Personeel

Prijzige burn-outs: zoveel kosten psychische klachten ieder jaar

Afbeelding ter illustratie Shutterstock
Shutterstock
Leestijd 1 minuut

Het ziekteverzuim door psychische klachten kost de samenleving ruim 1 miljard euro per jaar. Arbo Unie telde vorig jaar 2,9 miljoen verzuimdagen als gevolg van mentale klachten.

Het totale aantal verzuimdagen nam vorig jaar af schrijft nu.nl, vooral door een afname van long- en luchtwegklachten. De langdurige afwezigheid van werknemers lag vorig jaar 14 procent lager dan in 2022.

Toch maakt de arbodienst zich zorgen, want met name in het onderwijs, de zorg en de zakelijke dienstverlening ziet Arbo Unie veel psychische klachten onder werknemers. In die sectoren gaat het bij 40 procent van al het ziekteverzuim om psychische oorzaken.

Het verzuim heeft gevolgen voor de collega’s van uitgevallen werknemers. Zij moeten het verzuim opvangen en daardoor vaak meer werken.

Lees verder onder de advertentie

Privéleven wordt steeds drukker

Een van de oorzaken van het verzuim is dat mensen het in hun privéleven steeds drukker krijgen. “Vooral mantelzorg voor een zieke partner of ouder is moeilijk te combineren met werk”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie.

Met name jongere werknemers en vrouwen vallen uit met burn-outklachten, blijkt uit eerdere cijfers van van kennisinstituut TNO en statistiekbureau CBS. Oudere werknemers ervaren weer vaker stress door digitale veranderingen. Roelen roept werkgevers dan ook op om beter naar hun menselijk kapitaal te kijken.

Lees ook: Mascha Mooy (Bye Bye Burnout): ‘Een burn-out kost een werkgever zo’n 122.000 euro’

Lees verder onder de advertentie

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de werkloosheid dit jaar licht zal toenemen. Die toename gaat volgens Roelen hand in hand met een daling van het ziekteverzuim. Maar dat is “niet alleen maar goed nieuws”. Gemiddeld blijven werknemers namelijk langer ziek. Dat heeft te maken met de psychische oorzaken van het verzuim.