Nieuws Verkiezingen

'Zzp-ondernemers verliezen vertrouwen in politiek'

Regeringspartijen VVD en D66 verliezen steeds meer steun onder zzp-ondernemers. Dat blijkt uit een peiling die de Werkvereniging hield onder zelfstandigen. Tegelijk worden ook oppositiepartijen als GroenLinks en PvdA minder populair bij de zzp-kiezer.

Jeroen Mirck 3 maart 2021

Laatste update: 4 maart 2021 12:30

Zzp stemgedrag verkiezingen vvd d66 groenlinks vertrouwen politiek

Verkiezingsbord op het Buitenhof. Foto: ANP

,,Uit de peiling die wij hebben gedaan, blijkt dat traditionele partijen steeds meer aanhang onder zzp-ondernemers verliezen”, zegt Roos Wouters van de Werkvereniging, een belangenorganisatie van zelfstandigen en andere 'modern werkenden'. ,,We hebben gevraagd wat ze in 2017 hebben gestemd, en op welke partij ze bij de verkiezingen in maart willen stemmen. D66 gaat fors terug: stemde in 2017 nog 26 procent op de Democraten, nu stemt nog maar 16 procent van de zelfstandigen op de partij. En ook de VVD moet een flink verlies incasseren: de liberalen zakken van 18 naar 8 procent.”

Lees ook: Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland: 'Er is in Den Haag over, maar niet mét zelfstandigen gesproken'

Ook PvdA en GroenLinks scoren minder bij zelfstandigen

Opvallend is dat de oppositiepartijen niet van het verlies bij de coalitiepartijen VVD en D66 weten te profiteren, constateert Wouters. ,,Ook GroenLinks, een partij die over het algemeen veel zzp-ondernemers onder zijn aanhang heeft, krijgt een hele forse tik. Zij gaan terug van 13 naar 4 procent. En ook de PvdA weet nauwelijks zelfstandigen naar zich toe te trekken.”

Liefst vier op de tien ondervraagde zelfstandigen weet nog niet wat hij of zij gaat stemmen op 17 maart, zo blijkt uit de peiling van de Werkvereniging. Dat vertekent trouwens wel de cijfers van het onderzoek, want de lagere percentages voor de vier vertrouwde 'zzp-partijen' worden vooral veroorzaakt door het grote aantal twijfelaars. Bij een verkiezingsuitslag vertegenwoordigen niet-stemmers geen zetels, dus kunnen de percentages weer hoger uitvallen. Wel legt de peiling een groeiende onvrede bloot bij zzp-ondernemers.

"Hoewel D66 en VVD goed scoren bij zelfstandigen, blijven deze kiezers sceptisch"

Roos Wouters, Werkvereniging

'Coronasteun wordt oneerlijk verdeeld'

De uitslag van de peiling, waar vijfhonderd respondenten aan meewerkten, verbaast Wouters niet. ,,De zelfstandigen zijn momenteel de kop van Jut en de coronasteun wordt heel oneerlijk verdeeld. De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Ze krijgen – tegen hun zin – een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering door de strot geduwd en er gaan stemmen op om verplicht pensioen op te bouwen, terwijl het kabinet het inkomen van werknemers tot drie keer modaal (108.000 euro) garandeert en van de pensioenen van werknemers afblijft. Zelfstandigen krijgen hun inkomen slechts tot bijstandsniveau aangevuld en worden gedwongen hun reserves (pensioen) op te eten."

En dan is er volgens Wouters ook nog eens de problematische partnertoets, om aanspraak te kunnen maken op de Tozo-regeling. ,,Daardoor krijgen alleen zzp-ondernemers met een bescheiden inkomen tot 18.000 euro per jaar nog inkomensondersteuning. Maar waar moeten die andere honderdduizenden zelfstandigen hun huur, hypotheek of bedrijfskosten van betalen?”

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN) teleurgesteld over wegstemmen motie afschaffen partnertoets

'Zzp-ondernemer weet niet wat hij moet stemmen'

Veel zelfstandigen weten volgens Wouters bij de komende verkiezingen niet meer op welke partij ze moeten gaan stemmen. ,,Ondanks het feit dat bijvoorbeeld D66 en VVD goed scoren op onze Kieswijzer voor Modern Werkenden, blijft de kiezer sceptisch", vertelt ze. ,,Van de vorige verkiezingsbeloftes hebben ze in dit kabinet waar D66 en VVD onderdeel van uitmaakten, heel weinig teruggezien. De vertwijfeling is groot. Vooral nieuwkomer Volt en de Partij voor de Dieren kunnen op de stem van zelfstandigen en andere modern werkenden rekenen."

Wouters meent dat veel partijen ,,een grote fout" maken door de zzp-ondernemers niet te vertegenwoordigen. ,,Nederland telt momenteel zo’n 1,1 miljoen zelfstandigen, die goed zijn voor zestien zetels. Als je alle andere modern werkenden meerekent dan gaat het om 4 miljoen mensen: dat is 30 procent van alle kiesgerechtigden.” Haar oproep aan politiek Den Haag is dan ook helder: ,,Stop met het zzp’ertje pesten. Luister naar wat modern werkenden echt beweegt. Laat ze meepraten. En kom met maatregelen die voor alle Nederlanders goed zijn.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.