Blog Zzp

Zelfstandigen: veerkrachtig voorbeeld voor Nederland

'Zelfstandig ondernemers zijn de meesters en meesteressen van de veerkracht. Zij toonden in grote getalen het vermogen om hun huidige werk te houden en, indien nodig, ander werk elders te verkrijgen.' Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), in haar tweede expertblog over het nu én een voorspelling voor de zomer van dit nieuwe jaar.

Cristel van de Ven 1 januari 2021

Zzp eenmanszaak illustratie

Hoera, het is één januari. De eerste dag na dat rare, zware jaar 2020 waarin corona het werk en leven van legio zelfstandig ondernemers op de kop zette. Een dag vol hoop en goede voornemens. Met een vaccin in het vooruitzicht. Niet eerder had ik zoveel zin om een dikke streep te zetten onder het voorgaande jaar.

Veel reden tot juichen is er echter niet. We zitten midden in de tweede lockdown en de besmettingscijfers blijven hoog. Heel wat zelfstandigen, vooral in de getroffen sectoren, houden nog steeds hun hart vast. Kunnen zij binnenkort weer omzet gaan draaien? Komen regelingen als bijvoorbeeld de TONK (tegemoetkoming ondersteuning noodzakelijke kosten) op tijd? Het blijven spannende tijden.

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): ‘Als je snel wilt, ga alleen. Als je ver wilt, ga samen’

Eén ding weet ik wel. Zelfstandig ondernemers zijn de meesters en meesteressen van de veerkracht. Zij toonden in grote getalen het vermogen om hun huidige werk te houden en, indien nodig, ander werk elders te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandige schilders en klusexperts die hun werkwijzen aanpasten aan de anderhalve-meter-maatregelen en zo konden doorwerken. Of aan de adviseurs, trainingsacteurs en coaches die, na een aanvankelijke leegloop in hun agenda, de draad weer oppakten met online dienstverlening.

En wat dacht je van alle zelfstandig ondernemers wiens werk stil viel door corona en die hun heil zochten in sectoren met werkgelegenheid? Geluidstechnici en acteurs/actrices gingen bijvoorbeeld aan de slag in de zonnepanelenindustrie respectievelijk als bron- en contactonderzoeker bij de GGD. Zodoende konden ook zij zelf in hun dagelijkse levensbehoeften blijven voorzien.

'When life gives you lemons, make lemonade'

Deze voorbeelden zijn uit het leven gegrepen. Ze liggen voor het oprapen. Mits je er oog voor hebt. Waarmee weer eens is aangetoond dat zelfstandigen beschikken over een grote mate van flexibiliteit en wendbaarheid. In deze coronapandemie laten vooral zelfstandigen zien: 'when life gives you lemons, make lemonade' . Met andere woorden: als het leven je tegenslag biedt, maak er dan het beste van. Zelfstandig ondernemers deden dit vorig jaar vooral op eigen initiatief en kracht. En in rap tempo bovendien. In een land dat inmiddels is doordrongen van het belang van ‘van-werk-naar-werk’-vermogen, kunnen zelfstandigen hierin een voorbeeld zijn voor velen.

Mijn goede voornemen: de zelfstandig ondernemer uitlichten als stimulerend voorbeeld voor de Nederlandse arbeidsmarkt in plaats van als ‘outsider’ of ‘uitwas’.

Vanwege de veerkracht van zelfstandigen, waag ik me op deze eerste dag van het nieuwe jaar graag een aan een voorspelling. Die luidt als volgt:

Zomer 2021. We hebben corona er met z’n allen onder gekregen. De vaccinatiegraad in Nederland is hoog genoeg om het ‘gewone leven’ weer op te pakken. Helaas vallen bedrijven alsnog om, nu NOW-steun wegvalt. Werknemers met vaste banen komen op straat te staan. De werkeloosheid stijgt. Zelfstandigen zijn al sinds de start van de coronacrisis bezig om zichzelf te heruitvinden. Zij ontwikkelden reeds nieuwe (online) werkmethoden, vaardigheden en business plannen. Hun werklust, verandervermogen, veerkracht en ondernemersgeest komt Nederland goed van pas. Zelfstandigen accelereren zodoende als eerste uit de crisis en vullen, fiscaal gestimuleerd, hun buffers als eerste weer aan.

De zelfstandig ondernemer uitlichten als stimulerend voorbeeld voor de Nederlandse arbeidsmarkt in plaats van als ‘outsider’ of ‘uitwas’. Dat is mijn goede voornemen voor 2021! Wat is het jouwe?

Cristel van de Ven

Cristel van de Ven is voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Ze behoort tot het vaste team expertbloggers van De Ondernemer.

Meer weten over VZN? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl.