers', het is ook de rol van de banken waar de vier Kamerleden zich overduidelijk over uitlaten. En zeker niet in positieve zin.
,,De grote banken hebben het inmiddels laten afweten als het gaat om het mkb. Onder het miljoen hoef je daar niet meer aan te komen. Dat neem ik ze kwalijk, moeten we ze op blijven aanspreken", stelt Thierry Aartsen (VVD) onder meer. ,,De tijd van die grote banken is wel voorbij, op papier is er kapitaal genoeg in de wereld. Ik zie hele mooie initiatieven van private partijen met niet de risicovolle rentes van 7, 8, 9 procent, maar die juist het Nederlandse bedrijfsleven, de kleine bedrijven verder willen helpen. Maar die komen vaak niet helemaal van de grond vanwege alle regels, bankvergunningen en dat soort zaken. Daar hebben we winst te halen. Veel beter een ondernemer achter je te hebben die in je plan gelooft en helpt, dat is veel belangrijker dan een bankmedewerker die dat probeert te doen."
'Geld is er zat, je moet het op de goede plek zien te krijgen'
Chris Stoffer (SGP) is opgegroeid naast en tegenover Rabobank. ,,Vroeger bij ons de bank waar iedere ondernemer terecht kon. Ik moet eerlijk zeggen: ze laten het gewoon afweten, ook in de omgeving waar ik woon. Waar vroeger ondernemers in het bestuur zaten, zitten die er niet meer. Ik geloof meer in crowdfunding, dat makkelijker maken en meer faciliteren, en dan hebben we daar meer ondernemers achter zitten. Geld is er is zat, je moet het op de goede plek zien te krijgen."
Eppo Bruins (CU) ziet een andere 'enorme kans'. ,,We hebben de Volksbank nog steeds in bezit. Daar kunnen we een bank van maken zoals we willen dat-ie werkt. De grote banken zijn eigenlijk allemaal institutionele risicobeleggers geworden. Er is geld zat, het is haast helikoptergeld, de ECB blijft maar bijdrukken, we weten niet eens waar het is, allemaal banken die aan elkaar uitlenen en de economie verzieken. De staat start een vierde bank die tot doel heeft particuliere en kleine ondernemers krediet te verlenen met dienstverlening zoals we van een bank verwachten. De staat heeft ‘m in handen en kan dit nu gaan starten".
Lees ook: Banken herkennen zich niet in klaagzang ondernemers dat zij strenger worden
'Qredits heeft aan overbruggingskredieten bijna net zoveel gedaan als de vier banken samen'
,,Als ik kijk naar Qredits, die hebben in de coronacrisis aan overbruggingskredieten bijna net zoveel gedaan als de vier banken samen, dat zegt wel iets," vindt Mustafa Amhaouch (CDA). ,,Waar ik mij erg aan stoor is de financiering van de grote banken. De systeembanken kijken over de kleine ondernemers heen. Wij zijn voor een mkb-bank, dichtbij de ondernemers, dichtbij in de regio. Als de overheid garanties geeft voor belangrijke financieringen maakt dat de kleine ondernemer mogelijk om door te groeien. Als je nu niks doet, weet je dat het niet beter gaat worden."
In de talkshow, bovenaan te bekijken, komen deze en meer opmerkingen over de banken aan bod vanaf ca. 40min.11sec.